Sâmbătă, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a dat o rezoluție care interzice exporturile din Coreea de Nord și limitează investițiile în țară. Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a declarat că este „cel mai strict set de sancțiuni pentru orice țară „.

În iulie, Phenianul a testat două rachete balistice intercontinentale, susținând că acum are capacitatea de a lovi SUA. Cu toate acestea, experții se îndoiesc de capacitatea rachetelor de a-și atinge obiectivele.

Secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, participă la un forum regional al Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (Asean) din Manila, în Filipine, acolo unde este prezent și ministrul de externe al Coreei de Nord, Ri Yong-ho.


Citește și: EXCLUSIV. Cel mai bătrân reactor din România primește o nouă viață de la cel mai puternic laser din lume


Președintele american, Donald Trump, a declarat că noile sancțiuni vor costa Coreea de Nord peste 1 miliard de dolari. Exportul de cărbune, minereuri și alte materii prime către China este una dintre puținele surse de venit pentru țara condusă de Kim Jong-un. Aceștia exportă în fiecare an mărfuri în valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari.

La începutul acestui an, China a suspendat importurile de cărbune pentru a crește presiunea asupra Phenianului. Cu toate acestea, sancțiunile repetate nu au reușit până acum să descurajeze Coreea de Nord să continue dezvoltarea rachetelor.

„Astăzi, Consiliul de Securitate sa reunit pentru a pune în atenție dictatorul nord-coreean faptul că acțiunile iresponsabile și nepăsătoare ale Coreei de Nord s-au dovedit a fi costisitoare pentru regim”, a declarat Nikki Haley, după votul de sâmbătă.

Ambasadorul Marii Britanii, Matthew Rycroft, a declarat: „Coreea de Nord poartă întreaga responsabilitate pentru măsurile pe care le-am adoptat astăzi. Nu trebuie să fie așa. Phenianul ar trebui să renunțe la calea provocării”.

Între timp, ziarul partidului de guvernământ din Coreea de Nord, Rodong Sinmun, a scris un articol în care susține că sancțiunile luate de Washington nu fac decât să ducă la propria autodistrugere

China, singurul aliat internațional al Coreei de Nord și un membru al Consiliului de Securitate al ONU care și-a exercitat dreptul de veto în alte ocazii, a votat în favoarea rezoluției de data aceasta. Ministrul de externe Wang Yi a declarat că sancțiunile erau „necesare”, dar nu erau „scopul final”.

”Scopul nostru este de a aduce toate partidele implicate în chestiunile nucleare înapoi la masa negocierilor și găsirea soluțiilor privind denuclearizarea peninsulei coreene prin discuții”, a declarat el oficialul chienz.


Citește și: Mihai Mărgineanu, pilot la o mare companie aeriană