Mergi direct la conținut »
VIDEO EXCLUSIV/ Pe urmele „uriașilor”. Arheologie prin radiografierea pământului la un metru adâncime
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO EXCLUSIV/ Pe urmele „uriașilor”. Arheologie prin radiografierea pământului la un metru adâncime

VIDEO EXCLUSIV/ Pe urmele „uriașilor”. Arheologie prin radiografierea pământului la un metru adâncime

Unul din cele mai spectaculoase situri arheologice din România – Malul Roșu, Călărași - a fost radiografiat cu aparate de magnetometrie, la un metru sub nivelul solului. Datele geofizice le vor indica arheologilor unde se găsesc relicvele preistorice cu exactitate. Legendele locului spun că pe aici ar fi trăit cândva uriașii…

De Sorin Golea,

Sâmbătă, a avut loc la situl arheologic preistoric Malul Roșu, Sultana, Județul Călărași, una din fazele cercetărilor magnetometrice care vor detecta ce se află în subteran și unde ar trebui să sape arheologii, pe spațiul radiografiat.

Așezarea neolitică are 6.000 de ani vechime – aparține culturilor Boian-Gumelnița – și a fost cercetat neîntrerupt încă din anii 20.

În acest sit arheologic au fost descoperite de-a lungul timpului unle din cele  mai spectaculoase obiecte neolitice din țara noastră. Pote fi amintit aici celebrul vas cu îndrăgostiți, cu nimic mai prejos, ca nivel artistic, decât gânditorul de la Hamangia.

”Sultana este un sit emblemă pentru arheologia din România și cea internațională. Acum utilizăm metoda magnetometriei și vom efectua noi măsurători geofizice și câteva zboruri cu ajutorul unei drone, pentru a a obține mozaicul de imagini oblice și perpendicular care vor fi utilizate pentru calcularea unui model digital al terenului”, ne-a explicat arheologul și geofizicianul Dan Ștefan.

Li se ușurează munca arheologilor

Pentru arheologie, magnetometria reprezintă o ușurare a muncii în sensul că pe un perimetru delimitat foarte precis se radiografiază subteranul la o adâncime de un metru și se delimitează cu exactitate structurile geologice de cele antropice.  Altfel spus, magnetometria oferă arheologilor locul exact unde se află obiectele făurite de om, deosebite de straturile geologice naturale.

România nu înscrie Roşia Montană în patrimoniul UNESCO de teama Gabriel Resources. Localnicii spun că zona este pe moarte
Recomandări

România nu înscrie Roşia Montană în patrimoniul UNESCO de teama Gabriel Resources. Localnicii spun că zona este pe moarte

”Investigațiile interdisciplinare devin din ce în ce mai mult un standard în cercetarea arheologică și sunt necesare pentru că scot la iveală informații importante pentru planificarea săpăturilor arheologice. Într-o etapă ulterioară, ele sunt utile pentru interpretarea datelor arheologice din săpături”, ne-a mai spus Dan Ștefan.

Acest loc a fost locuit, conform legendelor, de ”Novaci”

Maria Cuscu, 88 de ani, localnică, ne-a povestiti legenda privind aceste așezări neolotice săpate de arheologi de astăzi. Ele ar fi fost locuite, în vremuri imemoriale, de uriași, numiți în Sultana ”Novaci”.

”Novacii erau niște oameni mari, foarte mari. Și se zice că stăteau unii aici pe movilă, iar alții stăteau pe Grădiște Mare. Și de ce mari erau, când se împrumutau unii de la alții, întindeau (doar) mâna”, ne povestește Maria Cuscu.

«Am muncit 15 ani la casă. Unde vor sta acum copiii mei?». Situație dramatică la Cumpăna, oamenii sunt disperați
Recomandări

«Am muncit 15 ani la casă. Unde vor sta acum copiii mei?». Situație dramatică la Cumpăna, oamenii sunt disperați

Conform datelor de până acum, peste civilizația pietrei eneolotice de pe teritoriul României străvechi au venit. dinspre est, reprezentanții civilizației metalelor. Ei sunt cei care încept să construiască așezări pe înălțimi, înconjurate de întărituri din pământ și lemn, ulterior piatră. Reputatul istoric Maria Gimbutas a făcut o remarcă interesantă într-o lucrare: cei veniți din est erau mai înalți decât autohtonii, conform descoperirilor arheologice. Este foarte posibil ca tocmai ei să fi fost ”uriașii”. În terminologia mitologică, acești uriași se mai numesc și ”jodovi”, cu indicație la cetatea dacică a Jidovei: adică locuitori de”dave”, cetăți întărite pe înălțimi ale dacilor.

Close
Închide
  Close