continutul creierului va putea fi descarcat intr-un computer si vom putea trai mai departe. Idealul vietii eterne ar putea deveni realitate in numai cateva zeci de ani, in a doua jumatate a acestui secol, prin intermediul computerelor capabile sa stocheze continutul creierului uman, estimeaza un cercetator al British Telecom.
„Este destul de realist sa ne asteptam ca in jurul anului 2050 sa existe posibilitatea incarcarii continutului unui creier intr-un computer si astfel moartea nu va mai fi o problema”, a prezis Ian Pearson, seful unitatii de futurologie de la British Telecom, citat de saptamanalul britanic „The Observer”.
Aceasta tehnica va costa insa foarte mult si va ramane rezervata celor bogati cel putin inca 20 de ani dupa aparitia ei. „Daca sunteti saraci, va trebui in mod sigur sa asteptati pana in 2075 sau 2080 pentru ca ea sa devina ceva accesibila”, a adaugat el.
Pearson isi bazeaza predictiile pe rapiditatea progreselor in materie de tehnica informatiei, dand ca exemplu noua platforma de jocuri Sony, a carei putere, de 35 de ori mai mare decat a modelului precedent, reprezinta „1% dintr-un creier uman”.
O asemenea realizare, de a putea stoca continutul unui creier uman intr-un calculator, care ramane pentru moment doar de domeniul SF, nu va fi posibila decat daca se va reusi dotarea calculatoarelor cu o „constiinta”, pentru a le face capabile sa aiba emotii, a afirmat Ian Pearson.
„Sunt sigur ca va fi posibila crearea unui calculator dotat cu constiinta, cu o inteligenta de nivel subuman, inainte de anul 2020”, a adaugat el, citat de „The Observer”. Aceste masini cu emotii ar putea avea aplicatii in aviatie, unde, de exemplu, calculatoarele de bord vor fi mult mai „speriate” de perspectiva unei prabusiri decat pasagerii, ceea ce le va determina sa faca tot posibilul sa duca avionul cu bine la destinatie.