Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > UPDATE: Reportajul Sky News a fost regizat | Jurnalistul, filmat în timp ce făcea scenariul cu ”traficanții”

UPDATE: Reportajul Sky News a fost regizat | Jurnalistul, filmat în timp ce făcea scenariul cu ”traficanții”

Procurorii DIICOT fac miercuri dimineaţa şapte percheziţii la Bistriţa Năsăud şi Tîrgu Mureş, în urma cazului difuzat de Sky News, patru persoane urmând să fie aduse la DIICOT. Cel care a intermediat legătura între jurnalişti şi presupuşii traficanţi sunt deja audiaţi.

De Clara Vacaru,

UPDATE 21.20: Ofcom, instituţia omoloagă Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) în Marea Britanie, a transmis, miercuri, Agenţiei de presă News.ro, că a primit şase reclamaţii în legătură cu ancheta Sky News privind presupuşii traficanţi de arme din România, pe care le va analiza cu atenţie înainte de a decide dacă va investiga cazul.

UPDATE 19.20: Deși jurnalistul continuă se nege, anchetatorii au obținut chiar și imagini de pe camerele de supraveghere de la un hotel la care acesta s-a întâlnit cu ”traficanții” pentru a pune la cale planul.

UPDATE 18.15: Jurnalistul Sky News Stuart Ramsay, despre care DIICOT spune că ar fi înscenat un reportaj despre presupuși traficanți de arme din România, infirmă acuzațiile făcute de autoritățile române și spune că nu e vorba despre nici un scenariu că povestea este adevărată și nu a plătit pe nimeni. „Calmați-vă. Povestea este reală. Nu am plătit pe nimeni, n-am făcut nici un scenariu. Armele sunt reale, arestările au avut loc. Guvernul (n.r-român) se simte stânjenit. Acceptați situația”, a scris jurnalistul pe Twitter. Cu toate acestea, posturile de televiziune au început să arate imagini cu jurnalistul britanic, în timp ce se întâlnește cu „presupușii traficanți” în fața unui hotel din Târgu Mureș.

Gorjeanul infectat de coronavirus contrazice autoritățile: „Toată lumea spune numai prostii„
Recomandări

Gorjeanul infectat de coronavirus contrazice autoritățile: „Toată lumea spune numai prostii„

 

 

UPDATE 16:00: Doi dintre protagoniștii scenariului pus la punct de Sky News sunt Levente Pantics, angajat al unei firme de telefonie mobilă și Aurelian Szanto – jurnalist freelancer care locuiește în Anglia de șapte ani. Reportajul a fost filmat în satul Jeica din comuna Mărișelu, Bistrița Năsăud, unde poliția s-a deplasat astăzi pentru reconstituiri.

Audiat astăzi la DIICOT, Aurelian Szanto a povestit cele întâmplate. „Eu am fost contactat prin cineva care are contacte la trustul Sky, dacă sunt de acord să filmez un documentar pe teritoriul României în legătură cu traficul de arme care se desfăşoară pe tot teritoriul continentului est-european. Persoana respectivă mi-a spus că este vorba despre un documentar pe care trustul Sky îl face pe teritoriul Europei în legătură cu traficul de arme, pentru informarea populaţiei. Mi-au spus: dorim ca să fie doi oameni care să ne prezinte nişte arme. Prin prezentarea armelor respective să atragem atenţia la cum se săvârşesc aceste vânzări. Am avut un prieten care ştiam că are arme de vânătoare, l-am contactat telefonic din Anglia şi l-am întrebat dacă este de acord să facem acest documentar, bineînţeles nu pe gratis. O renumeraţie pentru actorie, pentru prezentare, eu urmând să iau remuneraţia mea de translator„, a declarat Aurelian Szanto.

Ce a pățit o femeie după ce s-a vindecat de coronavirus. Primul caz din lume!
Recomandări

Ce a pățit o femeie după ce s-a vindecat de coronavirus. Primul caz din lume!

 

Bărbatul a precizat că i s-ar fi spus că este vorba despre un reportaj cu personaje fictive, informaţii ce ar fi urmat să fie anunţe la difuzarea materialului.

Mi-au declarat : nu vă faceţi griji, la momentul difuzării va apărea la sfârşit, pe display, că toate personajele din acest documentar sunt fictive şi sunt doar cu caracter informativ. Aşa mi s-a comunicat. Ei mi-au cerut să le prezint arme de război. Comunicarea mea către ei a fost nu, nu pot să vă ofer arme de război. Ei m-au asigurat că este un documentar care va apărea în luna decembrie. Nu va fi o ştire, nu va fi ceva pus pe sticlă care să defăimeze imaginea României. S-au negociat la mii de euro, dar nu foarte multe”, susţine bărbatul.

„Ca să pară mai real acest documentar ni s-a cerut să fie mascaţi, să se poarte haine militare. Eu m-am gândit la o chestie de prezentare, nu la o chestie bombă, pentru că a căzut ca o bombă. Respectivii au venit în ţară iar la hotel mi s-a comunicat scenariul. Persoana mea de legătură cu trustul Sky a pornit informaţii de la ei şi mi le-a transmis mie. Mi-a scris pe hârtie nişte întrebări, eu urma să le transmit oamenilor mei, la care ei să ofere şi răspunsuri. Am avut întâlnire cu Stuart, dar nu am vorbit direct, eu discut cu oamenii lui. El nu stă de vorba cu mine. În această perioadă i-am fost în preajmă. Au fost o echipă de patru jurnalişti. La hotel tot ce se discuta în echipa domnului Stuart se transmitea prietenului meu şi el mie. În momentul în care ei mi-au dat întrebările, mi-au dat răspunsurile, m-au asigurat că toate sunt cu caracter informaţional.Ei mi-au pus în vedere să se desfăşoare această activitate într-un loc foarte retras, ascuns de ochii lumii, iar ei vor spune că se află la graniţa cu Ucraina”, a mai spus Szanto.

Copil de 5 ani, găsit lângă bunicul mort de coronavirus. Cutremurător ce le-a spus polițiștilor: „Bunicul mi-a zis să nu plec, că e...„
Recomandări

Copil de 5 ani, găsit lângă bunicul mort de coronavirus. Cutremurător ce le-a spus polițiștilor: „Bunicul mi-a zis să nu plec, că e...„

 

UPDATE 14:24: Contactaţi de către postul de televiziune Digi 24, reprezentanţii Sky News au declarat că jurnalistul Stuart Ramsay și echipa sa au realizat un reportaj „temeinic” pe teama traficului de arme din România, iar Sky News susține pe deplin materialul difuzat.

arme sky news

Armele pe care reporterul Sky News ar fi încercat să le cumpere sunt pentru vânătoare și sunt deținute în mod legal

UPDATE 11.30: Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că legătura dintre jurnaliştii britanici şi cei care apar în filmarea Sky News ar fi fost intermediată de Szanto Aurelian Mihai, un freelancer român în vârstă de 40 de ani care s-ar fi stabilit în Anglia în urmă cu şapte ani, bărbatul fiind în prezent audiat la DIICOT. Aceleaşi surse precizează că totul ar fi fost un scenariu pus la cale de jurnaliştii britanici, românii care apar în imagini fiind plătiţi şi instruiţi în legătură cu replicile pe care să le spună. De asemenea, acestora li s-ar fi cerut să poarte haine de tip militar. Suspiciunile procurorilor ar fi fost confirmate de intermediar la audieri.

Surse din cadrul anchetei susţin că la jumătatea lunii iulie, intermediarul Szanto Aurelian Mihai, ar fi fost contactat de jurnalişti Sky News care i-au spus că vor să facă un material despre traficul de arme în Europa. Ulterior, la data de 29 iulie, acesta, împreună cu mai mulţi angajaţi ai postului Sky News au ajuns Târgu Mureş. La data de 1 august au ajuns la Cluj, unde au închiriat o maşină care a fost condusă de Szanto Aurelian Mihai, acesta fiind şi translator în cadrul materialului dar şi unul dintre figuranţi. La înregistrare au luat parte şi alţi bărbaţi, unul dintre ei fiind finul intermediarului. Aceleaşi surse precizează că patru dintre arme i-ar aparţine lui Szanto Aurelian Mihai, acestea fiind deţinute legal. Alte două arme i-ar aparţine finului intermediarului, fiind deţinute şi acestea în mod legal. Sumele pe care le-ar fi primit participanţii sunt cuprinse între 1000 şi 500 de euro.

Sursele menţionate spun că jurnaliştii ar fi solicitat să filmeze într-o zonă de munte, finul intermediarului alegând un deal din localitatea Mărişelu din Bistriţa Năsăud.

UPDATE 11.00: Procurorul-şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu a confirmat că varianta unui scenariu capătă tot mai mult contur din datele adunate de procurori până acum din teren, în județele Bistrița Năsăud și Mureș.

Procurorii DIICOT au luat primele măsuri după ce postul de televiziune Sky News a difuzat un reportaj care se arată cum se pot cumpăra arme „de război” din România. Miercuri dimineaţă, acesţia au făcut şapte percheziţii Bistriţa Năsăud şi Tîrgu Mureş şi au dus patru persoane la audieri.

Potrivit unor surse judiciare, au fost găsite toate armele care apar în materialul celor de la Sky News, acestea fiind deţinute legal. Aceleaşi surse precizează că există suspiciunea că ar fi vorba despre un „scenariu”, în schimbul căruia presupuşi traficanţi, trei bărbați din aceeași familie, ar fi primit câte 2.000 de euro, materialul difuzat de Sky News fiind o înscenare.

Armele sunt de vânătoare, deținute legal

Jurnaliștii de la Sky News au realizat o anchetă în care dezvăluie că traficanți din România vând arme teroriștilor. Aceștia au demonstrat cât de ușor pot fi cumpărate armele, venind special în țara noastră pentru a achiziționa așa ceva. Acestea sunt aduse din Ucraina și sunt vândute tuturor, chiar și teroriștilor. După luni de negocieri cu o bandă din România, echipa Sky News a fost trimisă într-o zonă izolată a țării, pentru a se întâlni cu reprezentanți ai traficanților, care să arate ce pot oferi, crezând că jurnaliștii Sky News vor să cumpere. Întreaga negociere a fost filmată.

După analizarea imaginilor, Poliţia Română a declarat că armele respective sunt de vânătoare şi pot fi deţinute legal în ţara noastră de către vânători, colecţionari, precum şi de personalul silvic.

Ambasada României la Londra a cerut drept la replică

În acest timp, Ambasada României la Londra a anunțat, marți, că a preluat pozițiile instituțiilor abilitate ale statului român (IGPR și DIICOT) și le-a transmis, cu scop de drept la replică, postului de televiziune Sky News și a sesizat de asemenea și autoritatea de reglementare din domeniul comunicațiilor din Marea Britanie, OFCOM, referitor la conținutul reportajului Criminal Gang Selling Military Weapons, difuzat de respectivul post în ziua de 7 august a.c., în care se prezintă presupuși traficanți de arme români.

Cu toate acestea, jurnalistul britanic care a realizat reportajul despre traficanţii de arme insistă că s-a întâlnit cu traficanţi români de arme pentru că i-au inspirat „încredere”, iar aceştia n-ar fi fost deranjaţi că sunt filmaţi pentru că nu se tem de autorităţi.

Stuart Ramsay a declarat pentru Digi24.ro că, iniţial, a luat legătura cu bande de traficanţi de arme din Albania, Serbia şi Bosnia, dar întâlnirile au căzut pentru că respectivii nu prezentau încredere.

Contactele noastre au dus spre un român care era membru al familiei unei bande de infractori. Nu am avut niciun motiv să cred că nu era cine pretindea că e. Am avut cu mine un fost militar, care era paznicul meu, care a fost soldat şi care a confirmat că armele erau arme militare”, spune jurnalistul britanic.

Close
Închide
  Close