Mod de preparare:
se bat ouăle şi se sărează. Feliile de pâine se trec prin ouăle bătute, cu ambele părţi, apoi se pun la prăjit într-o tigaie cu ulei încins. Se rumenesc puţin şi se întorc, având grijă să nu se ardă, apoi se scot într-un vas, pe o hârtie absorbantă. Se servesc calde, cu mujdei de usturoi. |
Ingrediente: şase-opt felii de pâine, două ouă, 100 ml ulei, sare |
Puricei de mămăligă prăjiţi
Mod de preparare:
mămăliga se sfărâmă cu o furculiţă, apoi se pune la prăjit într-o tigaie cu ulei sau cu untură încinsă. Se sărează şi se lasă puţin să se rumenească, amestecând frecvent, ca să nu se lipească. Se serveşte imediat, simplă, cu o bucată de carne sau cu mujdei. |
Ingrediente: 500 g mămăligă rece, 50 ml ulei sau 50 g untură, sare. |
Ciorbă de cartofi
Mod de preparare:
se pune la fiert o oală cu doi-trei litri de apă, apoi se adaugă morcovul, ceapa şi ţelina tocate sau date pe răzătoarea mare. După 30 de minute se pun cartofii curăţaţi şi tăiaţi cubuleţe. Când sunt fierţi, se potriveşte ciorba de sare, se bat ouăle şi se pun în oală amestecând continuu. După cinci minute se închide aragazul, apoi se adaugă verdeaţa şi uleiul. |
Ingrediente: Un kilogram de cartofi, un ardei gras, o ceapă, un morcov, o ţelină mică, două ouă, sare, verdeaţă, ulei. |
Delicii din revistele acelor timpuri
Platou rece cu ouă
Mod de preparare:
se fierb ouăle tari, se taie în două, pe lung, apoi li se scoate gălbenuşul, într-un castron, şi se omogenizează cu maioneză, sare, piper şi puţin unt. În funcţie de preferinţe, în această cremă se pot adăuga: şuncă tăiată mărunt, ficăţei fierţi şi pasaţi sau spanac fiert şi tocat. Ouăle se ornează cu ardei gras, fâşii de gogoşar murat, pătrunjel ori salată |
Ingrediente: ouă, maioneză, sare, piper, unt; pentru umplutură: |
Tartine cu salam de vară
Mod de preparare:
se ung feliile de pâine cu un strat subţire de unt, iar deasupra se aşază feliile de salam, curăţate de coajă. Se şpriţuiesc pe margini danteluţe, cu restul de unt, apoi se ornează cu măsline, gogoşar sau castravecior murat, tăiate cubuleţe şi aşezate în centrul tartinei. |
Ingrediente: (pentru 10-12 bucăţi):
500 g franzelă, 150 g salam, 60 g unt. Pentru decor: două-trei măsline, un sfert de gogoşar sau un castravecior murat. |
Redescoperă gustul de altădată! Prepară Parfait!
Nu-ţi lansăm noi invitaţia, ci maestrul în arta culinară Silvian Miron (www.silvian.ro), care a acceptat să facă, în premieră, o demonstraţie de preparare a unuia dintre produsele considerate de fiţe în “epoca de aur”: parfait- ul.
Urmează sfaturile specialistului şi vei obţine cea mai fină îngheţată de casă.
Mod de preparare:
Pasul 1.Se amestecă gălbenuşurile cu zahărul, într-o crăticioară, apoi se adaugă laptele şi se omogenizează, după care se pune vasul pe foc şi se amestecă permanent, ca să nu se lipească Pasul 2.Se adaugă vanilia (baton sau plic) şi se fierbe, la foc mic, până dispare spuma de la suprafaţă. După ce se îngroaşă, se lasă să se răcească, apoi se încorporează frişca Pasul 3.Se toarnă într-o tavă de genul celei pentru cozonac, pe hârtie de copt, şi se introduce la congelator. În imagine este un parfait cu caiseÎn |
Ingrediente: 5-6 gălbenuşuri de ou, Ingrediente aromatizante: zahăr vanilat sau baton de vanilie, |
Citeşte şi: Libertatea vă prezintă meseriile «la putere» din «epoca de aur» care azi sunt pe cale de dispariţie
Alex îşi aduce aminte cum se asculta muzică în comunism: «Luam benzi de de la marinari»
Citiţi mâine cum îi ţinea în frâu Ceauşescu pe contestatarii regimului
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!