Mergi direct la conținut »
ONU va impune săptămâna viitoare noi sancțiuni Coreei de Nord
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > ONU va impune săptămâna viitoare noi sancțiuni Coreei de Nord

ONU va impune săptămâna viitoare noi sancțiuni Coreei de Nord

Statele Unite au anunțat luni că vor prezenta o nouă rezoluție a ONU privind sancțiunile pentru a pedepsi Coreea de Nord după cel de-al șaselea și cel mai puternic test nuclear, scrie AFP.

Până acum, Consiliul de Securitate al ONU a impus șapte seturi de sancțiuni asupra Coreei de Nord de la prima testare a unui dispozitiv atomic în 2006.

Ambasadoarea americană la ONU; Nikki HaleyHaley a declarat că este timpul ca ONU să impună “cele mai dure măsuri posibile” regimului comunist. Ea mai atras atenţia că Phenianul “cerşeşte războiul”.

De cealaltă parte, ambasadorul rus, Vassili Nebenzia, a subliniat că soluţiile militare nu pot rezolva problemele şi spune că ONU trebuie să-și păstreze “capul limpede” şi să se abţină “de la orice acţiune care ar putea duce la o escaladare a tensiunilor”. Și China îndeamnă la dialog și negociere.

Coreea de Nord a efectuat, duminică dimineața, al șaselea test nuclear care a produs un cutremur de 6,3 pe scara Richter. Exercițiul a fost descris de televiziunea de stat drept un “real succes”, iar japonezii anunță că acesta a fost de 10 ori mai puternic decât precedentul, efectuat în septembrie 2016.

Televiziunea coreeană a anunțat că Phenianul a testat cu succes o bombă nucleară cu hidrogen, care poate fi încărcată într-o rachetă.

Tolo: Ce se întâmpla dacă Bănicioiu făcea lucrări stomatologice în același timp în care el, ca ministru, schimba legea pentru ca spitalul unde lucra să ia mai mulți bani de la stat?!
Recomandări

Tolo: Ce se întâmpla dacă Bănicioiu făcea lucrări stomatologice în același timp în care el, ca ministru, schimba legea pentru ca spitalul unde lucra să ia mai mulți bani de la stat?!

Primii care au anunțat exercițiul au fost japonezii și sud-coreenii, care au resimțit cutremurul de 6,3 grade. Seismul a fost detectat de seismologi din SUA şi China şi a ridicat imediat suspiciuni, în contextul în care s-a produs la o zi după ce Kim Jong-un a inspectat o bombă cu hidrogen.

Oficialii sud-coreeni au afirmat că seismul a avut loc în regiunea Kilju, unde este situat situl pentru teste nucleare.

Oficialii japonezi citează o analiză a NORSAR, o instituție independentă de monitorizare a seismelor, care a estimat că explozia de duminică dimineața a avut un randament de aproximativ 120 de kilotone și că seismul provocat de test a fost de cel puțin 10 ori mai puternic decât cel de anul trecut.


Citește și: Aleșii vor un nou drapel național pe Palatul Parlamentului, în valoare de peste 50.000 de euro


Close
Închide
  Close