De Valentina Postelnicu,

UPDATE.Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a respins luni solicitarea PNL ca premierul Viorica Dăncilă să vină în Parlament la „Ora Guvernului” pentru explicaţii privind măsurile luate de autorităţi la protestul din 10 august.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că respingerea în Biroul permanent a solicitării PNL ca premierul Viorica Dăncilă să vină în Parlament la „Ora Guvernului” pentru explicaţii privind măsurile luate de autorităţi la protestul din 10 august s-a făcut pe baza regulamentului.

„S-a respins pentru că cererea se referea la chemarea doamnei prim-ministru în prima zi a sesiunii parlamentare din septembrie-decembrie. Nu puteai să-i ceri premierului să vină peste o oră şi eventual după ce s-a terminat şedinţa plenului Camerei Deputaţilor. Şi s-a discutat să fie conform regulamentului, care spune că o dată pe lună în fiecare zi de luni a lunii respective este ‘Ora premierului’, care poate fi folosită la cererea premierului sau a unui grup. Pur şi simplu pe regulament”, a explicat Dragnea.

Grupul parlamentar al PNL a depus o solicitarea pentru invitarea premierului Viorica Dăncilă în plenul Camerei Deputaților. Șefa Executivului trebuie să dea lămuriri în privința gestionării pestei porcine și a violențelor din Piața Victoriei.

„Am depus o solicitare din partea grupului PNL de audiere a premierului Vasilica Viorica Dăncilă, pentru a da seamă de responsabilităţile subordonaţilor săi din cadrul Guvernului şi Prefecturii, Jandarmeriei şi celorlalte instituţii de forţă, ca urmare a intervenţiei brutale în reprimarea manifestaţiei din 10 august”, a anunțat Orban.

Liderul PNL a precizat că partidul depune o moţiune simplă împotriva ministrului de Interne, Carmen Dan, în care solicită demiterea ministrului de Interne ca urmare a modului dezastruos în care a comandat forţele de ordine şi ca urmare a faptului că forţele de ordine au încălcat grav legea şi au reprimat cu brutalitate o manifestaţie paşnică în data de 10 august.

Moţiunea simplă împotriva ministrului de Interne va fi depusă la primul plen de lucru, marţi sau miercuri.

„Noi am aprobat textul moţiunii de principiu. El urmează să fie semnat de toţi deputaţii şi îl vom înainta la primul plen de lucru”, a afirmat Orban.

El a precizat că luni liberalii vor depune alături de USR solicitarea privind înfiinţarea unei comisii de anchetă referitoare la ”reprimarea brutală a manifestaţiei paşnice” care a avut loc pe 10 august.

Ludovic Orban a amintit că a fost depusă şi solicitarea pentru înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă privind pesta porcină.

Citește și:  VIDEO/ A început goana după rechizite! Câţi bani cheltuie părinţii pentru noul an şcolar