„Le-am scris și am vorbit cu lideri chinezi la nivel înalt de mai multe ori, chiar acum câteva săptămâni… Toate ipotezele privind originile virusului sunt luate în calcul”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă.
„Vreau să fie foarte clar că OMS nu a abandonat niciun plan de identificare a originilor pandemiei de COVID-19”, a mai spus Tedros.
De asemenea, șeful OMS a îndemnat toate statele să comunice informaţiile pe care le deţin despre originile COVID.
„Dacă o ţară dispune de informaţii despre originile pandemiei, este esenţial ca aceste informaţii să fie partajate cu OMS şi comunitatea ştiinţifică internaţională”, a precizat Tedros, citat de AFP.
Nu este vorba despre „găsirea unor vinovaţi”, a indicat el, ci de a „înţelege mai bine felul în care s-a declanşat această pandemie pentru a putea preveni viitoare epidemii şi pandemii, să le combatem”.
Originea pandemiei de COVID, din nou în atenţia publică
Directorul FBI, Christopher Wray, a susținut în mod deschis pe 28 februarie că un accident produs într-un laborator din Wuhan, China, se află „foarte probabil” la originea pandemiei.
Șeful FBI a precizat că evaluarea s-a bazat pe cercetările efectuate de analiștii agenției, inclusiv oameni de știință, și că „cercetarea pe această temă continuă”.
Wray nu a explicat care sunt dovezile care au stat la baza concluziei FBI. „Nu există o mulțime de detalii pe care să le pot împărtăși și care nu sunt clasificate”, a spus el.
Afirmațiile sale au venit la două zile după o ipoteză similară lansată de Departamentul Energiei din SUA, într-un raport clasificat intrat în posesia cotidianului financiar Wall Street Journal.
Legat de acest subiect, Maria Van Kerkhove, responsabila OMS pentru răspunsul la pandemie, a explicat în aceeași conferință că agenţia a cerut informaţii de la înalţi responsabili ai Reprezentanţei americane pe lângă ONU de la Geneva.
„Pentru moment, nu avem acces la aceste rapoarte sau la datele pe baza cărora au fost elaborate aceste rapoarte”, a afirmat ea.
COVID-19 a apărut prima dată în orașul Wuhan din China, la finalul lui 2019, unde funcționează un important laborator de cercetări biologice.
Teoria conform căreia COVID a fost scăpat accidental dintr-un laborator din Wuhan a fost mult timp promovată drept o posibilă cauză a pandemiei. China a negat ipoteza scurgerilor de laborator.
În ianuarie 2021, experţi internaţionali ai OMS au mers la Wuhan pentru a identifica originile virusului, împreună cu colegii lor chinezi. Într-o anchetă comună anunţată în martie 2021, ei au considerat „extrem de improbabil” ca virusul să provină dintr-un laborator, luând în considerare pista unei contaminări naturale.