Mergi direct la conținut »
Controale la sânge! Concentraţia de pesticide din legume şi fructe, publicată lunar
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Controale la sânge! Concentraţia de pesticide din legume şi fructe, publicată lunar

Controale la sânge! Concentraţia de pesticide din legume şi fructe, publicată lunar

Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va trebui să publice lunar sau trimestrial o situaţie reală privind concentraţia de pesticide din legumele şi fructele româneşti, asta dacă o lege ce va depusă în curând la Parlament va fi adoptată de aleși.

De Radu Nistor,

Aceștia spun că producătoriilor românii li se aduc grave prejudicii financiare întrucât, marile magazine unde își vând marfa spun că produsele lor nu ”corespund vizual” și le nu achiziționează. Acestea preferă să cumpere fructe și legume din import, motivând că acestea au toate analizele la momentul achiziționării și au aspect comercial. Mai mult, aleșii vor ca informațiile despre nivelul pesticidelor să fie făcut public de organele competente, în speță de Agenţia Fitosanitară, singura agenţie acreditată pentru efectuarea unor astfel de analize.

Dacă supermaketurile şi hipermaketurile refuză să ia produsele producătorilor români  motivând că produsele româneşti pentru a le achiziţiona, atunci va trebui să le obligăm noi prin lege să ia marfa românilor. Aceștia vor avea acte care să certifice caliatea mărfii și o vor refuza. Ministerul Agriculturii trebuie să ia măsuri astfel încât producătorii români, grav afectaţi de secetă şi de întârzierea plăţii subvenţiilor, să nu aibă de suferit din cauză că marfa lor nu este pusă la vânzare de marile lanțuri de magazine”, spun aleșii.

Și legumele şi fructele din import vor fi analizate atent

Totodată parlamentarii vor ca nu numai fructele și legumele românești să fie cu ”analizele” la zi, ci și cele provenite din import. Concret, aceștia vor cere ca specialiștii de la agenția Fitosanitară să verifice periodic produsele aduse din import. Acestea vor fi ele supuse unor controale pentru a se vedea dacă ceea ce scrie pe documentele care le însoțesc este real.

Parlamentul a votat în sesiunea trecută legea care obligă toate marile lanțuri de magazine să achiziționeze produse românești în proporție de peste 51 la sută.

Close
Închide
  Close