MENIU CAUTĂ
13 Iul. 2018 17:54 , de Elvira Gheorghiță

Lotul României a obținut șase premii, printre care o medalie de aur, la Olimpiada Internaţională de Matematică

Distribuie

Lotul României a  obținut șase premii, din care: o medalie de aur, una de argint, două medalii de bronz și două mențiuni, la a 59-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Matematică, desfăşurată în perioada 3-14 iulie la Cluj-Napoca. 

Astfel, medalia de aur a fost cucerită de Ioan-Andrei Nicolae, iar medalia de argint de Ciprian-Mircea Bonciocat (laureat cu argint și la precedentele trei ediții). Mihnea-Gabriel Doica și Edis Memiș au obținut medaliilor de bronz, iar Antonie Ciocan și Radu-Alexandru Iacob au primit mențiuni. Echipa României a fost condusă de profesorii universitari Cătălin Liviu Gheorghe și Mihai Chiș.

În clasamentul pe națiuni, România a ocupat locul 33, la egalitate cu Franța. Pe podium s-au clasat, în ordine, echipele Statelor Unite ale Americii, Federației Ruse și R.P. Chineze.

Olimpiada Internațională de Matematică  2018 a fost organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, Societatea de Ştiinţe Matematice şi Inspectoratul Şcolar Județean Cluj, cu sprijinul Institutului de Matematică „Simion Stoilow” din cadrul Academiei Române, Universitatea „Babeş-Bolyai”, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Cluj și Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Reamintim că, la ediția din acest an, au participat 615 concurenți și 263 profesori coordonatori/observatori din 114 țări. Fiecare stat a fost reprezentat de o echipă formată din maximum șase elevi, însoţită de cel puţin doi profesori. Au fost prezenți, de asemenea, peste 900 de invitați străini.

Olimpiada Internaţională de Matematică este cea mai importantă competiție dintre olimpiadele internaţionale de ştiinţă. A fost lansată în 1959, la iniţiativa Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, iar acea primă ediție a avut loc la Brașov, într-o formulă ce a inclus șapte state.

Citește mai multe despre Cluj Napoca, lotul României și premii pe Libertatea.

Comentarii