UPDATE 20:50: Dezbaterea dintre Poroșenko și Zelenski s-a concentrat mai mult pe jigniri lansate reciproc și mai puțin pe prezentarea unor proiecte concrete, scrie presa internațională. La începerea dezbaterii cei doi au dat mâna, dar imediat după aceea au trecut la lansarea reciprocă de acuzații.

„Cum se face că Ucraina, Ucraina, una dintre ţările cele mai sărace, este condusă de preşedintele cel mai bogat din istoria sa?”, l-a întrebat Volodimir Zelenski pe adversarul său, fost om de afaceri care a făcut avere din producţia de dulciuri, care este acuzat că ar fi obstrucţionat lupta împotriva corupţiei. „Câţi bani vă mai trebuie pentru a avea destui?”, l-a mai întrebat Zelenski.

„Vedem o incompetenţă totală”, a replicat Petro Poroşenko. „Suntem confruntaţi cu provocări care impun la un preşedinte curaj şi experienţă internaţională. Cum intenţionează el să ocupe funcţia de comandant şef?”, a mai întrebat preşedintele la final de mandat.

Dincolo de promisiunea de a menţine direcţia pro-occidentală pe care a pornit ţara din 2014, politica pe care o va duce Zelenski rămâne incertă, chiar dacă el a încercat între cele două tururi de scrutin să-şi întărească credibilitatea, înconjurându-se de consilieri mai experimentaţi şi întâlnindu-se săptămâna trecută la Paris cu preşedintele francez Emmanuel Macron.


În săptămâna dinaintea alegerilor, sondajele îl dau pe Zelenski drept câștigător detașat în fața contracandidatului său. Mai mult, nici această dezbatere televizată, care are loc pe un stadion, nu se așteaptă să schimbe prea multe. Asta deși numărul susținătorilor președintelui în exercițiu este vizibil mai mare, potrivit jurnaliștilor BBC.

În acest context, preşedintele ucrainean în exerciţiu Petro Poroşenko a cerut joi „iertare” alegătorilor pentru erorile sale şi le-a cerut să-i încredinţeze un al doilea mandat, dramatizând riscurile care îi ameninţă ţara.

„Ştiu că vă este dificil să-mi iertaţi erorile şi să mă credeţi. Da, este din greşeala mea. Pentru a termina ceea ce am început şi a nu pierde ceea ce a fost făcut, vă cer sprijin în 21 aprilie”, în al doilea tur de scrutin, a adăugat Poroşenko.

Cu toate acestea, ucrainenii se declară sătui de scandalurile de corupție și de conflictul cu Rusia. Zelenski, care și-a dus campania electorală mai mult pe rețelele de socializare, a profitat de frustrarea tinerilor ucraineni, sătui de clasa politică.

Dezbaterea de pe stadionul de 70.000 de locuri din Kiev este prima și singura confruntare directă dintre cei doi rivali.

Stadionul a fost împărțit în două jumătăți pentru dezbatere, cu câte o scenă în dreptul fiecăreia dintre cele două peluze. Candidații vor sta față în față, fiecare pe scena lui și își vor vorbi la microfon.

Foto: Twitter/ Johan Fisher – Jurnalist BBC News 


Citește și: FOTO&VIDEO/ Explicația halucinantă a primarului care a turnat bere peste cadavrul unui urs: „Acasă când tai porcul primul pahar de țuică îl torn peste el. Așa am făcut și aici”

Reacția tranșantă a Simonei Halep! Ce a deranjat-o foarte tare: 'o nesuferită...'
GSP.RO

Reacția tranșantă a Simonei Halep! Ce a deranjat-o foarte tare: 'o nesuferită...'