MENIU CAUTĂ

PFA sau SRL? Care este pasul următor pentru afacerea ta?

Distribuie

Te-ai hotărât să îți iei viitorul profesional în propriile mâini și să înființezi o firmă? Ei bine, trebuie să știi încă de la început că alegerea aceasta e o decizie care îți poate schimba viața. Decizia de infiintare firma sau PFA va avea numeroase implicații asupra carierei tale. Iar cea mai optimistă perspectivă presupune atingerea celui mai înalt nivel al succesului tău profesional. Așa că,  dacă dorești să ajungi acolo, trebuie să te înarmezi cu informații esențiale și o doză de risc.

Care este diferenta dintre  PFA și SRL?

Primul pas este să decizi ce fel de formă juridică te va avantaja și va fi potrivită pentru activitatea pe care o desfășori. Pentru infiintare PFA (Persoana Fizica Autorizata) nu sunt foarte multe bătăi de cap, ea fiind cea mai simplă formă sub care se pot desfășura independent activități economice.

Avantajele infiintarii unui PFA

Această formă juridică de organizare are câteva avantaje demne de luat în considerare. Primul ar fi faptul că procedura de infiintare PFA este relativ simplă și are costuri reduse. La fel, și costurile de administrare sunt mai mici decât în cazul altor forme juridice. O altă veste bună este că nu vei avea neapărat nevoie de un contabil, pentru că PFA poate ține singură contabilitatea. Dacă te decizi pentru infiintare PFA vei avea calitatea de propriu angajat și posibilitatea de a angaja cu contract alte persoane.

Avantajele infiintarii unui  SRL

Cât despre SRL sau Societate cu Raspundere Limitată, putem spune că este cea mai răspândită formă juridică. Motivul este unul simplu: pentru infiintare firma SRL, administratorul este ținut responsabil  pentru obligațiile societății doar în cadrul tipului de activitate întreprinsă. Alte avantaje penru infiintare firma SRL presupun:

În primul rând, procedura de infiintare firma SRL este una ușoară. Costurile de infiintare firma ajung undeva la 600 de lei, reprezentând taxele de la Registrul Comerțului. De asemenea, un SRL cu activitate este ușor de întreținut. Explicația este una simplă: în medie există doar cheltuielile administrative și salarii, după caz.

Cu sau fara contabil?

Un alt aspect care poate constitui într-o oarecare măsură un avantaj și dezavantaj este contabilul. Un contabil, ca orice angajat, trebuie plătit, dar serviciile acestuia te pot scuti de numeroase probleme. Dacă vei avea o legătură profesională cu un contabil, vei observa ca sfaturile oferite te vor ajuta să economisești sume importante. Dar înainte de toate, asigură-te că alegi specialistul cu mare grijă. Noutățile și modificările legislative fac din meseria de contabil o adevărată provocare.

Cum să iei această decizie?

În situația de infiintare firma SRL, trebuie să îți pui câteva întrebări legate de modul de funcționare al companiei. În câte domenii de activitate dorești să activezi? Câți angajați va avea afacerea ta? Un număr mai mare de angajați ar însemna infiintarea unui SRL.  Ce cifra de afaceri vei anticipa că vei avea? Cu siguranță că îți dorești un procent al profitului cât mai consistent. Dar dacă se depășește valoarea de 65.000 Euro, vei deveni automat pătitor de TVA. Așadar, poți alege de la început varianta unui SRL.

Desigur, toate aceste informații pot deveni copleșitoare, mai ales în cazul în care nu ai experiență în domeniu. Tocmai de aceea îți recomandăm să apelezi la un consultant care îți va scuti timp și bani. În plus, acesta te va ajuta să iei cele mai bune decizii. Fabrica-de-firme.ro e aici cu bugetele de care ai nevoie, timpul, dar și acte necesare infiintare firma SRL sau PFA (sau orice alt tip de societate).

În plus, tot pe Fabrica-de-firme.ro poți găsi lista de prețuri și taxele de la Oficiul Național al Registrului Comerțului. Totul doar la un click distanță pentru a-ți face treaba mai ușoară!

Comentarii