Mesajul lui Pavel Durov pentru români

Pavel Durov a precizat că a refuzat o solicitare din partea unei țări occidentale de a cenzura vocile conservatoare din România, în contextul alegerilor prezidențiale.

Durov a postat pe Telegram: „Un guvern din Europa de Vest… a abordat Telegram, cerându-ne să reducem la tăcere vocile conservatoare din România înainte de alegerile prezidențiale de astăzi. Am refuzat categoric. Telegram nu va restrânge libertățile utilizatorilor români și nu le va bloca și canalele politice”. 

Mesajul a fost însoțit de un emoji cu o baghetă, posibil o aluzie la Franța.

„Nu poţi «apăra democrația» distrugând democrația. Nu poţi «combate interferențele electorale» interferând în alegeri. Ori ai libertate de exprimare şi alegeri corecte, ori nu ai. lar poporul român le merită pe ambele.”, a mai spus fondatorul Telegram.

Pavel Durov, fondatorul Telegram, mesaj în limba română trimis tuturor românilor care au Telegram pe telefon
Mesajul transmis de fondatorul Telegram – Foto: Captură ecran

Mesajul a venit fix în duminica în care au loc alegerile prezidențiale, turul II.

Secretul Israelului în războiul cu Iranul: micul stat este o mare putere tehnologică, cu companii de zeci de miliarde de dolari. Iar un român a pus bazele acestui ecosistem
Recomandări
Secretul Israelului în războiul cu Iranul: micul stat este o mare putere tehnologică, cu companii de zeci de miliarde de dolari. Iar un român a pus bazele acestui ecosistem

Pavel Durov nu a specificat țara care a făcut solicitarea, menținând un nivel de mister în jurul situației.

În august anul trecut, Pavel Durov a fost arestat pe un aeroport de lângă Paris.

După acest incident, a fost pus sub anchetă oficială și i s-a interzis să părăsească Franța. Abia în martie a reușit să se întoarcă în Dubai.

Discuțiile despre cenzură trebuie bazate pe fapte clare

Dragoș Stanca, expert în social media, subliniază că discuția despre cenzură trebuie făcută doar pe baza unor informații concrete.

„Orice discuție pe acest subiect, în absența detaliilor concrete, pute a ipocrizie: ce numim, mai exact, limitare a libertății de exprimare etc? Una e sǎ fie vorba de grupuri legitime în care se organizează adepții unui candidat, alta sunt acțiuni coordonate care incită, de exemplu, la violențe sau alte bazaconii.”, scrie Dragoș Stanca.

El face distincția între libertatea de exprimare legitimă și acțiunile online care pot incita la violență sau dezinformare.

„Pe scurt: nu există online şi offline. Există doar acțiuni concrete, care pot fi legale (sau nu). Deci, despre ce vorbim? Să aflăm despre ce anume e vorba și putem dezbate apoi, cu toate datele pe masă.”, a mai spus Dragoș Stanca.

Periculoasa tendință de politizare a Comunității de Informații americane sub Trump / Analiză a unui senior CIA
Recomandări
Periculoasa tendință de politizare a Comunității de Informații americane sub Trump / Analiză a unui senior CIA

Totodată, critică momentul ales de Pavel Durov pentru a face publică refuzarea cenzurii, sugerând că anunțul putea fi făcut după alegeri, nu în ziua votului.

„Pe de altă parte, dacă vorbim de corectitudine, cofondatorul Telegram, Pavel Durov, putea foarte frumos să nu țină cont de ce i s-a cerut, dar să ne anunțe că este erou mâine, nu azi.”, a conchis expertul.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)
Avatar comentarii

N.Cata 18.05.2025, 22:01

Ce nu inteleg aceste companii din procesul asta de influentare, este ca nu toata lumea are acces la ele si ca orice domeniu public are nevoie de niste reguli. Tu ca Telegram nu ma poti forta pe mine sa am cont ca sa contrabalansez propaganda de acolo si atunci tu ca apliactie creezi o instabilitate pt. ca tu trebuie sa fii supusa unor reguli care sa dea o egalitate de sanse, deci nu are sens sa va dati peste cap atat cand sunteti doar niste chat-uri si atat.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.