Ludovic Orban a anunţat că se doreşte creşterea capacităţii de testare COVID-19 la 15.000 de teste pe zi, că BERD va susţine un program de investiţii în România, că se va crea „pe modelul IMM Invest un program şi pentru companiile mari” şi că Guvernul ia în calcul şi construirea unui fond de investiţii pe modelul polonez.

Principalele declaraţii ale lui Ludovic Orban:

 • Se împlinesc 6 luni de când a fost învestit guvernul pe care îl conduc. Vă prezint un scurt raport de activitate şi planurile guvernului.
 • România nu a fost pregătită pentru acest pericol. Nu am avut stocuri la medicamente, la dispozitive.
 • Am avut o abordare preventivă. Am luat măsuri înainte ca alte ţări să ia asemenea măsuri. Guvernul a început bătălia anti COVID înaintea instituirii stării de urgenţă, adică 15 martie. Am luat măsuri care nu au fost luate de alte ţări.
 • Am impus carantina, izolarea la domiciliu, suspendarea zborurilor, suspendarea şcolilor şi multe alte măsuri privite la vremea respectivă cu oarecare neîncredere, dar rezultatul a fost eficient.
 • Primul caz cu COVID-19 pe teritoriul României a fost pe 26 februarie. Atunci, în Spania erau doi cetăţeni diagnosticaţi pozitiv. Azi, în Spania sunt peste 247.000 de cetăţeni depistaţi pozitiv, iar în România sunt 13.163.
 • Am pornit de la câteva laboratoare de testare. Astăzi sunt puse în funcţiune 60 de centre de testare, iar capacitatea de testare e de aproape 11.000 de teste zilnic. Sunt în curs de acreditare 16 centre, iar obiectivul este să creştem capacitatea de testare la 15.000 de teste pe zi. Nu teste rapide, ci teste cu aparate real time, cu precizie 100%, fără eroare de diagnosticare
 • Ne-am confruntat cu nevoia de a îmbunătăţi managementul la nivelul spitalelor, în câteva situaţii s-a apelat la management privat, schimbările au avut efecte. În ceea ce priveşte Direcţiile de Sănătate Publică, am urmărit să le întărim, am transferat medici din alte entităţi
 • Am luat măsuri care nu au fost populare, dar care s-a dovedit că au efect, am interzis exportul de medicamente
 • Nu mi-am dorit niciodată, ca premier, să fiu în situaţia de a pune restricţii cetăţenilor români. Orice decizii luate prin ordonanţele militare au fost luate numai şi numai pentru sănătatea românilor, pentru a reduce riscul de răspândire a virusului şi pentru a salva vieţi. Le-am luat pentru că a fost necesar.
 • Ne propunem ca, după 15 mai, să reducem aceste restricţii, gradual. Această reducere se va face în urma analizei impactului de risc epidemiologic. Pentru fiecare ridicare de restricţii vom aştepta o perioadă, ca să vedem efectul. Perioada este cam de 15 zile, ca să putem verifica dacă afectează răspândirea virusului. Vom lua şi alte măsuri, dar orice fel de ridicare de restricţii trebuie însoţită de un set de reguli
 • Vom impune un set de reguli în privinţa transportului în comun, un set de reguli privind activitatea în birouri şi firme
 • Obiectivul a fost să afectăm economia într-o măsură cât mai mică. Orice activitate care nu a avut risc de infectare a continuat. Nu s-au închis şantiere.
 • Faţă de previziunile unor analişti privitor la căderea economiei, lucrurile stau mai bine. Scăderile în buget sunt mai mici decât previziunile. Acest lucru se datorează şi măsurilor economice pe care le-am adoptat.
 • Printre principalele măsuri economice luate sunt IMM Invest, măsuri de garantare și subvenționare a dobânzilor, credite pentru asigurarea capitalului de lucru și credite pentru investiții. Numărul companiilor care au aplicat a depășit 50.000.
 • Pentru prima perioadă a șomajului tehnic am avut în plată peste 570.000 de angajați.
 • Până la nivelul datei de 30 aprilie, aproape 40.000 de persoane fizice şi juridice beneficiaseră de suspendarea ratelor.
 • Am reglementat măsura unor beneficii de asistenţă socială, cum ar fi alocaţia zilnică de hrană pentru copii.
 • Suntem într-un proces de evaluare a resurselor financiare pe care le putem accesa în perioada următoare. Nu doar de evaluare, ci şi de implicare activă în resursele pe care le putem mobiliza. Resursele provin din buget, din fondurile europene şi din credite care pot fi luate din sistemul financiar bancar din România sau de pe piaţa internaţională.
 • Pot să vă anunţ că BERD a luat decizia de a susţine un program de investiţii în România, cu o valoare de 4 miliarde de euro, pentru mediul public şi privat.
 • În România, datorită măsurilor luate, am permis entităţilor care au competenţa necesară să certifice autorizarea companiilor pentru producţia de echipamente. Astfel, 23 de companii au primit autorizaţia de a produce măşti, marea majoritate măşti chirurgicale. 60 de companii produc combinezoane şi în jur de 100 de companii au primit autorizaţia de a produce biocide.
 • Pe modelul IMM Invest, vom crea un program şi pentru companiile mari, care, deşi şi-au suspendat activitatea pe o perioadă scurtă, şi-au reluat activitatea
 • Punem la punct o schemă de ajutor de stat, care deja funcţionează în 5 ţări europene. Schema este de garantare şi de asigurare a creditului comercial. În România avem o problemă mare cu creditul.
 • Ne gândim la construirea unui fond de investiţii. Modelul este cel dezvoltat de polonezi, cu capitalizare iniţială de la stat.
 • Obiectivul este creşterea masivă a investiţiilor publice în toate domeniile de infrastructură: de transport, energetic, de sănătate, şcolară, de comunicaţii.
 • Pentru companiile care îşi vor reporni activitatea, vom trece de la şomajul tehnic la o măsură activă. Adică pentru orice persoană care e reangajată, care revine în activitate în companiile pentru care se ridică restricţiile, vom participa la susţinerea plăţii salariului cu un procent între 35% și 45% din salariul brut.
 • Vom sprijini companiile să angajeze oameni care astăzi nu au locuri de muncă. De exemplu, persoanele cu vârsta peste 50 de ani sunt mai greu de angajat, din cauza vârstei. Vom avea grijă şi de tinerii absolvenţi.

UPDATE Ora 19:40 Potrivit informaţiilor Libertatea, premierul va prezenta raportul pe care îl va trimite Parlamentului şi care cuprinde măsurile luate de Executiv în timpul stării de urgenţă.

Obligativitatea prezentării unui raport de către premier este inclusă în hotărârea prin care s-a încuviinţat prelungirea stării de urgenţă în România.


Conferinţa vine în contextul anunţului preşedintelui Klaus Iohannis, făcut la Palatul Cotroceni, privind încetarea stării de urgenţă în România începând cu 15 mai.

Premierul a participat, alături de mai mulţi miniştri, luni, la o şedinţă de lucru, la Palatul Cotroceni, pe tema măsurilor privind epidemia de COVID-19.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat după şedinţă că starea de urgență nu va fi prelungită, însă de pe 15 mai, România va intra în stare de alertă. Tot de pe 15 mai se vor redeschide saloanele de coafură, frizeriile, cabinetele stomatologice și muzeele.

Citeşte şi:

EXCLUSIV Anghel Iordănescu, la 70 de ani: „Îmi este foarte greu, dar respect ce ni s-a spus. Trebuie să câştigăm meciul cu coronavirusul”

Grecia revine la viaţă. Oamenii au luat cu asalt frizeriile, iar lumea nu mai trebuie să completeze formulare justificative

Terapie prin shopping. Cum au reacţionat vienezii la redeschiderea magazinelor

Adi Hădean, scandalizat: „E un fel de nutreț livrabil, cu sare și monoglutamat” | Ce l-a scos din sărite: „Mizerii la 39 de lei”
PARTENERI - GSP.RO
Adi Hădean, scandalizat: „E un fel de nutreț livrabil, cu sare și monoglutamat” | Ce l-a scos din sărite: „Mizerii la 39 de lei”
BOMBĂ! Cine este, de fapt, femeia care a omorât doi copii! Cât de bogată e...
Playtech.ro
BOMBĂ! Cine este, de fapt, femeia care a omorât doi copii! Cât de bogată e...
Imagini din apartamentul groazei de la Onești, locul unde doi muncitori au fost uciși de Gheorghe Moroșan
Observatornews.ro
Imagini din apartamentul groazei de la Onești, locul unde doi muncitori au fost uciși de Gheorghe Moroșan
Horoscop 4 martie 2021. Balanțele au șansa de a face pași importanți în direcția dorită
HOROSCOP
Horoscop 4 martie 2021. Balanțele au șansa de a face pași importanți în direcția dorită
Românii vor avea buletine electronice cu cip începând din august. Anunțul ministrului Cercetării
Știrileprotv.ro
Românii vor avea buletine electronice cu cip începând din august. Anunțul ministrului Cercetării
Dezvăluiri din interior. Ce se întâmplă, de fapt, la clinica lui Gigi Becali. Un medic de acolo a rupt tăcerea
Telekomsport
Dezvăluiri din interior. Ce se întâmplă, de fapt, la clinica lui Gigi Becali. Un medic de acolo a rupt tăcerea
Oferta speciale pentru femei, în luna martie (Publicitate)
PUBLICITATE
Oferta speciale pentru femei, în luna martie (Publicitate)