Doi tineri buzoieni din Pietroasele vor deschide in curand una din cele mai neobisnuite pensiuni din Romania. Situata pe un deal din aceasta renumita zona viticola, pensiunea ofera cazarea in sase butoaie de vin de 10.000 de litri fiecare. Proprietarii ne asigura ca nimeni nu se va scula dimineata cu ameteli din pricina licorii lui Bachus.
Ideea nastrusnica le-a venit sotilor Rosca dupa ce s-au trezit in curte cu cele sase imense butoaie. Tinerii, care se ocupa in principal de vinificatie, le cumparasera de la o crama din Bistrita, care tocmai isi inchisese portile, pentru a le folosi la depozitarea vinului. ”Am platit mai intai un avans pentru ele, dar cand le-am vazut la Bistrita, mi-am dat seama ca sunt terminate. Nu mai putea fi folosite la vin din cauza degradarii doagelor”, ne povesteste Vasilica Rosca, barbatul familiei.
Cum butoaiele erau deja angajate financiar, tanarul de 34 de ani n-a vrut sa renunte totusi la ele si le-a adus la Pietroasele, platind bani grei pentru un TIR cu platforma. A fost nevoie de doua drumuri pentru a le aduce de la Bistrita, in conditiile in care pe platforma nu incapeau decat trei bucati. Paguba mare, ce aparent nu putea fi recuperata prea usor. ”Atunci, ne-am gandit ca n-ar fi o idee proasta sa le transformam in camere, pentru a atrage lumea la Pietroasele. Mai ales ca avem aici o zona minunata, care nu e deloc exploatata turistic”, spune Daniela Rosca.
O noapte „La Butoaie” costa 35 de lei
Dupa ce au mai scos niste bani din buzunar, sotii Rosca au amenajat butoaiele pentru a putea fi locuite. Lasandu-le in pozitia culcata folosita si in crama, le-au izolat mai intai cu polistiren si le-au montat cate un acoperis. Apoi, le-au dotat cu geamuri termopan pe partea din spate si usi din lemn in fata, iar in interior cu doua paturi, noptiera si raftulete pentru haine. Acum, camerele pensiunii ”La Butoaie”, asa cum au denumit-o, sunt deosebit de placute si confortabile si vor costa cate 35 lei pe noapte.
Nici n-au apucat s-o deschida, ca tinerii au si inceput sa fie asaltati cu telefoane si solicitari de cazare. ”Mai intai ne-am gazduit prietenii si cunostintele, sa vedem ce impresie vor avea, apoi vom primi si turisti”, sustine Daniela Rosca.
Pe langa senzatiile oferite de neobisnuitele camere, turistii pot degusta la crama familiei Rosca si soiuri selectionate de vinuri din Podgoria Dealul Mare si Istrita: Merlot, Riesling, Tamaioasa romaneasca. De altfel, cu ”Tamaioasa” produsa in propria lor gospodarie tinerii au castigat anul trecut medalia de argint la concursul ”Vinuri romanesti in podgorii stramosesti”, organizat la Bucuresti. Tot la Pietroasele turistii pot face excursii la locul in care s-a gasit Closca cu puii de aur, la Vulcanii noroiosi sau la mina de petrol de la Monteoru.