Mergi direct la conținut »
Peste 40.000 de femei vor fi incluse în primul program de depistare a cancerului de sân
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Peste 40.000 de femei vor fi incluse în primul program de depistare a cancerului de sân

Mai mult de jumătate din cancerele de sân sunt diagnosticate foarte târziu. De aceea, Ministerul Sănătății a lansat în premieră programul de depistare a cancerului de sân care se derulează timp de cinci ani, cu un buget de 21 de milioane de euro și în care vor fi incluse 40.000 de femei, chiar și fără asigurare de sănătate.

De Elvira Gheorghiță,

” În cadrul acestui program 40.000 de femei vor beneficia gratuit de servicii de screening, prin testare mamografică,  evaluări ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsie și confirmare anatomopatologică  a leziunilor suspecte. Pacientele care au fost diagnosticate cu leziune incipientă vor fi trimise la tratament. Jumătate dintre femeile care beneficiază de acest program aparțin categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic, respectiv: zone defavorizate, mediul rural, șomere, grupuri entice vulnarabile”, a anunțat ministrul Sorina Pintea, prezentă la la evenimentul organizat de Fundația Renașterea ”Iluminare în roz ” un semnal de alarmă asupra cancerului de sân. Fundația Renașterea a iluminat în roz, în acest an,   clădirea Ateneului Român.

În plus, minsitrul Sănătății a spus că acest program se adresează și femeilor care nu au asigurare de sănătate.

”Foarte important, programul se adresează și femililor care nu au asigurare de sănătate. Programul se derulează în două etape, prima dintre acestea cea de organizare și pregătiore a cadrelor medicale și a început în luna mai”, a continuat ministrul.

Totodată, Sorina Pintea a recomandat femeilor să-și rupă o oră din timpul acordat familiei, gospodăriei și serviciului pentru a face o consultație medicală, ceea ce le-ar putea ajuta în depistarea precoce a unei boli grave, precum cancerul de sân.

” Ceea ce este și mai trist reprezintă faptul că peste 50% din cazurile noi de cancer se diagnostichează în stadii avansate, stadiile  III și IV. Sunt 3000 de decese prin această boală și anual sunt diagnosticate aproximativ 9.000 de cazuri noi de cancer de sân”, a spus ministrul Sănătății.

Cancerul rămâne una dintre principalele cauze de deces din întreaga lume. Este nevoie continuă de educare, informare și prevenție în domeniul oncologic

EXCLUSIV | Orban, despre fotografia controversată: „Era ziua mea, au venit câțiva colegi să-mi facă o surpriză și i-am servit, cum e normal, cu un pahar de ceva”
Recomandări
EXCLUSIV | Orban, despre fotografia controversată: „Era ziua mea, au venit câțiva colegi să-mi facă o surpriză și i-am servit, cum e normal, cu un pahar de ceva”
 

”Avem multe de făcut, dar cel mai important este ca fiecare dintre noi să conștientizeze necesitatea  unui efort comun, a unui parteneriat, pentru susținerea Sănătății Femeii din România. Sănătatea este bunul cel mai de preț! Este foarte dificil să fii mamă, soție, femeie și să îți rămână timp să ai grijă de tine. Dar, doamnelor, este esențial să mergeți la un consult de rutină.     S-ar putea ca acea oră petrecută la cabinetul medical să vă salveze viața”, a mai spus  ministrului Sănătății.


Citește și:

EXCLUSIV / Românul sechestrat de patron în Belgia a povestit drama prin care a trecut: „Mi-a fost frică să plec, să fug! Cine știe cum se termina totul”

Close
Închide
  Close