1. Cum funcționează, în general, un vaccin?

Vaccinurile conțin forme slăbite sau fragmente ale unui microorganism, incapabile să producă boala, cu rolul de a genera un răspuns imun ce protejează organismul în momentul în care acesta va intra în contact cu patogenul real. Cu ajutorul vaccinului, corpul învață să recunoască un microorganism străin și să lupte eficient împotriva acestuia.

2. Care sunt etapele dezvoltării unui vaccin?

 • Companiile producătoare depun rezultatele studiilor clinice la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și solicită evaluarea și autorizarea vaccinurilor.
 • Experții Agenției Europene a Medicamentului analizează rezultatele testelor pe baza datelor brute, ținând cont de criteriile și cerințele impuse de legislație și procedurile existente.
 • Comisia Europeană analizează raportul final de evaluare al Agenției Europene a Medicamentului și decide emiterea unei autorizații de punere pe piață a vaccinului.
 • Autoritățile naționale aprobă vaccinul nou autorizat și monitorizează procesul de vaccinare.

3. Cum a fost posibilă crearea vaccinurilor într-un timp atât de scurt?

Crearea unor vaccinuri anti-Covid în 10 luni, în loc de 10 ani, scrie platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva Covid-19, a fost posibilă pentru că „procesul (de aducere pe piață/ dezvoltare și autorizare a unui nou vaccin) este lung, însă nu fiindcă așa trebuie sau așa este sigur, ci din cauza felului în care este construită lumea actuală” – dr. Mark Toshner, profesor de medicină la Universitatea Cambridge.

În procesul standard de dezvoltare a unui vaccin, resursele sunt limitate și alocate treptat. Din cauza urgenței medicale globale, toate părțile implicate au făcut eforturi pentru accelerarea acestui proces – resurse financiare și logistice, inclusiv voluntari pentru testare, tehnologii noi (inclusiv implicarea inteligenței artificiale).

4. Sunt vaccinurile create atât de repede sigure și eficiente?

Autoritățile dau asigurări că vaccinurile care nu s-au dovedit sigure și eficiente nu vor ajunge pe piață, numai cele care, în urma testărilor clinice, au arătat că protejează împotriva Covid și nu produc efecte adverse semnificative urmând a fi aprobate și livrate țărilor din toată lumea.

5. Cum se autorizează un vaccin?

Vaccinul trebuie să treacă printr-o serie lungă de etape ale studiilor clinice pentru a fi autorizat. La nivelul Uniunii Europene vor fi utilizate vaccinurile autorizate de către Agenția Europeană a Medicamentului, conform reglementărilor și legislației în vigoare.

Opt întrebări despre vaccinurile anti-Covid și răspunsurile experților
Sursa: vaccinare-covid.gov.ro
 • Testare preclinică: vaccinul e testat pe linii de celule și apoi pe animale de laborator pentru a verifica dacă declanșează un răspuns imun.
 • Studii clinice de faza 1 (siguranța): vaccinul e administrat unui număr mic de adulți sănătoși (câteva zeci) pentru a verifica efectele adverse, doza necesară și producerea unui răspuns imun.
 • Studii clinice de faza 2 (siguranța): vaccinul este administrat la sute de persoane, împărțite pe categorii diferite (tineri, vârstnici, boli cronice, etc.) pentru a verifica siguranța și producerea unui răspuns imun.
 • Studii clinice de faza 3 (eficacitate): vaccinul e administrat la zeci de mii de persoane și se urmărește câte dintre acestea se îmbolnăvesc într-o perioadă de timp în comparație cu voluntari care au primit placebo. Tot în faza 3, prin numărul mare de persoane incluse, pot fi observate și efectele adverse mai rare.
 • După terminarea studiilor clinice, datele brute sunt depuse pentru evaluare la o autoritate cu competențe în domeniu (ex. Agenția Europeană a Medicamentului) pentru a fi evaluate din punctul de vedere al siguranței și eficacității.
 • Odată obținută autorizația de punere pe piață, vaccinurile sunt evaluate continuu în studiile de faza 4 (farmacovigilență) pe toată perioada utilizării, în special din punctul de vedere al siguranței.

6. Care sunt vaccinurile candidate pentru combaterea pandemiei de COVID?

Comisia Europeană urmărește dezvoltarea unui portofoliu divers de vaccinuri, produse pe platforme diferite, ca să crească șansele de a avea mai multe vaccinuri disponibile, după autorizarea de punere pe piață acordată de către Agenția Europeană a Medicamentului.

Iată serurile aflate în proces de evaluare pentru autorizare la nivelul Agenției Europene a Medicamentului:

Opt întrebări despre vaccinurile anti-Covid și răspunsurile experților
Sursa: vaccinare-covid.gov.ro

7. În ce ordine vom fi vaccinați?

 • Lucrătorii din domeniile sănătății și social (sistem public și privat) sunt primii pe listă. Vaccinarea acestora se va realiza prin intermediul unităților sanitare, a centrelor de vaccinare ori a echipelor mobile de vaccinare, în funcție de situație.
 • Populația cu grad ridicat de risc – vârstnici, persoane cu boli cronice, lucrători din domenii-cheie. Vaccinarea acestora se va derula prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie, după caz.
 • Populația generală. Imunizare făcută prin rețeaua de centre de vaccinare/echipe mobile de vaccinare/medicină de familie/centre de vaccinare drive-through, după caz.

8. Unde vom fi vaccinați?

 • Centre de vaccinare fixe, care vor dispune de unul sau mai multe cabinete de vaccinare cu program adaptat nevoilor. Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, anunțase că autoritățile se gândesc la organizarea acestor centre în spații mari precum Romexpo sau Arena Națională. Arena ar putea ieși însă din discuție, având în vedere anunțul că aceasta se va închide, din cauză că acoperișul riscă să se prăbușească.
 • Centrele de vaccinare drive-through, menite să eficientizeze procesul de vaccinare, să ajute la evitarea supraaglomerării și la „sacrificarea” dozelor de vaccin. În centrele drive-through, vaccinarea se va face cu respectarea tuturor normelor de siguranță și a normelor igienico-sanitare, exact ca în centrele fixe.
 • Centrele mobile (caravane), organizate în diferite etape ale procesului de vaccinare, care vor facilita accesul la vaccinare al persoanelor aparținând grupurilor prioritare sau persoanelor pentru care accesul la vaccinare este limitat.

Vaccinarea va începe, cel mai probabil, pe 27 decembrie, cum a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță.

În primă fază, a declarat președintele Klaus Iohannis, România va primi o tranșă simbolică de vaccinuri, 10.000 de doze, care ajung pentru 5.000 de persoane. Vineri a fost anunțată și lista spitalelor unde vor fi distribuite aceste doze.

Citeşte şi:

Un specialist ATI atrage atenția asupra înșelătoarei scăderi a cazurilor noi de COVID: „E o necesitate evidentă de a crește numărul de teste”

Sfaturile a doi profesori americani pentru tinerii români care vor să studieze la universitățile din SUA. Câteva lucruri de știut înainte să aplice

Competențele digitale ar putea fi predate în învățământul primar. Ce alte măsuri prevede noua strategie pentru programa școlară

EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV „Aveam mentalitate de român infect!! Bani, mașini, femei” 😮 - Mărturie ȘOCANTĂ a unui mare talent al fotbalului românesc
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
Playtech.ro
ȘOC! Vestea INCREDIBILĂ pentru România din decembrie! Valeriu Gheorghiță a făcut anunțul!
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Observatornews.ro
ANIMAŢIE GRAFICĂ | Filmul accidentului din Botoşani, în care un bărbat a murit la două zile de la nuntă. O decizie pe care a luat-o la patru dimineaţa l-a costat viaţa
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
HOROSCOP
Horoscop 26 octombrie 2021. Leii sunt foarte implicați emoțional în anumite relații pe care ar trebui să le abordeze altfel
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Știrileprotv.ro
Tragedie la o zi după nuntă. Mirele a murit în mașina condusă de cavalerul de onoare
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Telekomsport
Surpriză. Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele