Rezultate exit poll: Nicușor Dan l-a învins pe George Simion

UPDATE ora 22.00: Alte imagini cu zona din fața Primăriei Capitalei blocată de oamenii fericiți.

multime-bulevardul-regina-elisabeta (1)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 2

UPDATE ora 21.33: Liderul AUR, George Simion, susține că a câștigat, chiar dacă rezultatele indică o diferență de 10% în favoarea independentului Nicușor Dan.

UPDATE ora 21.20: Mulțimea a blocat Bulevardul Regina Elisabeta de bucurie că Nicușor Dan a câștigat alegerile.

nicusor-dan-presedinte-alegeri-tur-2 (3)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

UPDATE ora 21.05: Nicușor Dan a declarat după rezultatele exit-poll că „trăim un moment de speranță”, dar a cerut răbdare pentru că „va urma o perioadă dificilă, dar necesară”, motiv pentru care a făcut apel la „speranță și răbdare”.

Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”
Recomandări
Ce este taxarea inversă la TVA. Cum funcționează și ce avantaje are? Avocat: „Este ca și cum ai scoate hoții de pe conducta de bani”

UPDATE ora 21.00: Exit-poll-urile făcute la ieșirea de la urne l-au dat câștigător pe Nicușor Dan, în fața lui George Simion. Rezultatele nu includ Diaspora, dar distanța e suficient de mare.

AVANGARDE:

  1. Nicușor Dan – 54,9%
  2. George Simion – 45,1%

CURS

  1. Nicușor Dan – 54,1%
  2. George Simion – 45,9%
nicusor-dan-sediul-de-campanie 5Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Peste 11 milioane de români au votat până la ora 20.00

UPDATE ora 20.15: Nicușor Dan a ajuns la sediul de campanie din Bulevardul Regina Elisabeta, cu aproape o oră înainte de închiderea urnelor.

nicusor-dan-sediul-de-campanie (1)Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

UPDATE ora 20.05: 11.286.075 de oameni au votat până acum.

Filmul integral al prăbușirii avionului Air India. Ce a transmis pilotul. Cauzele catastrofei, analizate de experți de top
Recomandări
Filmul integral al prăbușirii avionului Air India. Ce a transmis pilotul. Cauzele catastrofei, analizate de experți de top

UPDATE ora 19.55: „Nu există nicio secție de vot în străinătate care să nu aibă buletine de vot. Așa cum apare pe siteul MAE secțiunea BESVS nr 48, au fost aprobate solicitările unui număr de secții care, din prudență, au solicitat  să le fie redistribuite de la alte secții buletine de vot conform prevederilor legale”, a anunțat Ministerul de Externe.

UPDATE ora 19.05: 10.700.080 de persoane au votat până la acest moment, adică 60%. În primul tur, la aceeași oră, votaseră 8.492.879 de persoane.

În plus, numărul votanților din Diaspora este de 1,53 de milioane, aceasta fiind cea mai bună prezență de la Revoluție încoace.

UPDATE ora 18.45: Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a votat. El a ajuns în jurul orei 17:30 la secția de votare amenajată în cadrul Școlii Gimnaziale Ienăchiță Văcărescu din București unde și-a exercitat dreptul de a alege, a transmis Agenția de Știri Basilica a Patriarhiei Române.

UPDATE ora 18.30: Tristan Tate, acuzat de acuzat de viol și trafic de persoane de procurorii DIICOT, îi face campanie lui George Simion în ziua alegerilor, deși legea interzice acest lucru.

UPDATE ora 18.10: Până acum au fost primite 140 de sesizări privind incidente electorale, dintre 43 nu s-au confirmat, 10 sunt în curs de cercetare și 7 au fost transmise pentru soluționare către Biroul Electoral Central și Autoritatea Electorală Permanentă.

Povestea porcului electoral. Ce pedeapsă a primit un bărbat din Iernut care le-a dat alegătorilor câte un kil de carne şi o bere, ca să voteze cu primarul
Recomandări
Povestea porcului electoral. Ce pedeapsă a primit un bărbat din Iernut care le-a dat alegătorilor câte un kil de carne şi o bere, ca să voteze cu primarul

„Aproape 30 dintre sesizări au fost legate de fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot, iar alte aproximativ 20 de sesizări au fost despre continuarea propagandei electorale”, a anunțat MAI.

UPDATE ora 17.55: USR acuză că un membru USR Diaspora „a fost lovit, scuipat și agresat verbal de un grup de indivizi în fața secției de votare nr. 189 din Ambilly, Franța” și că un grup de 15-20 de bărbați „făcea un vacarm total și nu respecta legea în perimetrul secției”.

„Este inacceptabil ca, într-un stat european, cetățeni români să fie agresați pentru simplul fapt că își exprimă dreptul la vot sau iau atitudine pentru respectarea legii”, a transmis partidul condus interimar de Dominic Fritz.

UPDATE ora 17.28: Autoritatea Electorală Permanentă a anunțat că informaţiile potrivit cărora pe listele electorale apar persoane moarte sunt false.

„Informaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la corectitudinea listelor electorale permanente sunt false şi precizează că nu a fost primită nicio comunicare oficială de la vreo formaţiune politică referitoare la existenţa unor situaţii punctuale privind persoane decedate care ar figura pe listele întocmite pentru scrutinul din data de 18 mai 2025”, a afirmat AEP.

Peste 9 milioane de români au votat până la ora 17:00

UPDATE ora 17.01: Prezența la urne a depășit 51 la sută, iar numărul votanților este mai mare de 9 milioane. Potrivit datelor oficiale, până la ora 17.00 au votat 9.244.381 de români. La primul tur, votaseră 7.118.882 de persoane.

UPDATE ora 16.45: Un bărbat în vârstă de 50 de ani din Ploieşti s-a ales cu dosar penal după ce și-a distrus buletinul de vot înainte de a-şi exprima opţiunea electorală.

UPDATE ora 16.02: 8.469.982 de români au votat până la ora 16.00, adică 40% dintre cei cu drept de vot, potrivit datelor oficiale. La primul tur, votaseră 6.461.593 de persoane, adică 36%.

UPDATE ora 15.50: Înțelegerea psihologiei pierderii poate ajuta persoanele care se confruntă cu durere și depresie în urma rezultatelor alegerilor de astăzi, spun experții.

UPDATE ora 15.45 – Călin Georgescu a transmis un mesaj pe Facebook în care îi îndeamnă pe români să iasă la vot: „Să ne amintim de înțelepciunea străbunilor noștri care spuneau că «unde-s mulți puterea crește». Așadar, să fim mulți la vot, vom fi puternici!”.

UPDATE ora 15.30 – 7.646.439 de români au votat până la ora 15.00, conform datelor oficiale. La primul tur, votaseră 5.828.028 de persoane.

UPDATE 15:20 – George Simion a închis sediul central AUR. Și-a anunțat susținătorii prin intermediul unui comunicat de presă că la ora 21:00 va fi dat un rezultat care „nu reflectă realitatea”

UPDATE 15:14 – Marcel Ciolacu a afirmat că a votat ”raţional, pentru ca România să poată construi în continuare, pentru că a bloca sau a demola este cel mai simplu”. „Avem nevoie de unitate şi nu de ură şi violenţă în faţa pericolelor”, a transmis fostul premier.

UPDATE 15:00 – Turiștii au lăsat două secții din Sinaia fără buletine de vot Cele două secții de votare din orașul Sinaia, județul Prahova, și-au epuizat buletinele din cauza faptului că un număr mare de oameni au votat pe listele suplimentare

UPDATE 14:59 – George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, așteaptă rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin în biroul său din Parlament și a chemat acolo doar presa străină.

UPDATE 14:49 – Un român din Burkina Faso a zburat aproape 2.000 de kilometri ca să voteze. Votul în sine a durat un minut

UPDATE 14:40Deepfake pe un cont de TikTok, în ziua turului doi al alegerilor prezidențiale. MAI: „Videouri generate cu AI menite să discrediteze un candidat”

UPDATE 14:37Care sunt județele cu cea mai mare prezență la vot în prima parte a zilei alegerilor prezidențiale: municipiul București, abia pe locul 7

Peste 7 milioane de români au votat până la ora 14:00

UPDATE 14:18 – Numărul românilor care au votat în turul doi al alegerilor prezidențiale a sărit de 7 milioane, după șapte ore de la deschiderea urnelor.

În total, până la ora 14 au votat 7.013.870 de oameni, dintre care 4.574.372 sunt din mediul urban și 2.439.498 din rural.

UPDATE 14:08Se așteaptă și câte 30 de minute la coadă pentru a vota, în unele secții din București și din țară

Românii se prezintă în număr mare la urne la al doilea tur al alegerilor prezidențiale. După șapte ore de la deschiderea secțiilor de votare, prezența este mai ridicată decât în primul tur, dar se stă și la coadă, potrivit Observator.news.

La unele secții din București s-au format cozi. La secția 195 de pe Bulevardul Dimitrie Pompeiu, zeci de persoane așteaptă să voteze. Reprezentanții secției au declarat că „de-abia de la ora 11.00 oamenii au venit într-un număr tot mai mare”.

În prezent, peste 70 de persoane stau la coadă atât în interior, cât și în exterior. Timpul mediu de așteptare este de aproximativ 30 de minute, iar fluxul de votanți rămâne constant.

Oficialii secției se așteaptă la o creștere a numărului de votanți după ora 18.00.

UPDATE 14:05 – Pentru ce au spus românii că au votat, la ieșirea de la urne, la ora 12:00

Peste 4,7 milioane de români au votat în al doilea tur al alegerilor prezidențiale 2025, iar până la ora 12:00, prezența la vot în București a atins 21,93%, comparativ cu 16,78% în primul tur.

Mulți români au spus, după ieșirea de la urne, că au votat pentru dorința de îmbunătățire a condițiilor de viață și a situației economice, potrivit Hotnews.ro.

„Pentru binele României, pentru binele tuturor, să avem un trai mai bun. Cu salarii, cu pensii, pentru bolnavi, pentru persoane cu dizabilități, să fie un trai mai bun, să putem să trăim și noi mai bine, nu de pe azi pe mâine”, spune Eugenia, în vârstă de 57 de ani.

O altă româncă de aceeași vârstă a subliniat importanța participării la vot: „Să fie bine… Până acum, ce a făcut (n.red.: Guvernul)? S-a băgat dator și uite… E rău fără serviciu. E important să mergem la vot, bineînțeles”.

Maria, 64 de ani, și-a exprimat speranța pentru schimbare: „Am votat pentru mai bine. Să se schimbe toate cele rele de aici din țară, poate dă Dumnezeu și va fi mai bine”.

Orientarea pro-europeană

Mulți alegători au subliniat importanța menținerii României pe un drum european.

„Este un singur gând: pentru democrație, pentru exprimare liberă. Nu concep ca în România, în momentul de față, să fie un fel de dictatură, în niciun caz. Trebuie să fim liberi să ne alegem soarta, nu să ne spună alții ce să facem cu viața noastră. Este foarte simplu: vrei Europa sau vrei Rusia? Dintre astea două ai de ales”, spune Zoltan.

Și tinerii par să aibă aceeași opțiune.

„Am votat la fel ca de fiecare dată de când am drept de vot. Cu cea mai bună opțiune pentru mine și ceea ce cred eu că înseamnă dezvoltare. Vreau să rămânem în relații bune cu Europa, să pot călători în continuare, să beneficiez de drepturi europene”, a precizat Denis, în vârstă de 26 de ani.

Dorința de schimbare politică

Unii alegători și-au exprimat nemulțumirea față de actuala clasă politică.

„Am votat pentru schimbare. Cel care va fi președinte, împreună cu Guvernul pe care îl va forma, să se întoarcă cu privirea și către popor, pentru că poporul este chinuit, asuprit, e mai rău ca pe vremea lui Ceaușescu. E dezbinarea asta care s-a creat printre oameni, partenerii se ceartă. S-a ajuns aici din cauza politicienilor și neajunsurile oamenilor. Pe guvernanții care au fost în ultimii ani, foarte mulți prim-miniștrii, multe guverne, aceiași oameni tot timpul. Noul președinte să aplece așa ochii către popor, împreună cu guvernul, și să vadă unde s-a greșit”, spune George, în vârstă de 70 de ani.

UPDATE 13:31Peste un milion de români au votat în străinătate până la ora 13:00. Numărul total înregistrat la ora 13:00 a fost 1.003.172.

Țările în care au votat cei mai mulți români sunt: Italia – 179.661, Germania – 156.710, Marea Britanie – 153.087, Spania – 113.934 și Republica Moldova – 112.586.

UPDATE 12:47Klaus Iohannis a votat la Sibiu, alături de soția sa: „În România, în ultimii 10 ani, lucrurile au mers bine”

UPDATE 12:16 – Alegerile prezidențiale, turul 2: Țările din diaspora cu cea mai mare prezență la vot

UPDATE 12:09 – Românii au venit în valuri la secțiile de vot până la ora 12:00. Deja peste 4,7 milioane de români și-au exprimat opțiunea de vot și prezența a depășit 26%.

UPDATE 12:04 Un bărbat a murit într-o secție de votare din Mehedinți. Omului i s-a făcut rău în cabina de vot

UPDATE 11:49Traian Băsescu, la ieșirea de la vot: „Se va pronunța poporul dacă a fost bine sau nu în ultimii 20 de ani”

UPDATE 11:21Un bărbat din Brăila a încercat să mituiască alegătorii cu sucuri și alcool, pentru a vota cu candidatul pe care îl susține

UPDATE 11:16Alegerile prezidențiale în România, doodle special creat de Google. Turul 2 de scrutin, marcat printr-o imagine în „prima pagină”

UPDATE 10:34IPJ Ilfov explică de ce George Simion și Călin Georgescu au fost invitați să iasă din secția de votare din Mogoșoaia pentru a face declarații

UPDATE 10:26 – Semnalul unui observator la vot: Identitatea votanților nu este verificată la o secție din județul Giurgiu

UPDATE 10:24Românii nu sunt singurii europeni chemați la vot astăzi: care sunt celelalte țări în care au loc alegeri și ce miză au

UPDATE 10:18Leul va cădea indiferent de rezultatul alegerilor prezidențiale, avertizează experții economici: „Piața se așteaptă la o victorie a lui George Simion”

UPDATE 09:24Mesajul premierului interimar Cătălin Predoiu după ieșirea de la vot: „Este un moment de răscruce în istoria noastră”

UPDATE 09:22Nicușor Dan a votat la alegerile prezidențiale: „România își alege viitorul nu doar pentru 5 ani”. De ce a ales să voteze la Făgăraș

UPDATE 09:17 – Mai mult de 10% dintre români au votat până la această oră la turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 18 mai 2025, potrivit AEP. Cifrele arată că la ora 9, au votat 1.730.213 de români, dintre care 1.309.457 în mediul urban și 420.756, în rural.

UPDATE 09:07Unde poți urmări, în timp real, prezența și rezultatele turului 2 al alegerilor prezidențiale din 2025

UPDATE 08:55Un vot dominat de frică și revoltă: „Îl votez pentru că poate să distrugă tot”. Reportaj Politico în Capitala Marii Uniri

UPDATE 08:46 – La această oră, numărul românilor care au votat trece de 1,5 milioane de alegători, potrivit datelor AEP. Mai exact, sunt 1.535.995 de români care au mers la urne până la oras 09:00. Dintre aceștia, în mediul urban sunt 1.197.895 și în rural, 338.100.

UPDATE 08:44 Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a spus duminică, la ieșirea de la urne, că viitorul șef al statului nu va putea face totul, dar va putea face multe pentru o țară care se va baza pe el.

UPDATE 08:26 – George Simion a mers la urne, din nou, împreună cu Călin Georgescu, la fel ca și la turul 1 al alegerilor prezindențiale, din 4 mai 2025. În secția de votare a avut loc un mic incident, iar cei doi au fost scoși afară de un polițist din secție.

UPDATE 07:53 – AEP spune că sunt câteva greșeli care pot duce la anularea votului în turul doi al alegerilor prezidențiale 2025

UPDATE 07:49Un simplu gest făcut la ieșirea din cabina de vot sau la ieșire din secția de votare, în turul doi al alegerilor prezidențiale 2025, le poate aduce românilor o amendă de până la 2.500 de lei.

De exemplu, simplul gest de a spune cu voce tare la ieșirea din cabina de vot sau din secția de votare cu cine ai votat poate atrage după sine o amendă de până la 2.500 de lei.

UPDATE 07.40: Am trecut de borna de un milion de votanți la turul 2 al alegerilor prezidențiale din România. Reamintim informații esențiale de care alegătorii români ar putea avea nevoie în ziua votului:

Iată cum arată buletinul de vot pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale din 2025.

Iată cum poți vota dacă nu te afli în localitatea de domiciliu în timpul turului 2 al alegerilor prezidențiale din 2025.

Iată cum afli la ce secție trebuie să votezi în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din 2025.

S-au deschis secțiile de vot în România și a început a treia zi de vot pentru diaspora

UPDATE 07.00 – S-au deschis secțiile de votare și în România. Românii din țară își aleg astăzi președintele, după ce în diaspora, în primele două zile, s-au adunat aproape 800.000 de voturi.

A început a doua zi de vot în diaspora

UPDATE 23.16 – 737.158 de oameni au votat până la ora 23.00. La primul tur, până la aceeași oră, votaseră 397.661 de români în Diaspora. Practic, prezența este aproape dublă.

UPDATE 21.32 – Alegătorii trebuie să știe că dacă vor încălca legea în ziua votului pot fi amendați sau chiar să facă închisoare.

Dacă în aceeași cabină de vot intră mai multe persoane, amenda este de la 4.500 până la 10.000 de lei. Cine spune tare cu cine a votat poate fi amendat cu sume între 1.000 și 2.500 de lei.

Cei care votează fără drept, cei care votează de mai multe ori și cei care introduc în urnă mai multe buletine de vot pot petrece între 6 luni și 3 ani la închisoare. De asemenea, folosirea unui buletin de identitate fals sau a unui buletin de vot fals se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

UPDATE 21.05 – Peste 700.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până la ora 21:00. Cei mai mulți alegători români au votat în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord – 118.369, Italia – 114.264, Germania – 111.170, Spania – 82.073, Republica Moldova – 74.952, Franța – 35.690, Irlanda – 10.959, SUA – 10.778 și Canada – 8.680.

UPDATE 20.44 – Primarul din Sibiu, Astrid Fodor, a votat în Landshut (Germania). „Am votat pentru un președinte care să unească românii și să fie un bun mediator, mai ales în aceste momente dificile pe care țara le traversează din punct de vedere economic. Am optat pentru un șef de stat care să ne reprezinte cu decență și demnitate, păstrând România pe parcursul european și euroatlantic”, a transmis Fodor.

UPDATE 19.11 – 612.517 oameni au votat în Diaspora, arată datele oficiale.

UPDATE 18.44: Mai multe nereguli și incidente în procesul electoral în diaspora au fost semnalate de observatori și cetățeni pe platforma Vot Corect.

Cele mai multe sesizări sunt legate de postarea unor fotografii cu buletine de vot cu opțiunea electorală marcată și de unele probleme organizatorice în secțiile de votare.

UPDATE 17.20: 515.481 oameni au votat până acum în străinătate, potrivit datelor BEC. Cele mai ridicate prezenţe la vot se înregistrează în Marea Britanie – 82.988 de votanţi, Germania – 81.732, Italia – 78.172, Republica Moldova – 63.542 de persoane şi Spania – 54.431.

UPDATE 16.55: Ministerul Afacerilor Externe a transmis că votarea în străinătate decurge în condiții bune în toate cele 965 de secții de vot din afara țării. „Nu s-au înregistrat disfuncționalități în cadrul secțiilor de vot, nici aglomerări sau incidente, iar procesul electoral se desfășoară în deplină legalitate și transparență”, potrivit MAE.

UPDATE 14.27. Până sâmbătă, la această oră, au votat 401.438 de oameni în diaspora pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

UPDATE 13.52. Cu doar o zi înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale, contul de TikTok al lui George Simion, liderul AUR, a devenit brusc inaccesibil. Candidatul la prezidențiale a anunțat apoi că își închide și contul de Facebook.

UPDATE 12.12. Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din România s-a încheiat sâmbătă la ora 07.00, marcând începutul unei noi faze în procesul electoral. Potrivit News.ro, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a raportat că în timpul campaniei au fost înregistrate 42 de sesizări privind posibile incidente electorale.

UPDATE 12.00. În diaspora au votat până la această oră 301.992 de oameni. În turul 1, până la această oră votaseră 161.510 de oameni.

UPDATE 10.24. În diaspora, 256.335 de oameni au votat până la această oră. În primul tur al alegerilor prezidențiale, 132.029 de oameni votaseră până la aceeași oră.

UPDATE 08.11. Campania electorală pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale s-a încheiat sâmbătă, la ora 7.00. Autoritatea Electorală Permanentă a reamintit ce nu mai au voie să facă susținătorii lui George Simion și cei ai lui Nicușor Dan.

UPDATE 07.15. Până la această oră, 230.503 de oameni au votat în diaspora. În turul 1, până la aceeași oră, au votat 120.961 de oameni.

Numărul celor care au votat a depășit 200.000

UPDATE 23.50 – Ștefan Bănică Jr. și-a atras un val de comentarii negative după ce a anunțat public cu cine votează la alegerile prezidențiale care vor avea loc peste două zile.

„Lipsă de respect față de fani” și „Nu mă așteptam” au fost doar 2 dintre miile de mesaje venite.

UPDATE 23.35 – 223.778 de oameni au votat în Diaspora până la ora 23.00. În primul tur, la aceeași oră, votaseră 118.205 de oameni în străinătate.

UPDATE 22.45 – Fostul candidat la președinție la alegerile din noiembrie 2024, Călin Georgescu, a recunoscut că vrea un tandem cu George Simion, dacă acesta va câștiga turul doi al alegerilor prezidențiale și a spus pentru prima dată că va accepta funcția de premier.

UPDATE 21.20 – Peste 200.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până la ora 21:00. Mai precis, 203.916 persoane. La primul tur, votaseră 108.002 oameni.

UPDATE 19.30 – Peste 150.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până la ora 19:00, pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Cei mai mulți alegători români au votat în Republica Moldova – 24.834, Italia – 21.865, Germania – 21.744, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord – 20.857, Spania – 16.575.

UPDATE 17.25 – 111.843 de persoane din străinătate au votat până la ora 17.00. În primul tur, votaseră 62.184 de români. Republica Moldova rămâne țara în care s-a votat cel mai mult. Sunt 19.745 de voturi până la această oră, față de 7.783 în primul tur.

UPDATE 16.40 – George Simion a declarat într-o conferință de presă la Paris că este convins că va fi președintele României și că a luat în calcul varianta să fie omorât.

UPDATE 15.20 – Prezența la vot este practic dublă față de primul tur. Până la ora 15.00 au votat 80.943 de români din diaspora. În primul tur, la aceeași oră, votaseră 46.068 de oameni în străinătate.

UPDATE 14:05 – Peste 68.000 de români au votat până în acest moment în diaspora, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Comparativ, în primul tur al alegerilor prezidențiale votaseră până la această oră peste 38.000 de alegători.

Din totalul voturilor de astăzi, aproape 14.000 de voturi s-au înregistrat în Republica Moldova.

Prezență dublă la votul în diaspora, comparativ cu primul tur

UPDATE 13:10 – Până la această oră în străinătate au votat 53.000 de români, conform datelor centralizate de AEP. Dintre aceștia, aproape 50.000 sunt pe liste suplimentare și 3.139 prin corespondență.

Prezența în diaspora e aproape dublă față de primul tur, când la aceeași oră votaseră aproape 31.000 de persoane la secţiile din afara ţării.

În Republica Moldova, peste 11.000 de persoane au votat, aproape triplu comparativ cu primul tur, când votaseră 4.400.

În Italia, au votat 7.280 de persoane, în vreme ce în primul tur votaseră la aceeași oră 4.677.

UPDATE 12:00 – Aproape 40.000 de români au votat până la această oră în diaspora. La turul 1 al alegerilor prezidențiale, până la ora 12:00, în străinătate votaseră 23.558 de persoane, dintre care 19.452 pe liste suplimentare și 4.106 prin corespondență.

Cea mai mare prezență la vot în diaspora, în Republica Moldova

UPDATE 10:30 – Peste 21.000 de români au votat în diaspora, arată cifrele AEP. Cele mai multe voturi din străinătate se înregistrează în Republica Moldova, unde peste 5.200 de persoane și-au exprimat opțiunea pe liste suplimentare.

Comparativ, în primul tur al alegerilor prezidențiale, la aceeași oră, votaseră aproape 14.000 de persoane din străinătate.

UPDATE 10:00 – Până la această oră, peste 15.000 de români au votat în diaspora. Dintre aceștia, peste 12.000 au votat direct, pe liste suplimentare, iar peste 3.100 au votat prin corespondență.

Cele mai multe voturi sunt în Republica Moldova (peste 4.000), Italia (peste 1.600), Germania (peste 1.300) și Spania (aproape 1.000).

UPDATE 09:25 – Peste 7.000 de români în străinătate au votat pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, până vineri, la ora 9:00. Acestora li se adaugă 3139 de votanţi prin corespondenţă. La primul tur, până la aceeaşi oră, votaseră sub 5.000 de români la secţiile din străinătate.

Cea mai mare prezenţă se înregistrează în Italia, unde 955 de alegători au votat, urmată de Germania, unde 730 de alegători au venit deja la urne, pe locul al treilea situându-se Spania, cu 559 de votanţi, urmată de Franţa cu 344.

UPDATE 08:35 – Un număr de 370 de români au votat în primele 8 ore de la începerea votului în străinătate, pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, dublu faţă de primul tur, la aceeași oră. Acestora li se adaugă 3.139 de votanţi prin corespondenţă.

La primul tur al alegerilor prezidenţiale, până la aceeaşi oră votaseră în secţiile de votare 183 de români, cărora li s-au adăugat 4.106 care au votat prin corespondenţă, totalul fiind 4.298.

În total, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, în străinătate au votat 973.129 de români, dintre aceştia, 4106 votând prin corespondenţă.

În diaspora, la alegerile din 4 mai, George Simion a obţinut 60,79% din voturi, în timp ce Nicuşor Dan a avut un scor de 25,61%.

„Alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secţie de votare organizată în afara ţării. Votarea în străinătate la alegerile prezidenţiale se desfăşoară (…) pe durata a trei zile, respectiv 16, 17 şi 18 mai 2025, în cazul celui de-al doilea tur de scrutin”, subliniază Autoritatea Electorală Permanentă.

Știrea inițială

Prima secție de votare s-a deschis joi, 15 mai, la ora 22:00 (ora României) în Auckland, Noua Zeelandă.

În turul doi al alegerilor prezidențiale 2025, se confruntă George Simion, liderul AUR, și Nicușor Dan, candidat independent și primarul din București.

În primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai, candidatul AUR, George Simion, a ieșit pe locul 1 cu peste 3,8 milioane de voturi, procentul său fiind 40,96%.

Nicuşor Dan a obţinut 20,99% din voturi, iar Crin Antonescu (PSD-PNL-UDMR) 20,07%. Victor Ponta a ieșit pe locul 4, cu 13,04%.

Primul vot din diaspora la alegerile prezidențiale din 18 mai 2025

Votul în străinătate a început deja vineri dimineața, cu peste 4.000 de voturi înregistrate până la ora 07:15, dintre care peste 3.100 prin corespondență.

Un român stabilit de 8 ani în Noua Zeelandă a fost primul care și-a exprimat opțiunea în turul doi, potrivit agenției de presă News.ro.

Acesta lucrează ca Business Intelligence Analyst și se află în Noua Zeelandă din 2017. La o oră de la deschiderea secției din Auckland, șase români își exercitaseră deja dreptul de vot.

La primul tur al alegerilor, desfășurat pe 4 mai, în Auckland au votat 168 de români.

Nicușor Dan a obținut 115 voturi (68,45%), George Simion 15 voturi (18,33%), iar Crin Antonescu 14 voturi (8,33%). Elena Lasconi și Victor Ponta au primit 11, respectiv 9 voturi.

Cum se votează în străinătate la alegerile prezidențiale din 18 mai 2025

Românii cu drept de vot aflați în afara țării pot vota la orice secție de votare din străinătate, indiferent de domiciliu sau reședință. Nu este necesară înregistrarea prealabilă în Registrul electoral ca alegător în străinătate.

Programul secțiilor de votare

Cele 965 de secții de votare din străinătate vor fi deschise timp de trei zile:

– Vineri, 16 mai 2025: 7:00 – 21:00 (ora locală)
– Sâmbătă, 17 mai 2025: 7:00 – 21:00 (ora locală)
– Duminică, 18 mai 2025: 7:00 (ora locală) – 21:00 (ora României)

Există posibilitatea prelungirii programului cu încă trei ore pentru alegătorii aflați la sediul secției sau la rând în momentul închiderii.

Închiderea secțiilor în ultima zi de vot

În ultima zi de vot, duminică 18 mai, secțiile din străinătate se vor închide la ora 21:00, ora României.

Acest lucru se aplică în special pentru statele din Europa, Africa, America de Sud, SUA și Canada. În restul țărilor, programul va fi 7:00 – 21:00, conform orei locale.

Acte de identitate necesare la alegerile prezidențiale din 18 mai 2025

Românii din diaspora pot vota cu următoarele acte de identitate valabile, emise de statul român:

– Carte de identitate (inclusiv electronică sau provizorie)
– Buletin de identitate
– Pașaport (diplomatic, de serviciu, simplu, electronic sau temporar)
– Carnet de serviciu militar (pentru elevii din școlile militare)

Importanța votului din diaspora

Votul românilor din străinătate are o importanță crescută în acest tur decisiv.

Cu peste 4.000 de voturi înregistrate deja, diaspora își face simțită prezența în procesul electoral.

Rezultatul final ar putea fi influențat semnificativ de opțiunile exprimate în afara granițelor țării.

Al doilea tur al alegerilor prezidențiale din România se anunță a fi unul strâns între George Simion și Nicușor Dan.

Votul din diaspora, care se desfășoară pe parcursul a trei zile, ar putea juca un rol crucial în desemnarea viitorului președinte al României.

Pentru turul al doilea al alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 au fost tipărite 19.796.726 de buletine de vot care vor fi utilizate în țară, anunță Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Totodată, au fost tipărite 3.600.000 de buletine de vot care vor fi utilizate în străinătate la turul al doilea al alegerilor pentru președintele României, același număr de buletine de vot ca la primul tur de scrutin.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (4)
Avatar comentarii

ankadumitriu 18.05.2025, 00:05

Mai bine nu votau. Diaspora sunt o dezamagire totala.

Avatar comentarii

N.Cata 17.05.2025, 22:52

Pt. asta au murit oameni la revolutie? Asta a fost scopul acelei descatuseri a poporului, sa avem un guru care ne vorbeste din propaganda Rusa si se crede vraci, economist, popa, meserias, premier, presedinte si ce mai vreti voi. Habar nu aveti, treziti-va ca au murit oameni in 89' sa va dea dreptul sa votati si sa va spuneti prostiile pe care le ganditi, exista posibilitatea sa nu mai aveti dreptul sa le spuneti.

Avatar comentarii

omuamua 17.05.2025, 16:18

Am fost nevoit, pentru a doua oara, sa votez atat prin corespondenta cat si la ambasada.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.