„Sunt fericit că l-am întâlnit pe prim-ministrul chinez Li Keqiang. Am discutat despre COVID şi despre necesitatea unui efort agresiv, în materie de echitate vaccinală, anul acesta pentru a vaccina 70% din populaţia mondială”, a transmis șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în vizită la Beijing pentru Jocurile Olimpice de iarnă.
Tedros a adăugat că au „discutat şi despre necesitatea unei colaborări mai strânse” cu privire la „originile virusului, bazându-ne pe ştiinţă şi dovezi”.
Este prima vizită pe care șeful OMS o face în China din ianuarie 2020, la câteva săptămâni după identificarea primelor cazuri de COVID în oraşul Wuhan.
La doi ani de la debutul pandemiei, oamenii de ştiinţă încă încearcă să-i afle originea.
Teoria conform căreia coronavirusul a fost scăpat accidental de la Institutul de virologie din Wuhan, la sfârșitul anului 2019, unde se desfăşurau cercetări asupra virusului la lilieci, a fost mult timp promovată drept o posibilă cauză a pandemiei.
Experţi internaţionali ai OMS au mers în ianuarie 2021 la Wuhan pentru a identifica originile virusului, împreună cu colegii lor chinezi.
Într-o anchetă comună anunţată în martie 2021, ei au considerat „extrem de improbabil” ca virusul să provină dintr-un laborator, luând în considerare pista unei contaminări naturale de la animale.
Prin urmare, șeful OMS a vorbit despre o lipsă de schimb din partea Beijingului a „datelor brute” despre virus, constituind „o problemă” pentru a afla originea epidemiei.
La mijlocul lunii octombrie, OMS a anunțat că ancheta privind originea noului coronavirus va fi continuată de un nou comitet de specialiști. China a respins însă apelurile de a continua cercetarea în teren.