MENIU CAUTĂ
15 Mar. 2017 13:26 , de Valentina Postelnicu

Parlamentarii se luptă cu definiția produsului românesc: să fie tradițional sau autohton; Aleșii vor să modifice legea care impune 51% produse românești, la raft

Distribuie

Parlamentarii se luptă cu definiția produsului românesc. Nu știu dacă să fie tradițional sau autohton. Aleșii vor să modifice legea care impune 51% produse românești, la raft, în urma scrisorii primite din partea Comisiei Europene, pe tema legii care a fost adoptată deja de legislativ, dar nu a intrat încă în vigoare, din cauza lipsei  normelor de aplicare. 

Parlamentarii au discutat, miercuri, pe marginea atenționării primite din partea Comisiei Europene, în privința legii care impune 51% prezență a produselor românești, la raft. Deși recunosc că producătorii români nu au cum să asigure acest procent de produse autohtone, la vânzare, ei vor să păstreze titulatura legii. Asta cu riscul de a se ajunge chiar și la procedură de sancționare din partea instituțiilor europene.

”Eu zic să păstrăm acest procent. Să sperăm că nu mai cer clarificări ( cei de la Comisia Europeană, nr) dar eu cred că nu trebuie să renunțăm, pentru că este esența legii”, a spus în cadrul dezbaterii Ioan Munteanu (PSD), președintele comisiei de agricultură.

Reprezentanții din retail au transmis parlamentarilor că le este greu să facă această măsurare a procentului de produse, mai ales că legea trebuie să stabilească clar dacă se referă la produsele aflate pe stoc sau la cele comercializate efectiv de magazin.

”Găsiți orice soluție, dar să fie cu 51%”, le-a transmis Munteanu tuturor reprezentanților asociațiilor care sunt afectate de această lege.

În urma primei analize, în comisia s-a eliminat din lege prevederea privind spațiile speciale destinate produselor românești, în marile magazine. ”Acest lucru se face oricum în marile lanțuri de magazine, sunt vizibile”, a spus Munteanu.

Un alt lucru care a deranjat Comisia Europeană este termenul de lanț scurt, folosit pentru aprovizionarea magazinelor, cu produse tradiționale. Adică magazinele erau obligate să cumpere direct de la producător, ceea ce a nemulțumit instituția europeană.

Parlamentarii au găsit și soluția. Ei vor să modifice legea, astfel încât să se impună obligativitatea unui ”parteneriat” între magazin și producătorul autohton.

O bătaie de cap în plus o au cei din comisia de agricultură în privința definiției produsului românesc. Dacă să se numească tradițional, sau autohton. Aleșii nu au ajuns la un consens, astfel că decizia va fi luată săptămâna viitoare.

”Vă asigur că nu se va ajunge la o sancțiune din partea Comisiei Europene. Avem timp să modificăm legea”, a dat asigurări Ioan Munteanu.

România riscă amenzi de la Bruxelles dacă nu modifică legea care prevede ca în magazine să fie 51 la sută marfă autohtonă. Comisia Europeană (CE) a lansat, miercuri, proceduri de infrigement împotriva României în privința comerțului cu amănuntul la produsele agricole și alimentare.

Citește mai multe despre mancare traditionala pe Libertatea.

Comentarii