„Posibilitatea ca un individ să fie lovit de resturi spaţiale este extrem de mică, estimată odată la 1 din mai multe trilioane”, a precizat expertul Andrew Jones pe spacenews.com.
Experţi în domeniul spaţial au avertizat asupra unei reintrări „necontrolate” în atmosfera Pământului a componentei cu o greutate de 20 de tone a vehiculului de lansare.
Long March 5B ar urma să intre în atmosfera Pământului „în jurul datei de 8 mai”, potrivit media americane, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, Mike Howard, care a declarat că traiectoria rachetei este monitorizată de Comandamentul Spaţial al Statelor Unite.
„Punctul exact de intrare al rachetei în atmosfera Pământului nu poate fi identificat decât cu câteva ore înainte”, a spus Howard.
Pentagonul monitorizează racheta chineză care este scăpată de sub control şi care ar putea reintra în atmosfera terestră în acest weekend, notează EFE.
Deoarece treapta principală a rachetei orbitează Pământul la aproximativ fiecare 90 de minute, nu se cunoaşte cu exactitate când şi unde va intra în atmosfera terestră în care va arde parţial.
„Posibilitatea cea mai mare este ca treapta principală să cadă într-un loc nelocuit, precum oceanele Pământului, care acoperă 70% din planetă”, a scris expertul Andrew Jones pe spacenews.com.
„Posibilitatea ca un individ să fie lovit de resturi spaţiale este extrem de mică, estimată odată la 1 din mai multe trilioane”, a precizat el.
Racheta a lansat cu succes joia trecută modulul central Tianhe (Armonie celestă), cu o greutate de 22 de tone, al staţiei spaţiale. Evenimentul a marcat începutul construcţiei propriei staţii spaţiale a Chinei.