Mergi direct la conținut »
Populația României va scădea dramatic până în 2050, avertizează ONU
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

Populația României va scădea dramatic până în 2050, avertizează ONU

Populația României va scădea dramatic până în 2050 deși la nivel mondial va fi înregistrată o creștere demografică. Potrivit unui raport ONU, țara noastră se află în primele 10 țări în ceea ce privește scăderea populației în următorii 30 de ani.

Populația globală va crește până la 10 miliarde până în 2050, acest lucru datorându-se în principal dublării populației din Africa. De asemenea pe cinci din cele șase continente locuite numărul locuitorilor va crește.

Singurul continent care va înregistra o scădere a populației în următorii 30 de ani va fi Europa, iar o scădere semnificativă va fi înregistrată în Europa de Est. Țări precum Bulgaria, România, Moldova sau Ucraina, se clasează pe primele locuri în ceea ce privește o scădere a numărului de locuitori.

Conform Organizației Națiunilor Unite, cele mai multe țări din topul celor cu cel mai mare declin demografic se află în Europa de Est, singura excepție fiind Japonia, țara cu cele mai multe provocări demografice din lume și cel mai des analizate.

Experții spun că această scădere demografică se datorează în primul rând problemelor de natură economică, îmbătrânirii populației și, în unele cazuri, cu politicile restrictive în materie de imigrație.

Țările cu cea mai drastică scădere a populației:

1-5: Bulgaria (23%), Letonia (22%), Moldova (19%), Ucraina (18%), Croația (17%)

6-10: Lituania (17%), România (17%), Serbia (15%), Polonia (15%), Ungaria (15%)

Povestea unui poliţist din Suceava care nu reuşeşte de două luni să scape de COVID-19. „Am făcut în total 8 teste COVID, stau închis fără simptome de 60 de zile, iar în situația mea sunt mulți”
Recomandări

Povestea unui poliţist din Suceava care nu reuşeşte de două luni să scape de COVID-19. „Am făcut în total 8 teste COVID, stau închis fără simptome de 60 de zile, iar în situația mea sunt mulți”

 

11-15: Japonia (15%), Georgia (13%), Portugalia (13%), Bosnia și Herțegovina (13%), Estonia (13%)

16-20: Liban (11%), Grecia (11%), Coreea de Sud (10%), Albania (9%), Belarus (9%)

Între principalele cauze ale acestei scăderi considerabile a populației în primele 10 țări din clasament se numără ratele scăzute ale natalității. Acestea sunt situate între 1,3 și 1,6, potrivit CIA Factbook. Prin comparație, în SUA, rata natalității este de 1,9.

O altă cauză este emigrarea. Milioane de oameni au părăsit Estul Europei pentru țări din vestul continentului european în care nivelul de trai este mai ridicat. Un milion de bulgari trăiesc în afara granițelor țărilor în care s-au născut, potrivit The Economist, iar dintre aceștia, 700.000 s-au stabilit în alte țări europene.

O cauză conexă este rata scăzută a imigrării. Rata natalității din Germania este aproape aceeași ca cea din Bulgaria, dar în timp ce rata migrării cetățenilor bulgari este negativă, Germania primește mai mulți migranți decât pierde. Drept rezultat, populația Germaniei scade într-un ritm mult mai lent.


Citește și: REPORTAJ: Îi știau viciul, dar n-au reușit să-l scoată din ghearele morții la plic. Elevul mort din cauza etnobotanicelor visa să lucreze în Armată


 

Close
Închide
  Close