Prin această declaraţie, parlamentarii atrag atenţia că ”staţionarea continuă a trupelor Federaţiei Ruse şi întărirea prezenţei militare a acestora în partea de est a Republicii Moldova constituie încălcări ale prevederilor constituţionale, în special privind independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralităţii permanente ale Republicii Moldova”.
În plus, declarația cataloghează menţinerea în regiunea transnistreană a unui volum considerabil de muniţii, arme şi echipamente militare drept o ameninţare constantă la adresa securităţii şi stabilităţii regionale şi europene.
Inițiativa a fost susținută de facțiunile Partidului Democrat (PDM), Partidului Liberal Democrat (PLDM), Partidului Liberal (PL) și Grupului Popular European, în timp ce comuniștii au lipsit, iar socialiștii au părăsit sala de ședințe în semn de protest.
Citește și: REPORTAJ/ Siguranța națională, apărată de un grăsuț și doi puricoși. Carvăn, vama-fantomă, o breșă frontalieră de 12 milioane de euro
”Acest proiect este o provocare împotriva încercărilor de a remedia situaţia şi relaţiile cu Transnistria, întreprinse de preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Este absolut inoportun şi considerăm că acest proiect nu trebuie inclus pe ordinea de zi. În cazul în care veţi insista, fracţiunea PSRM în semn de protest va părăsi sala”, a declarat socialistul Vlad Bătrîncea.
Liderul PDM, Marian Lupu, a explicat că această declaraţie nu reprezintă în niciun caz o incitare sau o provocare pentru Rusia.
„Astăzi se împlinesc 25 de ani de la semnarea acordului privind principiile reglementării paşnice şi a conflictului armat din regiunea transnistreană şi, de altfel, a fost pus baza juridică pentru încetarea acţiunilor armate şi sângeroase. Respectiv, este un apel, o declaraţie, o luare de atitudine politică. Atrag atenţia, nu este lege…”, a precizat Marian Lupu.
Declaraţia reprezintă un apel către Moscova pentru finalizarea procesului de retragere a trupelor ruse, precum şi pentru retragerea muniţiilor, armelor şi echipamentelor militare din partea estică a Republicii Moldova.
Republica Moldova a cerut în repetate rânduri retragerea celor aproximativ 1.000 de militari ruşi din Transnistria, însă în ciuda angajamentelor luate în faţa comunităţii internaţionale, Moscova a menţinut în zonă un contingent de soldaţi şi armament. Rusia a trimis aşa-numite forţe de menţinere a păcii în regiunea separatistă moldoveană Transnistria, după conflictul izbucnit între Tiraspol şi Chişinău în anii ’90.
Citește și: FOTO/ Impresionant! Ce face un bucureștean de 70 de ani, zi de zi, pentru câinele lui paralizat. Imaginile care sigur îți vor da lacrimi