MENIU CAUTĂ

Paradisul zgarcitilor

Distribuie

Mai putin mediatizata pe piata imobiliara, comuna prahoveana Provita de Sus a inceput sa fie cautata de politicieni si de oameni de afaceri cu dare de mana. Acest lucru s-a intamplat dupa ce Cornu, Telega si Campina au fost umplute pana la refuz de vilele demnitarilor. Reporterii de la „Republicanul” au vizitat Provita si au aflat ca aici si-au ridicat case Mircea Sandu, Mihai Tanasescu si Lucian Bolcas. (Diana Toma, „Republicanul” – Ploiesti)


Primul care si-a gasit refugiul de vacanta pe malul paraului Provita a fost controversatul presedinte al Federatiei Romane de Fotbal, Mircea Sandu (foto 1). La inceputul anilor ’90, satenii s-au minunat cand au vazut ridicandu-se intr-un ritm rapid o casa pe malul garlei.


Vila „fara nici un Dumnezeu”, anosta, este acum in proprietatea surorii lui Sandu, o anume Liliana Velicu. Nasu’ a precizat recent ca a castigat din fotbal, dupa 1990, 400.000 de dolari. 


La nici doua sute de metri mai la deal, o alta cabana de vacanta iti ia ochii, de data asta prin bun-gust. La inceput localnicii n-au stiut cu cine se invecineaza, dar au fost convinsi ca au de-a face cu un om cu stare, dupa limuzinele care parcau in weekend in fata portii respective.


Din vorba-n vorba, s-a aflat pana la urma si cine este proprietarul: Mihai Tanasescu (foto 2), fostul ministrul al finantelor. Casa de vacanta este acum in proprietatea fostei sotii a ministrului, imobilul fiind castigat in urma divortului. Vecinii spun ca, in special vara si in perioada sarbatorilor de iarna, aici se dau petreceri zdravene, cu focuri de artificii si nelipsitele gratare. „Dupa o petrecere la Tanasesti, cainii nostri zac o saptamana”, face haz una dintre vecine.


La granita dintre Provita de Sus cu Provita de Jos, pe partea stanga, langa fosta laptarie, o alta constructie se distinge din multimea de case saracacioase. O curte larga, cu deschidere mare, gazduieste o vila in adevaratul sens al cuvantului.


Este una dintre cele mai apreciate case din zona. Vara nu este sambata fara ca terasa din fata sa nu fie ticsita cu sezlonguri, iar curtea cu masini scumpe. Este „hogeacul” peremistului Lucian Augustin Bolcas (foto 3), vicepresedintele Camerei Deputatilor.


Autoritatile locale sustin ca nici unul dintre „bosii” care au vila la Provita de Sus nu s-a implicat in nici un fel in problemele comunei. In afara de faptul ca achita la timp taxele si impozitele pe terenuri, prezenta lor nu se face deloc simtita in folosul comunitatii.


„Nici unul dintre oamenii importanti care si-au facut case aici nu ne-a ajutat. Nici macar anul acesta, cand am trecut printr-o vara cu inundatii si cu tornade. N-am primit nici un sprijin pentru sinistrati din partea politicienilor”, sustine Elena Cosmoiu, primarul comunei Provita de Sus.


Comuna lui Tudor Postelnicu


Provita de Sus cara o cruce grea, o mostenire de care incearca sa scape. Aici locuia familia lui Tudor Postelnicu (foto), ministru de interne inainte de 1989. Comuna privilegiata in acea perioada, Provita a fost ignorata dupa Revolutie. Se spunea ca in centrul comunei, in cladirea unde acum se afla Primaria si Politia, urma sa se amenajeze o puscarie pentru disidenti. Constructia a fost ridicata la sfarsitul anilor ’80, dar niciodata nu a fost finalizata. Ani la rand s-au observat zidurile groase de un metru. Cei care au avut curaj sa viziteze mai mult decat era la vedere povestesc ca la subsolul cladirii sunt amenajate niste beciuri adanci ascunse in spatele unor usi metalice, ca de puscarie.


Casa lui Mircea Sandu


Mircea Sandu e presedinte FRF din 1990, pana la alegerile desfasurate la 21 noiembrie neavand vreun candidat serios. Gratie prietenilor din fotbal a reusit sa treaca peste concurenta cu Gica Popescu, asigurandu-si inca un mandat in fruntea FRF, pana in 2010. Ca sef al fotbalului a avut numai de castigat de pe urma calificarilor nationalei la turneele finale ale campionatului mondial si european, el recunoscand recent ca „domnia” i-a adus un castig de 400.000 de dolari.


Casa lui Lucian Bolcas


Peremistul Lucian Bolcas este vicepresedintele Camerei Deputatilor si unul dintre apropiatii lui Vadim Tudor. De profesie avocat, Bolcas este la al doilea mandat de deputat. In declaratia sa de avere figureaza jumatate din casa de vacanta de la Provita, care are o suprafata de 160 mp si o valoare de impo-zitare de aproape 850 milioane lei vechi. Bolcas mai are un teren de 1.600 metri patrati tot in Provita si un apartament in Bucuresti.


Casa lui Mihai Tanasescu


Fostul ministru al finantelor in guvernul Nastase, Mihai Tanasescu, e presedintele Comisiei pentru buget, finante si banci a Camerei Deputatilor. Ca parlamentar are doar doua propuneri legislative si a semnat alaturi de ceilalti colegi de partid sase motiuni impotriva Cabinetului Tariceanu. Potrivit propriei declaratii, el detine patru apartamente in Bucuresti si o casa de vacanta in Cornu. Vila din comuna Provita a fost cedata fostei sotii, in urma procesului de divort.

Citește mai multe despre Investigații şi Reportaje pe Libertatea.

Comentarii