Mergi direct la conținut »
Pagubele produse de inundații în Buzău în ultimele 48 de ore. După viituri, s-ar putea produce alunecări de teren
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Pagubele produse de inundații în Buzău în ultimele 48 de ore. După viituri, s-ar putea produce alunecări de teren

Pagubele produse de inundații în Buzău în ultimele 48 de ore. După viituri, s-ar putea produce alunecări de teren

Drumuri comunale și județene distruse, poduri și podețe luate de ape, gospodării inundate, terenuri și grădini care mustesc de apă, oameni rămași fără apă sunt pagubele produse de inundații în Buzău în ultimele 48 de ore. Sute de familii trăiesc un coșmar, după ce gospodăriile lor au măturate de șuvoaie. Chiar dacă ploile se opresc, autoritățile sunt în continuare în alertă deoarece există pericolul să se producă alunecări de teren în următoarea perioadă.

De Cristina Sterian,

Potrivit purtătorului de cuvânt al Instituției Prefectului Buzău, Gabi Cozma, duminică dimineață, sunt afectate în urma ploilor din ultimele ore trei drumuri județe: DJ 203 L Odăile-Brăești-Bozioru, DJ 102 F Cănești-Chiliile și DJ 203 K Mânzălești-Lopătari.

De asemenea, sunt 27 de drumuri comunale avariate ori distruse, multe dintre ele în comunele Topliceni, Chiliile, Bozioru și Lopătari. Poduri și podețe sunt afectate, iar alte patru sunt distruse, utilajele intervenind duminică dimineață pentru ca lucrurile să revină la normal.

Între timp, circulația rutieră pe DC 94 a fost reluată până în satul Șuchea, din comuna Cănești, iar pietonal și cu căruțe se poate ajunge până în Trestioara, Crevelești și Budești din comuna Chiliile. 400 de persoane au rămas isolate aici după ce pârâul Sărățel a ieșit din matcă și a mutat tuburile de beton pe care se făcea accesul către patru sate.

Autoritățile buzoiene s-au mobilizat și au adus în zonă utilaje care să repună tuburile la loc iar traficul să fie reluat.

„Traficul rutier pe DC 94 a fost reluat până în satul Șuchea, din comuna Cănești, iar pietonal și cu atelaje se poate ajunge până în Trestioara, Crevelești și Budești, din comuna Chiliile. Încă mai sunt probleme pe drumul către satele din Chiliile din cauza cărora încă nu se poate circula rutier”, a declarat Gabi Cozma, purtător de cuvânt al Instituției Prefectului Buzău.

Totodată, mai mulți jandarmi si militari buzoieni au fost mobilizați pentru decolmatarea barajului de la Izvorul Mocearului ce asigură alimentarea cu apă potabilă a peste 1.700 de persoane din comunele Chiliile și Cănești. Cel mai probabil, oamenii vor avea apă potabilă abia luni.

Iar după ploi, autoritățile se așteaptă la alte nenorociri în județul Buzău, respectiv alunecări de teren. Pământul care mustește de apă ar putea să o ia la vale, puncte critice cu vechi alunecări care se reactivează după ploi fiind la Chiliile și Lopătari, dar și în alte localități de munte ale județului Buzău.


Citește și RETROSPECTIVA POLITICĂ/ Săptămâna tensiunilor, cu ecouri la nivel internațional. Cele mai importante lucruri care s-au întâmplat


 

 

Close
Închide
  Close