Mergi direct la conținut »
Planul PSD pentru sancţionarea lui Iohannis. Suspendare, fără referendum de demitere
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Planul PSD pentru sancţionarea lui Iohannis. Suspendare, fără referendum de demitere

Planul PSD pentru sancţionarea lui Iohannis. Suspendare, fără referendum de demitere

Planul PSD pentru sancţionarea lui Iohannis. Social-democraţii vor să declanşeze procedura de suspendare a preşedintelui, dar fără să ajungă şi la referendumul de demitere. Strategia, explică preşedintele comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, este prevăzută de Constituţie, iar suspendarea este doar o etapă intermediară. În acest timp, preşedintele interimar, care va fi Călin Popescu Tăriceanu sau Liviu Dragnea, o poate revoca pe Laura Codruţa Kovesi. 

De Sorina Ionaşc,

Social-democraţii discută strategia cea mai bună pentru a-l trage la răspundere pe Klaus Iohannis, dacă acesta nu o va revoca pe şefa DNA. Preşedintele comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a vorbit despre suspendarea preşedintelui, fără să fie organizat şi referendumul de demitere.

Suspendarea este o etapă intermediară în procesul de demitere, care o face poporul. Suspendarea se face 30 de zile plus cât durează validarea lui dacă demiterea este aprobată de popor suspendarea încetează, dacă poporul nu acceptă ea se încheie. Cred că am înţeles cu toţii că suspendarea e o etapa intermediară. Atâta vreme cât există hotărâre a Parlamentului, orice act poate să fie şi anulat de către cel care l-a iniţiat„, a declarat Eugen Nicolicea.

Planul PSD, în varianta Iordache


Despre planul PSD pentru sancţionarea lui Iohannis a vorbit şi Florin Iordache. El a fost şi el întrebat dacă se va ajunge până la referendumul de demitere.

„Credeți că este necesar? Haideți să citim Constituția și sunt destule elemente în Constituția, și acolo o să vedem, nu este necesar să mergem până la demitere„, a spus el.

Pe de altă parte, Florin Iordache a sugerat că preşedintele Klaus Iohannis ar putea fi acuzat de înaltă trădare, în baza articolul 96 din Constituţie, care face referire la punerea sub acuzarea şefului statului pentru înaltă trădare .

Tolo: Ce se întâmpla dacă Bănicioiu făcea lucrări stomatologice în același timp în care el, ca ministru, schimba legea pentru ca spitalul unde lucra să ia mai mulți bani de la stat?!
Recomandări

Tolo: Ce se întâmpla dacă Bănicioiu făcea lucrări stomatologice în același timp în care el, ca ministru, schimba legea pentru ca spitalul unde lucra să ia mai mulți bani de la stat?!

Întrebat dacă preşedintele ar putea fi acuzat de înaltă trădare, dacă nu pune în aplicare decizia CCR, Nicolicea a negat, făcând referire la plângerea penală depusă de Ludovic Orban la Parchetul General pe numele Vioricăi Dăncilă.

„Art. 96 prevede că înalta trădare e comisă de preşedinte şi CSAT. Prostii din acestea nu poate să spună decât Orban”, a afirmat Nicolicea.

Întrebat dacă neorganizarea referendumului de demitere nu ar fi o încălcare a Constituţiei, social-democratul a spus că „în niciun caz”.

Ce spune Constituţia


Legea fundamentală prevede o procedură clară pentru suspendarea preşedintelui. Potrivit articolului 95 din Constituţie, suspendarea preşedintelui poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, atunci când preşedintele României încalcă foarte grav legea fundamentală. Odată iniţiată, Parlamentul cere punctul de vedere al Curţii Constituţionale, apoi votează în plenul reunit.

BREAKING NEWS | Ministrul Sănătăţii şi secretarul de stat operează în continuare la clinicile private care beneficiază de schimbările la legea sănătăţii promovate de minister
Recomandări

BREAKING NEWS | Ministrul Sănătăţii şi secretarul de stat operează în continuare la clinicile private care beneficiază de schimbările la legea sănătăţii promovate de minister

Dacă suspendarea este adoptată de Parlament, articolul 95 prevede faptul că în 30 de zile se organizează referendumul de demitere a preşedintelui. În această perioadă, în locul lui Klaus Iohannis  va fi numit un preşedinte interimar.

Acesta poate fi, în această ordine, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, dar dacă el va refuza, atunci preşedinte interimar al României va fi Liviu Dragnea.  El ARE dreptul să revoce procurorii-şefi, ceea ce înseamnă că o va putea revoca pe Kovesi în cele 30 de zile de interimat.

ARTICOLUL 95
(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

Experiența unei românce din China, în timpul epidemiei
Recomandări

Experiența unei românce din China, în timpul epidemiei

(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.
ARTICOLUL 96
(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui României pentru înaltă trădare.

(2) Propunerea de punere sub acuzare poate fi iniţiată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui României pentru a putea da explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

(3) De la data punerii sub acuzare şi până la data demiterii Preşedintele este suspendat de drept.

(4) Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Preşedintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare.

Astfel, legea fundamentală nu prevede nicio etapă intermediară în procedura de suspendare şi nici anularea suspendării. Referendumul se organizează, în maximum 30 de zile, odată ce hotărârea de suspendare a preşedintelui este adoptată de Parlament.
Close
Închide
  Close