UPDATE – 21.46: Carmen Dan: Nu mai sunt localităţi izolate în urma inundaţiilor, doar persoane evacuate. Astfel, Ministrul Afacerilor Interne (MAI), Carmen Dan, a anunţat duminică seara, pe 1 iulie, că nu mai sunt localităţi izolate în urma inundaţiilor, doar 100 de persoane evacuate şi că, în mod cert, va trebui accesat mecanismul fondului de solidaritate, menţionând că a avut o discuţie telefonică, în acest sens, cu comisarul european Corina Creţu.

UPDATE – 19.16: Inundaţiile au produs pagube în patru localităţi din Bistriţa-Năsăud, inclusiv în orașul Bistrița. Cele patru localităţi afectate sunt municipiul Bistriţa şi trei sate din comuna Budacu de Jos. Apa a inundat şi 55 de hectare de teren arabil şi au fost colmatate 15 podeţe şi 43 de fântâni.

UPDATE 18:30: Peste 200 de case și gospodării au fost distruse de viitura care făcut ravagii în 46 de localități din județul Neamț. Prefectura a întocmit un raport despre pagubele produse de inundații în județul Neamț.

UPDATE 17:50: Un bărbat este căutat în apele râului Sălăuţa din Bistrița-Năsăud. Polițiștii sunt în alertă, după ce familia localnicului de 52 de ani din comuna Coșbuc a semnalat dispariția.

UPDATE 17:20: Viitura a provocat pagube însemnate în comunele Pogana şi Epureni, județul Vaslui. Autoritățile au făcut o primă evaluare a pagubelor produse de inundații. O echipă de constatare va fi prezentă în localitățile afectate pentru a face o evaluare completă a stricăciunilor provocate de natura dezlănțuită.

UPDATE 16:30: Cinci turiști au rămas blocați în zona Valea Rea din Argeș, pe malul interior al râului Doamnei. Oamenii nu mai pot ajunge la drumul forestier, după ce apa s-a umflat din cauza ploilor abundente.

UPDATE 15:30: Aproape 190 militari cu 15 mijloace tehnice au intervenit, în ultimele 48 de ore,  în județele Bacău, Brașov, Buzău și Covasna, pentru a sprijini populația din zonele inundate. Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naționale, în localitatea Crevelești, județul Buzău, 40 de militari din Batalionului 3 Geniu acționează cu două mijloace tehnice, din această dimineață, pentru decolmatarea barajului de acumulare a apei potabile.

În județul Covasna, 17 militari cu două mijloace tehnice aparținând Batalionului 5 Rachete Sol-Aer din Buzău intervin în localitatea Vâlcele, iar patru militari cu un mijloc tehnic în localitatea Lunca Mărcușului, pentru sprijinul persoanelor afectate de revărsările de ape şi întărirea digurilor de apărare.

UPDATE: 14:20: Potopul a dat peste cap traficul rutier deoarece mai multe drumuri din țară au fost afectate de inundații. Drumul național DN 2H, care face legătura între Suceava și Rădăuți, a fost închis total circulației, duminică, după ce podul din Milișăuți a fost afectat de viitură.

UPDATE 13:45: Hidrologii au instituit, duminică, un cod portocaliu de inundaţii pe râuri din 9 judeţe, valabil până luni după-amiaza, la ora 16:00. De asemenea, este în vigoare o avertizare cod galben de inundații pe râuri din 11 judeţe, până marţi după-amiaza.

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a anunțat că, începând de duminică, de la ora 12, până luni, la ora 16, codul portocaliu de inundații vizează râurile din următoarele bazine hidrografice:

  • Olt – bazin superior amonte S.H. Hoghiz, (judeţele Harghita, Covasna şi Braşov)
  • Siret – sector aval S.H. Lespezi (judeţele Neamţ, Bacău, Vrancea şi Galaţi)
  • Jijia (judeţele Botoşani şi Iaşi)
  • Prut – sector amonte Ac. Stânca Costeşti, (judeţul Botoşani).

De asemenea, până marţi la ora 16:00, a fost emis un Cod galben de inundaţii pe râurile din bazinele hidrografice:

  • Olt – bazin superior şi mijlociu (judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu),
  • Siret – sector aval confluenţă cu râul Suceava (judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vrancea şi Galaţi),
  • Prut – sector amonte Ac. Stânca Costeşti, Jijia,
  • Prut – afluenţii aferenţi sectorului amonte confluenţă Jijia (judeţele Botoşani şi Iaşi), conform Agerpres.

UPDATE 12:46: Drumuri comunale și județene distruse, poduri și podețe luate de ape, gospodării inundate, terenuri și grădini care mustesc de apă, oameni rămași fără apă sunt pagubele produse de inundații în Buzău în ultimele 48 de ore. Sute de familii trăiesc un coșmar, după ce gospodăriile lor au măturate de șuvoaie.


UPDATE 12:30: Jandarmii din județul Buzău acționează pentru a decolmata barajul Izvorul Mocearului care asigură alimentarea cu apă potabilă a comunelor Chiliile și Cănești. Efectivele au fost trimise în zonă și sâmbătă, iar astăzi s-au întors pentru a continua lucrările.

jandarmi_decolmatare_baraj_buzau (6)Icon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6


Ploile torențiale din ultimele zile au făcut mai multe victime. O femeie de 81 de ani din satul Zlătunoaia din Botoşani a murit după ce tavanul casei în care locuia s-a prăbușit peste ea, cel mai probabil, din cauza infiltrațiilor generate de ploi.

Un bărbat din Neamț, dat dispărut de sâmbătă, a fost găsit mort în apele pârâului Cuiejdiu. De asemenea, un alt bărbat din localitatea Corbi, județul Argeș, a fost luat de viitură, după ce a încercat să traverseze pe cal apa râului Doamnei, iar o femeie de 70 de ani din Vrancea a fost găsită moartă în apropierea unui pârâu care revărsat din cauza ploilor torențiale.

Peste 20.000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au intervenit în noaptea de sâmbătă spre duminică pentru a veni în sprijinul populației afectate de inundații. Apele au început să se retragă, însă au făcut prăpăd în urma loc.

Noaptea trecută, personalul MAI a intervenit pentru a salva și evacua 45 de persoane.

După finalizarea intervențiilor în zonele afectate, autoritățile locale vor face evaluarea pagubelor produse și se vor analiza variantele pentru sprijinirea populației în vederea refacerii locuințelor afectate.


Localităţile din Moldova rămase fără curent din cauza viiturilor, realimentate cu energie electrică. În total, au fost peste 100 de avarii


În acest moment, traficul rutier este afectat pe 5 drumuri naționale și 13 drumuri județene, iar traficul feroviar este întrerupt pe 2 tronsoane de cale ferată, secția 205 Băbeni – Alunu la km feroviar 34+400 de metri și secţia de cale ferată 403 Braşov – Întorsura Buzăului pe raza localităţii Budila, după ce podul feroviar din localitate a fost dărâmat de viituri.

De asemenea, la primele ore ale diminetii se înregistrau întreruperi în alimentarea cu energie electrică în 5 localități din județele Covasna, Harghita și Suceava, unde erau afectați peste 200 de consumatori.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență al județului Neamț a fost convocat în această dimineață pentru analizarea situației de pe râurile Siret și Moldova, unde s-au înregistrat creșteri ale debitelor și luare măsurilor necesare.

Vezi care a fost situația în țară, sâmbătă, după ploile torențiale.


Citește și RETROSPECTIVA POLITICĂ/ Săptămâna tensiunilor, cu ecouri la nivel internațional. Cele mai importante lucruri care s-au întâmplat


 

       
"Mi-au tăiat 70 de milioane din pensia specială. Păcat, erau buni și ăia". Dumitru Dragomir a dezvăluit ce pensie i-a rămas după tăiere
PARTENERI - GSP.RO
"Mi-au tăiat 70 de milioane din pensia specială. Păcat, erau buni și ăia". Dumitru Dragomir a dezvăluit ce pensie i-a rămas după tăiere
BOMBĂ! Stenogramele dintre Irina Tănase și ‘amantul’ ei sunt publice. Ce a făcut Liviu Dragnea la un moment dat
Playtech.ro
BOMBĂ! Stenogramele dintre Irina Tănase și ‘amantul’ ei sunt publice. Ce a făcut Liviu Dragnea la un moment dat
A invitat mascaţii la el acasă, iar aceştia i-au făcut o vizită. Un bărbat din Constanţa a fost încătuşat după ce a ameninţat un poliţist pe Facebook
Observatornews.ro
A invitat mascaţii la el acasă, iar aceştia i-au făcut o vizită. Un bărbat din Constanţa a fost încătuşat după ce a ameninţat un poliţist pe Facebook
Horoscop 9 decembrie 2021. Vărsătorii sunt centrați pe propria persoană, dar acesta nu e un lucru bun, neapărat
HOROSCOP
Horoscop 9 decembrie 2021. Vărsătorii sunt centrați pe propria persoană, dar acesta nu e un lucru bun, neapărat
Un român din Iași, condamnat la închisoare în Marea Britanie după ce a fost prins cu 32 de kg de cocaină
Știrileprotv.ro
Un român din Iași, condamnat la închisoare în Marea Britanie după ce a fost prins cu 32 de kg de cocaină
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Telekomsport
Prezentatoare TV celebră, concediată după ce şi-a umilit o colegă. Ce a putut spune. Emisiunea ei iese din grilă
Cel mai tare eveniment pentru creatorii de conținut de pe TikTok
PUBLICITATE
Cel mai tare eveniment pentru creatorii de conținut de pe TikTok