MENIU CAUTĂ
, de Daniel Ionașcu

Pirateria împânzește România: 59% din software este nelicențiat și asta crește riscurile unor atacuri cibernetice

Distribuie

Un procent de 59% din software-ul instalat pe calculatoarele din România este nelicențiat, potrivit unui studiu, în scădere cu 1% față de nivelul din 2016. Acest lucru crește mai departe riscul atacurilor cibernetice.

”Pentru a reduce riscul atacurilor cibernetice și pentru a-și impulsiona creșterea, companiile din România ar trebui să evalueze ce software au în rețelele lor și să elimine software-ul nelicențiat, arată studiul BSA | The Software Alliance,
2018 Global Software Survey.

Studiul, lansat astăzi, arată că în România, 59% din software-ul instalat pe computere nu este licențiat corespunzător. Această cifră reprezintă o scădere cu 1 punct procentual a ratei de utilizare de software nelicențiat, comparativ cu studiul anterior al BSA, publicat în 2016”, potrivit unui comunicat al BSA.

La nivel mondial, media este de 37%, în scădere cu 2 procente față de 2016.

Pierderi de 359 miliarde de dolari pe an

”Malware-ul asociat software-ului nelicențiat costă companiile din întreaga lume aproape 359 miliarde de dolari pe an”, se mai arată în comunicat.

Studiul mai arată că atunci când companiile adoptă măsuri pragmatice pentru gestionarea software-ului, atunci profiturile acestora cresc cu 11%.

În fine, acesta mai precizează că firmele pot face economii de până la 30% cu software-ul, dacă implementează un program solid de gestionare a resurselor software și de optimizarea a licențelor.

România pregătește prima lege privind apărarea și securitatea cibernetică, iar agenții economici ar putea primi amenzi foarte mari.

Citește mai multe despre software pe Libertatea.

Comentarii