13 Oct. 2017 16:12

Parlamentarii de la Chișinău ar putea să voteze pentru redenumirea limbii moldovenească în limba română în Constituție. Reacția lui Igor Dodon

Distribuie

O treime dintre deputații de la Chișinău au semnat inițiativa de modificare a art. 13 din Constituția Republicii Moldova, astfel încât limba moldovenească, stipulată ca limbă de stat, să fie redenumită limba românăa. Propunerea a fost inițiată de  34 dintre cei 101 deputați. Reacția președintelui Igor Dodon a apărut imediat. Președintele Republicii Moldova a afirmat că nu va promulga aecastă lege, relatează Radio Chișinău. 

Liberal-democrații din Parlamentul de la Chișinău au adunat numărul de semnături necesare pentru ca proiectul de lege privind înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu sintagma „limba română” în Constituţie să poată fi avizat de Curtea Constituţională.

„Sperăm că în viitorul apropiat vom purcede prin votul tuturor deputaţilor la modificarea acestui articol din Constituţie”, a declarat parlamentarul PLDM, Tudor Deliu.

Președintele Republicii Moldova a afirmat însă că nu va promulga această lege și că va face tot ce îi stă în puteri pentru a bloca inițiativa dată.

„Nu exclud că ei vor demara procedura (de modificare a Constituţiei). Socialiştii şi preşedintele nu o vor susţine. Eu voi bloca iniţiativa ce prevedere schimbarea limbii de stat”, a declarat Igor Dodon pentru Ria Novosti.

Potrivit lui, Curtea Constituţională are la dispoziţie şase luni pentru a se expune asupra avizului proiectului de lege respectiv, după care îl va trimite în Parlament. „Sper că în Parlament nu se vor aduna 67 de voturi (majoritate constituţională). Dacă vor vota, eu nu voi promulga legea. Limba noastră de stat este moldoveneasca. Aşa a fost, este şi va fi”, a subliniat Dodon.


Citește și: Un șofer din Suceava a primit 15 amenzi în câteva minute și 300 de zile suspendare dreptul de a conduce. Un record greu de egalat!


Loading...
Comentarii