La Olimpiada „Meșteșuguri artistice tradiționale” vor fi prezenți, în premieră, artiști din Mexic. Aceștia vor face demonstrații despre modul în care poate fi folosită hârtia, apa și făina pentru a crea personaje fantastice din folclorul mexican.
„Alebrijes este o chestiune destul de nouă în Mexic. Dacă are 100 de ani, e mult. (…) Cel care le-a inițiat, un artizan din orașul Mexic, Linares, a creat și multe lucrări din papier-mâché pentru Diego Rivera și alți faimoși artiști ai Mexicului.(…) Tehnica este foarte apreciată. Se ia hartie-carton și se lipește cu o fiertură de apă cu făină și sare. În ultimii ani se fac alebrijes gigant, cu care se defilează pe marile bulevarde ale Mexicului (…) Toate materialele sunt reciclabile- ziare vechi și cartoane”, a explicat, pentru stiridesibiu.ro, sibianca Ioana Kirculescu von Kimakowicz, inițiatoarea expoziției „Este vorba despre Mexic… Eso es Mexico…!”, găzduită de Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder”.
Citește și EXCLUSIV/ Dricurile americane VIP duc vedetele în Rai. Sicriul, capacul frigorific, florile și limuzina scumpesc factura la înmormântări
Micii meșteșugari de la olimpiada meșteșugurilor tradiționale din Sibiu vor să facă meserie din pasiune
Principalul avantaj al olimpiadei este că mulți dintre micii meșteșugari, care au câștigat premii la edițiile precedente ale competiției, au reușit să-și transforme pasiunea într-o meserie, unii dintre ei ajungând restauratori celebri.
„Este legătura directă dintre meșter și copil(…) Micii meșteșugari se comportă, adeseori, ca niște meșteșugari adulți. Ei deja sunt formați și pot, la rândul lor, să dea mai departe din cunoștințele lor, acesta fiind și motivul pentru care îi aducem în principal aici, ca ei, la rândul lor să fie modele. Sunt mulți dintre ei care au devenit meșteșugari sau chiar restauratori. (…) Este o posiblitatea ca diplomele pe care le obțin ei să fie recunoscute sau echivalate de anumite universități, spre exemplu, unde se fac cursuri de restaurare-conservare”, a declarat Ovidiu Baron, director general adjunct Muzeul ASTRA, pentru sursa citată.
La Olimpiada meșteșugurilor tradiționale din Sibiu, tinerii se vor întrece în țesut, cusut, brodat și confecționat de podoabe. Totodată, au ocazia de a realiza straie populare, păpuși, sculpturi din lemn și de a picta icoane pe sticlă și pe lemn, potrivit organizatorilor.
Concomitent cu această olimpiadă este organizată o tabără dedicată copiilor și tinerilor cu dizabilități din întreaga țără, unde aceștia vor învăța cum să păstreze tradițiile.
Olimpiada „Meșteșuguri artistice tradiționale” a ajuns la a 22-a ediție.
sursă foto: oradesibiu.ro
Citește și Denisa Manelista, îngropată în zi de sărbătoare. Semnificație deosebită pentru familiile greu încercate
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro