De Petre Dobrescu,

Desigur, nimeni nu se mai poate asigura împotriva pandemiei de coronavirus, însă mulți vor să fie cu un pas înaintea următoarei… când o veni ea. Cea mai recentă a fost pandemia de gripă porcină din 2009-2010. Virusul H1N1 ar fi făcut peste 12.000 de victime în SUA și undeva între 150.000 (oficial) și peste 575.000 (neoficial) la nivel global.

Pandemia de coronavirus a băgat deja în faliment afaceri, altele se chinuie să supraviețuiască și chiar și marile companii se așteaptă la pierderi semnificative, în condițiile în care se anunță o nouă criză financiară.

Numărul de firme care au încheiat polițe de asigurare împotriva pandemiei este infim, pentru că riscurile sunt greu de explicat, iar pagubele, aproape imposibil de cuantificat.

În plus, aproape nimeni nu a realizat cât este de vulnerabilă economia mondială în fața unei pandemnii și foarte puțini credeau că un virus atât de periculos va apărea în timpul vieții noastre.

Puși în fața noii amenințări globale, oamenii de afaceri și-au schimbat însă modul de a privi lucrurile.

Experți în domeniul asigurării citați de CNN susțin că a crescut numărul cererilor de asigurări în caz de pandemie.

În cazul unei firme de brokeraj de asigurări și management al riscului prezentă în peste 130 de țări, Marsh, a crescut semnificativ cererea pentru un produs lansat în 2018, PathogenRX, care asigură protecție financiară pentru companiile afectate de epidemii/pandemii izbucnite în SUA și Asia.

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea
Recomandări

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea

 

Până recent, produsul nu avea aproape deloc căutare.

Munich Re, o companie uriașă de reasigurări (reasiguratorii se ocupă de polițele de asigurare destinate firmelor de asigurare), susține că a primit la rându-i sute de cereri de la companii de asigurare, de când a izbucnit pandemia de copronavirus.

Înaintea pandemiei de coronavirus, tipul ăsta de asigurare nu avea deloc căutare. Încă nu putem estima cu cât va crește cererea, dar clar e o tendință ascendentă. Mediul de afaceri începe să priceapă că trebuie să se protejeze de riscurile financiare pe care le implică o pandemie.

Gunther Kraut, directorul departamentului de evaluare a riscului epidemiologic la Munich Re:

Metabiota, o companie americană de evaluare a riscului epidemic, care lucrează atât cu Marsh, cât și cu Munich Re, a declarat că a fost abordată de o firmă din domeniul ospitalității – una dintre industriile cel mai greu lovite de Covid-19 -, în vederea încheierii unei polițe  cu o valoare de câteva sute de milioane de dolari.

Iar epidemiologul Nita Madhav, CEO la Metabiota, spune că e chiar indicat ca firmele să se protejeze prin polițe bine puse la punct de o viitoare pandemie.

Conform simulărilor efectuate de compania din San Fracisco, omenirea se va confrunta cu pandemii de tipul Covid-19 la fiecare 25-50 de ani (minimum 25, maximum 50).

Iar între aceste pandemii, vor izbucni și epidemii.

Epidemia de coronavirus a făcut peste 4.000 de victime înainte de a fi declarată pandemie, pe 11 martie, de Organizația Mondială a Sănătății.

Citeşte şi:

”Jale la Suceava”. Astăzi s-au confirmat încă circa 40 de noi cazuri pozitive cu coronavirus, majoritatea sunt cadre medicale. ”Închidem temporar spitalul”

Alte patru decese din cauza coronavirusului în România anunțate miercuri. Bilanțul: 86

Ce restricţii intră în vigoare astăzi, de la ora 22.00. Românii trebuie să aibă la ei o declaraţie, dacă ies afară noaptea

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul
GSP.RO

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate
HOROSCOP

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate