„Este acţiune de rutină pentru Forţa de Frontieră să efectueze percheziţii la bordul unor avioane, pentru a proteja Marea Britanie de crima organizată şi de cei care încearcă să introducă în ţară substanţe toxice cum ar fi drogurile şi arme. Odată ce aceste verificări au fost efectuate, avionul a fost autorizat să-şi continue călătoria”, a precizat secretarul de stat pentru Securitate, Ben Wallace, prin intermediul unui comunicat, citat de Agerpres.
Ambasada rusă la Londra denunţase vineri, 30 martie, într-un comunicat o percheziţie efectuată de autorităţile aeroportuare britanice la bordul unei aeronave a companiei aeriene ruse Aeroflot, care efectuează cursa Moscova-Londra, pe aeroportul Heathrow, apreciind că aceasta reprezintă o ‘încălcare a reglementărilor în vigoare’.
Ambasada rusă a descris incidentul drept ‘o nouă provocare flagrantă a autorităţilor britanice’, declarând că aceasta face parte din ‘politica ostilă’ a Londrei faţă de Rusia.
Această percheziţie avut loc într-un context foarte tensionat între Moscova şi ţările occidentale după otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi a fiicei lui Iulia în Anglia, cu un agent neurotoxic de concepţie militară sovietică, la începutul lunii martie.
Atacul este atribuit de către Regatul Unit, susţinut de aliaţii săi, Rusiei, care neagă orice implicare.
Cu toate acestea, Marea Britanie a anunțat că ar putea să permită ca Rusia să ia legătura cu Iulia Skripal, mai ales că, acum, fiica lui Serghei Skripal este conștientă și vorbește.
CITEȘTE ȘI… Teodor Meleșcanu: „În România se simte o prezenţă foarte solidă a spionajului rusesc”