MENIU CAUTĂ

UPDATE. Cinci țări arabe au rupt legăturile diplomatice cu Qatar, acuzând Doha de sprijinirea terorismului

Distribuie

Arabia Saudită, Egiptul, Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Yemen au rupt legăturile diplomatice cu Qatar, acuzând administrația de la Doha de destabilizarea regiunii și de sprijinira terorismului, scrie BBC.

SUMAR

UPDATE ora 16.05: Egiptul l-a somat pe ambasadorului Qatarului la Cairo să părăsească țara în 48 de ore și și-a rechemat reprezentantul său în Doha, a transmis, luni, ministrul de Externe. „Ambasadorul din Qatar a fost convocat astăzi și a primit o notificare formală privind expirarea acreditării sale în Egipt și a primit 48 de ore să părăsească țara”,  se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe egiptean.

UPDATE ora 12.15: Prețul petrolului a crescut după ce Arabia Saudită, Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Egiptul au declarat că vor suspenda călătoriile în aer și pe mare către și din Qatar. Potrivit analiștilor economici, decizia luată luni este puțin probabil să afecteze exporturile de energie din Golf, dar va avea efecte profunde asupra Qatarului. Citește mai multe aici.

UPDATE ora 11.50: Etihad Airways, Emirates și Fly Dubai vor suspenda de marți zborurile spre și dinspre Doha. Și Qatar Airways a anunțat că va suspenda cursele către Arabia Saudită.

UPDATE ora 11.30: Secretarul american de Stat, Rex Tillerson, a declarat că ruperea legăturilor diplomatice între mai multe ţări arabe şi Qatar nu va afecta lupta împotriva terorismului şi a făcut un apel la rezolvarea neînţelegerilor, informează Reuters.

Tillerson este de părere că efectele acestui eveniment vor fi reduse, în condiţiile în care regiunea joacă un rol important pentru operaţiunile SUA împotriva ISIS.

Bahrain găzduieşte o puternică flotă americană. Totodată, în Qatar se află baza aeriană Al Udeid, care este folosită de forţele SUA pentru a efectua raiduri aeriene împotriva militanţilor din regiune.

UPDATE ora 10.40: Guvernul recunoscut pe plan internațional al Yemenului a anunțat, luni, că rupe relațiile cu Qatar, acuzând Doha că a colaborat cu dușmanii săi în mișcarea Houthi, a raportat agenția de știri de stat Saba, citată de Reuters. „Felul în care a reacționat Qatarul la lovitura de stat a Houthi și sprijinirea grupurilor extremiste au devenit clare”, a declarat guvernul.

UPDATE ora 10.00: Qatar numește decizia celor patru țări arabe de a rupe legăturile diplomatice nejustificată și neîntemeiată.

Oficialii de la Doha au declarat că regretat decizia celor patru țări de a reduce relațiile diplomatic, transmite al Jazeera TV. „Măsurile sunt nejustificate și se bazeazăpe acuzații și afirmații care nu au nicio bază reală”, a declarat ministerul de Externe al Qatarului. El a anunțat totuși că aceste decizii nu vor „afecta viața normală a cetățenilor și a locuitorilor”


Arabia Saudită, Egiptul, Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Yemen acuză Qatarul că susține grupuri teroriste, inclusiv Frăția Musulmană. Agenția de știri din Arabia Saudită, SPA, a spus că Riyadhul și-a închis granițele pe uscat, mare și prin aer. Oficialii  saudiți au spus că s-a luat această decizie pentru a-și „proteja securitatea națională de pericolele terorismului și extremismului”.

Egiptul și-a închis spațiul aerian și porturile pentru toate transporturile Qatar, a transmis ministerul de Externe.

Emiratele Arabe Unite au dat diplomaților Qatarului 48 de ore să părăsească țara. Abu Dhabi acuză Doha de „sprijinirea, finanțarea și adoptarea terorismului, a extremismului și a organizațiilor sectare”, a declarat agenția de știri de stat WAM.

Agenția de știri din Bahrein a declarat că țara a rupt legăturile cu Qatar pentru că aceștia au ”destabilizat securitatea și stabilitatea Bahrainului și s-a amestecat în afacerile interne ale statului”.

Coaliția arabă condusă de saudiți, care luptă împotriva rebelilor Houthi din Yemen, a expulzat și Qatarul din alianța sa din cauza „practicilor de întărire a terorismului” practicate de Doha și sprijinului acordat grupărilor teroriste, „inclusiv Al-Qaeda și Daesh (ISIS)”, transmite SPA.

Citește mai multe despre Arabia Saudită, Bahrain, Doha, Egipt, emiratele arabe, Qatar și quatar pe Libertatea.

Comentarii