Mergi direct la conținut »
De la ”Alege oaia!” la ... porci gratis. Ce le pregătește ministrul Petre Daea oamenilor de la țară
Bani și Afaceri Libertatea > Ştiri > Bani și Afaceri > De la ”Alege oaia!” la ... porci gratis. Ce le pregătește ministrul Petre Daea oamenilor de la țară

De la ”Alege oaia!” la … porci gratis. Ce le pregătește ministrul Petre Daea oamenilor de la țară

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, vrea ca, de anul viitor, românii să primească porci gratis, dar în anumite condiții.  Este vorba de rasele de porci românești Mangalița și Bazna, pe care ministrul Agriculturii vrea să le răspândească în toate zonele țării. 

De Paul Barbu,

”Este vorba despre un proiect la care lucrez. Merg la Ministerul de Finanțe pentru a vedea în ce stadiu se află proiectul de act normativ, pentru că de la anul vreau să-i dau drumul”, a declarat, pentru Libertatea, ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Potrivit acestuia, se vor da între 2 și 10 porci fiecărei gospodării care solicită acest lucru. ”Să spunem că eu sunt fermierul X din comuna Y. După ce intră în vigoare proiectul, eu fac cerere la autorități și acestea îmi vor aduce purceii. Ideea este că ei sunt gratis, dar trebuie să îi crească până la minimum 130 de kilograme și apoi să îi vândă la un centru de procesare a cărnii din zona lui, la un anumit preț. Eu m-am gândit la un preț de 11 lei pe kilogram”, a explicat ministrul.

Petre Daea susține că, în felul acesta, se vor acoperi trei nevoi esențiale: de consum al excedentului de cereale din gospodării, de acoperire a cererii de carne de porc din România, care este tot mai mare și de popularizare a raselor românești de porc.

Cum se va derula programul

Pentru început vor fi foarte puțini cei care vor primi porci, pentru că va fi un număr restrâns de suine din rase autohtone. ”Eu sper ca în primul an să dăm câteva mii, până la 10.000 de porci. Dar, odată primiți, fermierii vor trebui să aibă grijă de ei și să îi hrănească numai cu furaje naturale, fără chimicale în ele. În felul acesta vom da și produse de calitate, și naturale românilor”, a mai spus Daea.

Grupul de Înmormântare Strategică spune că a greșit decedații de COVID-19 din București din cauza “unor deficiențe tehnice” la DSP
Recomandări

Grupul de Înmormântare Strategică spune că a greșit decedații de COVID-19 din București din cauza “unor deficiențe tehnice” la DSP

 

Cel puțin jumătate dintre porcii primiți de fermieri vor trebui vânduți la abatoare, dar nu va fi exclusă nici posibilitatea comercializării tuturor porcilor, dacă sunt îndeplinite condițiile stabilite în contract.

Ideea programului cu porci gratis

Ministrul Petre Daea mai spune că ideea i-a venit atunci când a plecat într-o vizită în teren și a găsit o gospodărie în care stăteau patru generații. Acolo a văzut că o femeie de peste 70 de ani care avea grijă de animale și avea și foarte multe roade ale câmpului pe care le ținea în hambar. Cei mai tineri din acea gospodărie erau plecați în Anglia, așa că femeia avea grijă cum putea de ce ţinea de casă. ”Nu puteau să vândă cerealele pentru că erau foarte ieftine și aproape că le dădeau pe nimic. Așa mi-a venit ideea să fac un program prin care să populez curțile cu rase de porci autohtone”, ne-a mai spus ministrul.

Pe lângă acest program, ministrul Daea a derulat și Programul „Alege oaia!” prin care  vrea să îi convingă pe români să consume mai multă carne de oaie.


Citeşte şi:

Parlamentul European anunță că nu interzice șaorma, gyros sau kebap

Close
Închide
  Close