Mergi direct la conținut »
UPDATE | Moţiunea simplă pe Justiţie, amânată în Senat. PSD a invocat lipsa de cvorum în plen, senatorii au fost prezenţi
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > UPDATE | Moţiunea simplă pe Justiţie, amânată în Senat. PSD a invocat lipsa de cvorum în plen, senatorii au fost prezenţi

UPDATE | Moţiunea simplă pe Justiţie, amânată în Senat. PSD a invocat lipsa de cvorum în plen, senatorii au fost prezenţi

Moţiunea simplă pe Justiţie a fost amânată, pentru miercuri, după ce conducerea Senatului nu a reuşit să se reunească, luni. În urma negocierilor,  s-a ajuns la concluzia că nu se va realiza cvorumul de lucru, nici la şedinţa de plen, astfel că dezbaterea şi votul vor avea loc miercuri, începând cu ora 14.00. Cu toate acestea, şedinţa de plen a fost în cvorum, astfel că motivul invocat iniţial de către cei de la PSD nu se mai justifică.

De Valentina Postelnicu,

UPDATE ora 14.50 Plenul Senatului a decis, luni, eliminarea de pe ordinea de zi a dezbaterii și votului pe moțiunea simplă împotriva ministrului Tudorel Toader.

Senatorii au decis reprogramarea moțiunii pentru miercuri, de la ora 14.00, după discuţii cu liderii grupurilor parlamentare. Şedinţa de plen a început cu cvorum, în sală fiind peste 80 de senatori.

Şedinţa s-a desfăşurat cu dezbaterea proiectelor aflate pe ordinea de zi, în timp ce moţiunea simplă a fost amânată.

Potrivit unor surse parlamentare, amânarea dezbaterii moţiunii ar avea ca motiv lipsa unei decizii la nivelul conducerii PSD, privind soarta lui Tudorel Toader. Liviu Dragnea i-a cerut premierului să ia o decizie în cazul ministrului, în timp ce şefa Executivului a transmis, de la Tulcea, că va discuta în cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Miercuri, CCR este aşteptată să ia o decizie şi în privinţa sesizării lui Florin Iordache, pe completurile de 3 judecători, depusă în numele lui Liviu Dragnea.

UPDATE ora 14.00 Potrivit ordinii de zi a Senatului, moţiunea simplă la adresa ministrului Tudorel Toader trebuia să fie dezbătută şi votată, luni, începând cu ora 16.00. Şedinţa Biroului Permanent al Senatului trebuia să aibă loc la ora 13.00, însă cei din conducere au constatat că nu există cvorum.

Universitatea București, amendată cu 30.000 de lei de DSP pentru că n-a făcut dezinfecție după ce au fost raportate două cazuri de TBC
Recomandări

Universitatea București, amendată cu 30.000 de lei de DSP pentru că n-a făcut dezinfecție după ce au fost raportate două cazuri de TBC

În plus, şi agenda ministrului Tudorel Toader nu i-ar fi permis să fie prezent la Senat.

Astfel, s-a decis ca şi dezbaterea şi votul pe moţiunea împotriva lui Tudorel Toader să aibă loc miercuri.

Liderul grupului USR, senatorul Adrian Wiener, a confirmat amânarea dezbaterii moţiunii simple pe Justiţie pentru miercuri.

Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader este intitulată „Justiţia, victimă sigură în mâinile lui Toader” şi a fost iniţiată de PNL şi USR.

Va fi dezbătută şi votată luni în plenul Senatului, începând cu ora 16,00, potrivit programului Senatului.

În moţiune se solicită „încetarea de urgenţă a imixtiunii în înfăptuirea Justiţiei, care, potrivit art. 126 alin (1) din Constituţia României republicată, se realizează doar prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instituţii judecătoreşti”.

De ce merg elevii kenyeni 42 de kilometri pe jos înainte de bacalaureat. Cum arată programul în liceu
Recomandări

De ce merg elevii kenyeni 42 de kilometri pe jos înainte de bacalaureat. Cum arată programul în liceu

Semnatarii moţiunii îi cer ministrului Justiţiei să renunţe la „modificările nocive aduse legislaţiei penale şi să procedeze la armonizarea acestora cu deciziile CCR, să renunţe la modificările legislative din domeniul judiciar care contravin principiilor unui stat de drept, dar şi modalităţii de înfăptuire a justiţiei şi a statutului judecătorilor, prevăzute de Constituţia României”.

De asemenea, liberalii îi cer ministrului Justiţiei să sprijine iniţiativa legislativă a PNL de desfiinţare a Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

Votul pe moţiune vine în contextul ruperii relaţiilor dintre ministrul Tudorel Toader şi conducerea PSD, pe tema Ordonanţei de modificare a Codurilor Penale.

Preşedintele PSD i-a reproşat lui Toader că a refuzat să semneze Ordonanţa de modificare a Codurilor Penale. „Nu putem lăsa a se discuta despre niște teme parazite luni de zile”, a avertizat Dragnea, la Călăraşi, dând de înţeles că zilele acestuia în Guvern sunt numărate.

Ion Țiriac nu mai este cel mai bogat român. Cine i-a luat locul
Recomandări

Ion Țiriac nu mai este cel mai bogat român. Cine i-a luat locul

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, i-a răspuns lui Liviu Dragnea. Într-un mesaj postat pe Facebook, sâmbătă seară, Toader spune că o ordonanţă de urgenţă nu poate fi adoptată în lipsa urgenţei. „O simpla precizare! În lipsa urgentei, nu poate fi adoptata o Ordonanta de Urgenta !”, a scris, pe Facebook, Tudorel Toader. La finalul mesajului, ministrul a scris ca post-scriptum, că va şterge postarea într-o oră.

Citeşte şi: Peste 130 de kilograme de cocaină au fost găsite pe litoral în 48 de ore! Nume de cod precum „Cartier” și „CR-7”, scrise pe pachete

Close
Închide
  Close