De Paul Tecuceanu,

Este vorba despre Zahara de la Sierra, o localitate din sudul Spaniei, aflată la aproximativ 100 de kilometri de Sevilla. Orașul are o istorie bogată, iar în vremurile medievale era cunoscut ca o fortăreață. Ridicat deasupra ținutului andaluz, acesta are o poziție care în aceste zile grele reprezintă un atu extrem de important.

Zahara de la Sierra are 1.400 de locuitori, iar aproape un sfert dintre aceștia sunt oameni trecuți de 65 de ani. Cu toate acestea, niciunul nu a fost infectat cu coronavirus. Câteva decizii luate de autorități stau în spatele acestei realizări.

Un oraș izolat de lume

La data de 14 martie, orașul Zahara de la Sierra s-a autoizolat complet de lume, în contextul în care COVID-19 a început să se răspândească rapid în Spania.

Primarul Santiago Galvan, în vârstă de 40 de ani, a decis să blocheze patru dintre cele cinci intrări în oraș, în aceeași zi în care Spania a declarat starea de urgență.

Au trecut mai bine de două săptămâni și cred că ăsta este un semn bun. Nicio mașină care intră în oraș nu intră fără să fie dezinfectată. Am reușit să le transmitem un sentiment de liniște localnicilor. Ei știu că nimeni necunoscut nu poate intra în oraș.

Primarul orașului Zahara de la Sierra:

În Zahara de la Sierra, în fiecare luni și joi, un grup de voluntari dezinfectează toate străzile, piețele și pereții caselor.

Mai mult, cumpărăturile de la supermarket și de la farmacie sunt livrate la domiciliu, în asa fel încât cât mai puțini oameni să se afle pe străzi.

Ajutor pentru bătrâni

O organizatie a femeilor din oraș gătește mâncare pentru vârstnicii care nu pot face asta. Mâncarea le este livrată bătrânilor la domiciliu.

Pe străzi patrulează două mașini din care se aude muzică și care sunt dotate cu un sistem de iluminare care îi atrage pe copii.

Primarul a decis ca autoritățile să suporte costurile de electricitate, apă și taxele locale pentru micile afaceri.

În Spania, până acum, 131.646 de persoane au fost infectate cu coronavirus, iar 12.641 au murit.

Citeşte şi:

Mărturia unui taximetrist român din Londra: „99% am coronavirus! Am sunat un medic și mi-a spus că simptomele corespund”

Iubirea de oameni, mai presus decât frica de coronavirus. Povestea unei femei din Bârlad, ”îngerul păzitor” al celor bătrâni și necăjiți

După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
GSP.RO
După Marica, un alt fotbalist a fost prins de soţie cu amanta într-o cameră de hotel
Horoscop 28 mai 2020. Taurii se grăbesc să tragă concluzii greșite
HOROSCOP
Horoscop 28 mai 2020. Taurii se grăbesc să tragă concluzii greșite