MENIU CAUTĂ
10 Aug. 2018 10:48

Polițistul-erou din Târgu Neamț ar putea fi sancționat. Ovidiu Busuioc i-a calmat pe rromii violenți, însă ar fi încălcat o „regulă tactică”

Distribuie

Polițistul-erou din Târgu Neamț ar putea fi sancționat de superiorii din Ministerul de Interne, deși autoritățile locale au decis să-i acorde titlul de cetățean de onoare pentru modul în care a intervenit în răfuiala rromilor care s-au bătut cu bâte și topoare. Poliţistul Ovidiu Busuioc riscă să fie cercetat disciplinar deoarece ar fi încălcat o „regulă tactică” în timpul intervenției.

Agentul șef principal Ovidiu Busuioc este singurul polițist care a intervenit să îi oprească pe rromii care s-au răfuit pe o stradă din Târgu Neamț în seara zilei de 5 iulie. În comunitatea sa, polițistul este considerat un erou. De altfel, Consiliul Local Târgu Neamț urmează să îi acorde titlul de cetățean de onoare, la propunerea edilului Daniel Harpa, scrie Adevărul.

„Intervenţia domnului Ovidiu Busuioc se încadrează extraordinar de bine pentru curajul de care a dat dovadă şi pentru profesionalism. Pe 8 septembrie, de Zilele Oraşului, în mod oficial îi vom înmâna diploma şi placheta. Prin regulament va beneficia şi de scutiri de taxe locale”, a declarat primarul Daniel Harpa, fost poliţist de carieră.

De asemenea, polițiștii din cadrul sindicatului SNPPC au trimis o scrisoare deschisă ministrului de Interne, Carrmen Dan, prin care propun premierea lui Ovidiu Busuioc.

În schimb, șefii din Ministerul de Interne consideră că polițistul Ovidiu Busuioc ar putea fi cercetat disciplinar. Motivul: agentul-șef principal ar fi ignorat prevederile din „Manualul de bune practici de intervenţie pentru poliţistul de ordine publică”, notează sursa citată.

Pentru a aplana conflictul dintre rromi, Ovidiu Busuioc a intrat singur în mijlocul scandalagiilor care se băteau cu bâte și topoare și a tras cinci focuri de avertisment, în plan vertical..

Corpul de control al Ministerului de Interne arată într-un raport întocmit în acest caz că polițistul Ovidiu Busuioc „…nu a avut în vedere , «justificarea legală a tuturor acțiunilor», «respectarea în intervenție a principiilor proporționalității și al gradualității», «stabilirea sarcinilor atunci când lucrează în echipă»,  nu a respectat regula tactică privind luarea «măsurilor pentru dirijarea la eveniment a unui număr suficient de polițiști»”

Mai mult, reprezentanții Corpului de Control al MAI susțin că Ovidiu Busuioc ar fi trebuit să ia la bătaie cei 50 de invidizi înarmați cu bâte, topoare și răngi.

„În situaţia în care persoanele angrenate în eveniment nu se supun, se va interveni simultan, din mai multe puncte, folosind bastonul de cauciuc, căutând să se ajungă la elementele cele mai violente pentru a le imobiliza, iar în cazul în care se încearcă atacarea poliţistului se va folosi spray-ul cu substanţe iritant-lacrimogene”, reiese din raportul Corpului de Control.

Potrivit sursei citate, constatările cuprinse în raport i-au uluit pe sindicaliştii din Poliţie.

„Ministerul Afacerilor Interne declară RĂZBOI propriilor angajaţi! Ori sunteţi proşti, ori sunteţi nebuni!”, a reacţionat Ioan Cănărău, liderul Sindicatului Europol Neamţ.

După ce zece rromi au fost reținuți de Poliție în urma bătăii, primarul din Târgu Neamț a anunțat că le va tăia ajutoarele sociale. Pentru cei care s-au folosit de minori va cere instanței decăderea din drepturile părintești.


Citește și Mitingul diasporei, în Piața Victoriei. Românii din străinătate se adună la București / FOTO


 

Citește mai multe despre targu neamt pe Libertatea.

Comentarii