În scrisoarea semnată de ambasadorul Roelof van Ees, diplomatul îndeamnă reprezentanții mediului de afaceri să consulte afirmațiile făcute de premierul olandez Mark Rutte în timpul vizitei făcute în România, în care liderul de la Haga spune că țara sa „nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen”.
Premierul olandez nu a spus însă explicit dacă țara sa susține sau nu aderarea la Schengen, ci că România a făcut pași importanți. Acum, ambasada subliniază că trebuie analizat dacă România a îndeplinit toate condițiile, iar procesul ia timp.
„Când cerințele sunt îndeplinite, aderarea va fi posibilă. Pentru a fi capabili să judecăm, avem nevoie de informații actualizate de la Comisia Europeană pe toate zonele relevante pentru luarea unor decizii politice privind aderarea la Schengen”, transmite Ambasada Olandei.
Instituția menționează explicit situația statului de drept din România monitorizată prin raportul MCV.
„Când informația va fi disponibilă, noi vom analiza, inclusiv la nivel politic, iar acest proces ia timp. Guvernul olandez va cere înainte aprobarea Parlamentului pe decizia privind aderarea României la zona Schengen”.
De asemenea, reprezentanța diplomatică subliniază că guvernul lui Mark Rutte are nevoie de sprijinul Parlamentului de la Haga înainte de o decizie favorabilă, iar procesul de analiză va lua timp.
Acest sprijin al Parlamentului nu vine însă. Parlamentul olandez a adoptat deja miercuri o rezoluție care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, ci trebuie analizate progresele făcute de cele două țări prin respectarea statului de drept, lupta anticorupție și împotriva crimei organizate și protejarea granițelor.
Olanda, alături de Franța și Germania, s-a opus în repetate rânduri aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, în ultimul deceniu. Parisul și Berlinul și-au exprimat susținerea în acest an, dar decizia trebuia luată în unanimitate de toate statele membre, astfel încât decizia Olandei va fi crucială.
În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).
Cezy • 22.10.2022, 17:19
La gară și aeroport cu toți olandezii sau oamenii din Țările de jos din România Hai sictir cu ei din țara noastră Niște ***
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
CriThi • 21.10.2022, 10:08
@european Inainte de a-ti prezenta opinia, invata cum sa formulezi o fraza.
european • 20.10.2022, 23:16
Bravo Holanda ! Va rugam sa nu lasati sa intre Romania in Schenghen. Nu suntem pregatiti in romania pentru a apara granita europeana. Dacă România și bulgaria sunt in schenghen, atunci copiii rapiti nu mai vor fi opriți. Fiecare roman este conștient că românia nu e pregătită. Corupția încă domina sistemul. Trebuie doar sa ne uitam la stiri si sa vorbim cu prieteni pentru sa stim asta. Sper ca alte tari vor face ca Holanda.