”PSD vine cu înființarera unor comisii speciale, adică desființăm toate comisiile – eu am propus desființarea tuturor comisiile și să lucrăm numai cu comisii speciale sau să face comisii pentru studierea clorofilei… Ceea ce mi se pare absolut aberant este faptul că avem aceste comisii care asta fac, cu oameni specializați, cu reprezentare politică din toate partidele, iar PSD nu face nimic altceva decât să-și înființeze comisii după bunul plac, cu membrii pe care și-i doresc, cu misiuni speciuale primite de la dl. Dragnea. Ceea ce mi se pare o aberație din toate punctele de vedere”, a declarat Ben-Oni Ardelean, deputat PNL, la finalul ședinței Birourilor reunite.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, anunța, în luna ianuarie, că în această sesiune parlamentară ar trebui să înceapă discuţiile privind modificarea legilor siguranţei naţionale. El s-a referit și la numirea unui director SIE, precizând că este de mult pe agenda Parlamentului, dar că nu a discutat acest subiect cu şeful statului.
”Eu cred că şi sper ca în această sesiune poate începem să discutăm serios despre legile siguranţei naţionale, despre legea SRI, SIE. Ele sunt foarte vechi şi chiar din interiorul acestor structuri se solicită să fie modificate, pentru că totuşi sunt 17 ani şi zona de intelligence a avansat foarte mult în lume şi inclusiv în România. SRI şi SIE sunt două structuri extrem de respectate de către partenerii noştri şi foarte profesioniste, au ofiţeri care lucrează, foarte apreciaţi şi sunt foarte buni şi cred că au nevoie de o legislaţie mult mai modernă. Cred că aici trebuie să ne gândim serios să începem o discuţie aplicată, nu uşoară, ci aplicată asupra legilor care stabilesc funcţionarea acestor două organisme”, a spus Dragnea, la Parlament.
În prezent, SIE funcționează cu un director interimar. Presedintele Klaus Iohannis a acceptat, în septembrie 2016, demisia din functie a directorului Serviciului de Informatii Externe (SIE), Mihai-Razvan Ungureanu, conducerea serviciului fiind asigurata de directorul adjunct Silviu Predoiu.
Și ALDE dorește înfiinţarea Autorităţii Naţionale Unice de Interceptări. Modificarea vizează tot legile siguranței naționale.
Președintele formațiunii, Călin Popescu Tăriceanu afirma că proiectul este în lucru și va fi un moment ”T zero” în activitatea serviciilor” a spus preşedintele Senatului, la Antena 3, despre iniţiativa sa legislativă care este în curs de elaborare.
Codului Administrativ a fost depus ca iniţiativă în Parlament deși inițial se vorbea despre un proiect al Executivului.
Codul prevede că membrul Guvernului care se află în conflict de interese trebuie să se abţină de la luarea deciziei care ar putea produce un folos pentru sine, soţ, soţie, rude până la gradul al II-lea, dar nu şi atunci când este vorba despre emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative.
În plus, aprecierea necesităţii şi oportunităţii emiterii actelor administrative ale Guvernului, care aparţine exclusiv membrilor Guvernului.
Citește și: EXCLUSIV / INTERVIU cu jurnalistul care a filmat primele zile ale războiului din Siria: ,,Crimele vor continua încă zece ani”