Fosta mină se află la marginea satului Barbura, situat la aproape 30 de kilometri de orașul Deva. O priveliște dezolantă te întâmpină odată ce ajungi acolo. Clădirea fostei galerii miniere s-a prăbușit, iar pe fațada scorojită învăluie locul în mister, scrie Ziarul Hunedoareanului.
Pe o inscripție încă se mai zărește anul 1889, atunci când a fost înființată exploatarea. Deasupra încă mai rezistă numele Grimm.
Mina de aur aduce aminte de povestea Albei ca Zăpada
Cei care vizitează ruinele ar putea crede, cu ușurință, că numele vechii mine ar avea legătură cu frații Grimm, autorii poveștii Alba ca Zăpada și a celor șapte pitici.
Mina poartă însă numele lui Johann Grimm, un geolog cunoscut în Transilvania secolului al XIX-lea. Timp de mai multe decenii, galeria s-a aflat în proprietatea familiei Grimm, în timp ce zeci de galerii miniere situate în apropiere au aparținut unor localnicilor.
La mijlocul secolului al XIX-lea, Johann Grimm a condus pentru o perioadă exploatarea minieră de la Roşia Montană şi a fost autor al mai multor lucrări ştiinţifice despre minerit şi geologie. Până la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, urmașii geologului Grimm și alți localnici au concesionat terenurile cu zăcăminte. Din aceste mine au fost exploatate aur, argint, plumb și zinc.
În primii ani ai comunismului, minele au fost naționalizate, iar, în minele de la marginea satului Barbura au lucrat mii d eoameni. La începutul anilor 1990, autoritățile au decis să închidă complexul minier, considerat atunci nerentabil.
De atunci, clădirile, aflate în grija companiei Minvest, au fost lăsate în paragină. Cei puțin peste 100 de oameni, care mai trăiesc în Barbura, spun că muntele încă mai ascunde zăcăminte de aur și cupru, dar, pentru ei, mineritul a rămas doar o amintire.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro