Parlamentul a modificat, recent, Legea finanţării partidelor, astfel că banii obţinuţi nelegal nu mai pot fi confiscaţi. Legea se află la promulgare, la președintele Klaus Iohannis. Opoziția a anunțat deja că va ataca la Curtea Constituțională această lege.

În răspunsul transmis de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) se observă că principalele sancțiuni au vizat încălcarea mai multor articole din Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, în special articolul 3, privind sursele de finanțare, articolul 16 care reglementează activitățile pe care partidele le pot desfășura și din care pot avea venituri proprii, dar și articolul 25, privind destinația veniturilor care provin din subvenţii de la bugetul de stat.

PP-DD, cu liderul în închisoare, primește cea mai mare amendă de la AEP: 80.000 de lei

Campion la încălcarea legii privind finanțarea partidelor politice este partidul lui Dan Diaconescu.  Liderul formațiunii se află în închisoare, dar ar putea fi eliberat condiționat în perioada următoare. El a stat închis doi ani și opt luni dintr-o condamnare de cinci ani și jumătate. Dacă procurorii nu vor face contestație în termenul legal de trei zile, Dan Diaconescu va fi liber la începutul săptămânii viitoare.

Astfel, PP-DD a primit cea mai mare amendă, de la AEP, în 2016. Este vorba despre o amendă de 80.000 de lei, pentru încălcarea articolelor 43 și articoluluii 25 din Legea finanțării partidelor politice.

Articolul 43, încălcat de PP-DD, prevede că, pentru a verifica legalitatea veniturilor şi cheltuielilor partidelor politice, Autoritatea Electorală Permanentă poate solicita documente şi informaţii de la persoanele fizice şi juridice care au prestat servicii, gratuit sau contra cost partidelor politice, precum şi de la orice instituţie publică. Alineatul 4 specifică faptul că partidele politice şi persoanele prevăzute la alin. (1) au obligaţia de a prezenta Autorităţii Electorale Permanente toate documentele şi informaţiile solicitate în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.

Partidul Poporului Dan Diaconescu a mai fost amendat și pentru încălcarea articolul 25, alineatul 2, care se referă la cheltuielile de personal ale formațiunii, din veniturile de la stat, respectiv subvenție.

UNPR, filiala Dâmbovița, amendată cu 25.000 de lei pentru donațiile primite de la firme ale statului

A doua amendă, ca valoare, a fost primită de Uniunea Națională pentru Progresul României (UNPR), filiala Dâmbovița.
Partidul, c are l-a avut ca lider pe Gabriel Oprea a fost sancționat cu amendă de 25.000 de lei, și confiscarea a 2.920 de lei, pentru încălcarea articolului 14 din legea finanțării partidelor, care interzice partidelor politice să accepte donaţii sau servicii prestate cu titlu gratuit de la o autoritate ori instituţie publică, de la o regie autonomă, de la o companie naţională, societate reglementată de Legea nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau instituţie de credit cu capital integral ori majoritar de stat.

Și Partidul Național Liberal, sediul central, a primit un avertisment de la AEP, de 5.000 de lei, iar PSD Sectorul 2, un avertisment de 3.000 de lei. Ambele formațiuni au fost sancționate pentru încălcarea legii privind sursele de finanțare ale formațiunii.

Alianța Națională a Agricultorilor a primit o amendă de 15.000 de lei, pentru obligația de a depune documente privind registrul fiscal. Aceeași amendă a primit-o și Mișcarea Conservatoare din România (MCR).

Aceste formațiuni au încălcat legislația privind înștiințarea AEP, despre orice modificare privind persoanelor responsabile de administrarea fondurilor partidului politic, vla nivel naţional şi judeţean. Au mai fost sancționate și alte partide, pentru încălcarea aceluiași articol din lege: Partidul Poporului, Partidul Alianța Democrată a Romilor, partidul Socialist Român, Partidul Verde, Partidul ProDemo, PP-DD și UNPR, filiala Giurgiu.

AEP urmează întocmească procesele verbale de constatare a contravențiilor aferente anului 2016, pentru campaniile electorale de la alegerile locale și parlamentare, dar și pentru campaniile din 2017.

Câți bani au primit partidele de la stat, în 2016: 10 milioane de lei

Partidele politice primiseră, în primele șase luni din 2016, de la stat aproape 10 milioane de lei. Adică 9.849.312 de lei, potrivit unui raport al Autorității Electorale Permanente. Cele mai mari subvenții au fost alocate PNL, respectiv 4.219.650 de lei, iar cele mai mici au mers la PNTCD – 29.952 de lei.

Banii primiți de formațiuni de la stat pot fi folosiți pentru următoarele cheltuieli:

 

 • Cheltuieli materiale pentru întreţinerea şi funcţionarea sediilor;
 • Cheltuieli de personal;
 • Cheltuieli pentru presă şi propagandă;
 • Cheltuieli privind organizarea de activităţi cu caracter politic;
 • Cheltuieli de deplasare în ţară şi străinătate;
 • Cheltuieli pentru telecomunicaţii;
 • Cheltuieli cu delegaţiile din străinătate;
 • Cheltuieli cu cotizaţiile datorate organizaţiilor politice internaţionale la care este afiliat partidul politic;
 • Investiţii în bunuri mobile şi imobile, necesare activităţii partidelor respective;
 • Cheltuieli de protocol;
 • Cheltuieli de birotică;
 • Cheltuieli cu comisioane bancare;
 • Cheltuieli cu chiriile şi utilităţile sediilor;
 • Cheltuieli de întreţinere şi reparaţii auto;
 • Cheltuieli cu prime de asigurare;
 • Cheltuieli de transport;
 • Cheltuieli cu combustibili şi carburanţi.

 

„Am pierdut tot în cazino, iar Anamaria Prodan m-a lăsat baltă”. Mărturiile neștiute ale unui badboy din Craiova
PARTENERI - GSP.RO
„Am pierdut tot în cazino, iar Anamaria Prodan m-a lăsat baltă”. Mărturiile neștiute ale unui badboy din Craiova
Andreea Raicu a pozat nud la 43 de ani. A arătat TOT: Andreea Esca ȘOCATĂ
Playtech.ro
Andreea Raicu a pozat nud la 43 de ani. A arătat TOT: Andreea Esca ȘOCATĂ
Bătaie între români, pe aeroportul din Luton. Imaginile, filmate și comentate de un alt român
Observatornews.ro
Bătaie între români, pe aeroportul din Luton. Imaginile, filmate și comentate de un alt român
Horoscop 16 mai 2021. Peștii sunt înclinați către bunăvoință față de cei dragi, poate chiar exagerează
HOROSCOP
Horoscop 16 mai 2021. Peștii sunt înclinați către bunăvoință față de cei dragi, poate chiar exagerează
Pedepsele primite de patru români din UK care au violat o tânără la Londra
Știrileprotv.ro
Pedepsele primite de patru români din UK care au violat o tânără la Londra
Cîţu, schimbare de ultim moment! Unde le este interzis persoanelor nevaccinate să intre. Totul s-a modificat în câteva ore
Telekomsport
Cîţu, schimbare de ultim moment! Unde le este interzis persoanelor nevaccinate să intre. Totul s-a modificat în câteva ore
VIDEO: 10 suporteri din fotbalul românesc „zboară pe sub apă” (Publicitate)
PUBLICITATE
VIDEO: 10 suporteri din fotbalul românesc „zboară pe sub apă” (Publicitate)