Mergi direct la conținut »
Românca inclusă în topul celor mai buni profesori din lume a plecat din țară! Metodele sale i-au adus numeroase premii internaționale, iar elevii ei au ajuns la Harvard sau Princeton
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Românca inclusă în topul celor mai buni profesori din lume a plecat din țară! Metodele sale i-au adus numeroase premii internaționale, iar elevii ei au ajuns la Harvard sau Princeton

Românca inclusă în topul celor mai buni profesori din lume a plecat din țară! Metodele sale i-au adus numeroase premii internaționale, iar elevii ei au ajuns la Harvard sau Princeton

O profesoară din România a plecat în SUA, deși se află în topul celor mai buni profesori de matematică din lume. Până acum două luni, preda matematica la un liceu din Drobeta Turnu Severin. După 28 de ani petrecuți în învățământul românesc, a decis că e momentul de o schimbare.

Abordarea sa diferită față de una dintre cele mai grele materii școlare le-a adus ei și elevilor săi sute de premii și recunoaștere la nivel național și internațional.

„Mi-am pregătit elevii pentru a excela la mate­ma­tică prin participarea şi câştigarea compe­ti­ţi­ilor de profil şi i-am a­jutat să ia note foarte mari la examene, ceea ce le-a permis unora să fie acceptaţi la universităţi precum Harvard sau Princeton”, a declarat Manuela Prajea.

Aceasta a creat un proiect, pe cont propriu, Cuceritorii Spaţiului, un program STEM (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie şi Mate­matică), în afara orelor de studiu, bazat pe „noţiuni de ultimă oră din mediul de afaceri, industrie, medicină sau ştiinţă“ pe care l-a integrat în cursurile ei de matematică pentru a le captiva atenția elevilor şi pentru a-i ajuta să înțeleagă latura practică a matematicii, după cum a explicat chiar profesoara.

„Metodele mele se concentrau mereu pe dezvoltarea gândirii, pe raţionament şi creativitate, nu pe urmărirea unor soluţii date sau pe repetarea unor concepte teoretice. Am împărtăşit aceste idei în 40 de cărţi de cursuri, dar şi ca vorbitor în cadrul conferinţelor TEDx”, a mai spus Manuela Prajea.

În urma performanțelor sale, în anul 2016 a fost inclusă pe lista celor mai buni 50 de profesori din lume,  în cadrul premiului Global Teacher Prize, devenind singurul profesor român care a primit acest premiu.
Suzy Manuela Prajea, profesoara de matematică, cu tricolorul românesc în spate. Foto - Ziarul Financiar

FOTO: Ziarul Financiar

Acum, din Mehedinți a ajuns să predea la liceu din California de Nord. Divergențele cu conducerea liceului unde preda au determinat-o pe Manuela să ia decizia de a se muta în SUA, țară unde își va pune în aplicare metodele de lucru. Asta pentru că sistemul de învățământ de acolo este unul „riguros şi puternic tehnologizat, cu politici şi regulamente detaliate până la cel mai mic amănunt, proceduri, traininguri şi scenarii pentru orice situaţie, cursuri, perfecţionare academică şi dezvoltare profesională după un parcurs realist şi util, totul gândit, proiectat, implementat, verificat, evaluat şi îmbunătăţit într-un proces continuu”.

„Profesorul aici îşi creează cursul, lecţiile şi evaluările pentru fiecare clasă, o procedură ce aminteşte de sistemul univer­sitar mai mult decât de cel preuniversitar”, a spus profesoara, potrivit ZF.

Manuela Prajea predă acum la un liceu în Charlotte, Carolina de Nord. Procedura de selecție a fost una severă, care a durat șase luni.

Profesoara crede că „mai este încă potenţial uman de mare valoare în România chiar şi după uriaşul exod de inteligenţă umană din ultimii ani”.

Anul acesta, lotul României a obținut șase premii, printre care o medalie de aur, la Olimpiada Internaţională de Matematică.


Citește și – Românul dispărut o lună în Istanbul a început să-și amintească. Salvatore Popescu se temea de când a plecat că se va pierde!


 

 
 
Close
Close
Închide