Mergi direct la conținut »
VIDEO. Pompiliu Sterian, bătrânul jurnalist de 99 de ani care a devenit blogger
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

VIDEO. Pompiliu Sterian, bătrânul jurnalist de 99 de ani care a devenit blogger

Despre Pompiliu Sterian, bătrânul jurnalist de 99 de ani care a devenit blogger la o vârstă la care alții se roagă să mai prindă o zi de viață, se poate scrie o carte. Fire veselă, glumeață, care mai are doar un pas până la centenarul vieții sale, nea Pompiliu a împărtășit pentru Libertatea din secretele care l-au făcut să ajungă la o asemenea etate venerabilă.

De Remus Vlad,

Pe bătrânul care nu stă locului o clipă, fiind implicat în tot felul de proiecte, l-am găsit la Centrul Rezidențial Amalia și Șef Rabin Dr. Moses Rosen. Este unul dintre veteranii instituției și un om care a iubit și iubește viața.

Moașa Corina l-a adus pe lume

Dar și viața l-a iubit pe el! Asta pentru că s-a născut la opt luni în prezența unei moașe. Corina. O femeie pe care a cunsocut-o la mulți ani după… ”Am venit cu picioarele înainte, am fost mai deosebit, Au venit cu sticle cu apă caldă și m-au ținut așa câteva zile”, poveștește bătrânul.

”Organismul e ca o mașină. Dacă ai grijă de ea, funcționează”

E obișnuit cu camera și, în timp ce vorbele îi ies pe gură, gesticulează. Își freacă mâinile, dar nu uită nicidecum ce are de spus. ”Organismul are o perioadă de garantie, undeva pe la 70 de ani. E ca la mașină, dacă ai grijă de ea, funcționează în continuare”, îmi spune nea Pompiliu.

Secretul longevității e să fii activ toată viața

”Să rămâi activ, să nu renunți nici un moment la activitate, acesta este secretul să rămâi cât mai mult în viață. Dacă facem un grafic al unei vieți, o să vedem asta. Până la 50-60 de ani e o linie ascendentă. După 60 până la 70-80 devine orizontală, adică ai ieșit la pensie și ții linia de plutire, cum se spune. După 80 aproape inevitabil începe coborâșul până la stația finală. Că nu suntem nemuritori!”, punctează fostul jurnalist, care în tinerețe a scris la mai multe gazete.

EXCLUSIV | Orban, despre fotografia controversată: „Era ziua mea, au venit câțiva colegi să-mi facă o surpriză și i-am servit, cum e normal, cu un pahar de ceva”
Recomandări
EXCLUSIV | Orban, despre fotografia controversată: „Era ziua mea, au venit câțiva colegi să-mi facă o surpriză și i-am servit, cum e normal, cu un pahar de ceva”
 

A venit la azil la 87 de ani

Pe la 87 de ani, Pompiliu Sterian și-a spus că e timpul să fie ajutat. Îi era tot mai greu să se descurce, așa că a venit la cămin. Eu, când am venit aici, familia n-a fost de acord. Dar până la urmă au realizat că așa a fost cel mai bine. ”Stresul s-a oprit la intrarea în cămin. Nu am grija decât că trebuie să fiu la ora stabilită la masă”, povestește amuzat omul.

Fostul jurnalist spune că a aveni la cămin nu e o rușine

E necăjit însă că, în ziua de azi, e o prejudecată despre cei care își duc părinții la azil. ”E o poveste: o mamă crește cinci copii și cinci copii nu pot avea grijă de o mamă. Este o optică absolut greșită. Copiii pot fi bine intenționați, dar au și ei familie, serviciu, greutăți. Dacă lași pe mama sau pe tata la azil, ești nerecunoșcător. Nu e așa!”, îmi spune hotărât nea Pompiliu.

Tolo: Ce băgăm în urnă, aia ne iese din frapieră. Poza României în era COVID-19
Recomandări
Tolo: Ce băgăm în urnă, aia ne iese din frapieră. Poza României în era COVID-19
 

Și-a făcut blog și a învățat tainele internetului

Și tot la azil, fostul jurnalist a descoperit și tainele internetului. A învățat să lucreze pe calculator și, cu ajutorul unor voluntari, și-a făcut un blog. ”Vârsta a patra”. Aici postează tot felul de întâmplări, iar site-ul a ajuns la peste 150.000 de vizualizări.

În finalul discuției noastre, chiar are puterea să glumească. Spune că, la naștere, a venit cu picioarel înainte. ”O să plec eu, dar probabil cu capul înainte!”, încheie bătrânul bloger care, peste câteva săptămâni, va împlini 99 de ani.


VIDEO. ”Inginerul Raiului”. Omul care a salvat 12 biserici de la demolare printr-o metodă unică în lume

Close
Închide
  Close