MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

Parlamentul European va dezbate violențele de la protestul Diasporei; Viorica Dăncilă, invitată să dea explicații

Distribuie

Parlamentul European va dezbate violențele de la protestul Diasporei. Premierul Viorica Dăncilă a fost invitat să dea explicații, la solicitarea verzilor, dar și a grupului PPE, a declarat pentru Libertatea europarlamentarul Marian Jean Marinescu. În ședința Conferinței Preşedinţilor Parlamentului European s-a decis ca în prima sesiune din octombrie să aibă loc această dezbatere. De asemenea, în Comisia pentru Libertăți Civile a Parlamentul European (LIBE) va avea loc curând o dezbatere cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre situația din România.

Săptămâna viitoare se va stabili atât data cât și invitații și detaliile desfășurării dezbaterii din plenul Parlamentului European.

Marian Jean Marinescu: Acest guvern a reușit să aducă România într-o discuție care nu e potrivită

”Din păcate, situația din România se va discuta în plenul PE din cauza evenimentelor din august, evenimente care nu au respectat niciun fel de reguli, în special cele privind respectarea drepturilor omului. Acest guvern a reușit să aducă România într-o discuție care nu e potrivită. Pentru România este și mai nepotrivită, în condițiile în care, în câteva luni, va prelua președinția Consiliului de miniștri”, a spus Marinescu.

El a precizat că este inevitabilă o asemenea discuție, mai ales că au fost întrebări din toate părțile, și toți sunt suprinși de evenimentele din august, mai ales acum, când se discută acel regulament european, legat de statul de drept, care poate duce la suspendarea fondurilor europene și la alte sancțiuni pentru statele membre.

Ma”decizie de astăzi, coordonatorii din LIBE, se va discuta și în LIBE, o cerere din partea ALDE și din partea PPE.

de la PPE, să se discute evenimetele din august, și s-a decis să existe o dezbatere comună.

Siegfried Mureșan: În comisia LIBE, discuție cu Frans Timmermans, despre situația din România

”Vă confirm că în prima săptămână din luna octombrie va avea loc o dezbatere despre statul de drept din România în plenul Parlamentului European. Acesta este singurul lucru stabilit până la acest moment despre acea dezbatere. Detaliile dezbaterii urmează a fi stabilite la următoarea conferință a președinților de grupuri parlamentare pe 13 septembrie”, a transmis și eurodeputatul Siegfried Mureșan.

El a precizat că trebuie văzut ce va avea de spus Comisia Europeană în dezbatere despre statul de drept din România, deoarece Comisia Europeană este gardianul tratatelor europene și poate oferi o evaluare obiectivă.

”Aceasta este doar una din dezbaterile ce vor avea loc despre România în perioada următoare.  În Comisia pentru Libertăți Civile a Parlamentul European (LIBE) va avea loc curând o dezbatere cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, despre situația din România”, a mai anunțat Mureșan.

Un număr de 763 de plângeri penale au fost înregistrate până joi, 30 august, la Secţia parchetelor militare, a anunţat Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

62 de jandarmi spun că au fost agresați la protestul din 10 august. Parchetul sectorului 1 cercetează plângerile, într-un singur dosar.

Citește mai multe despre dezbatere, Parlamentul European și ppe pe Libertatea.

Comentarii