UPDATE: Fidesz a fost suspendat din formaţiunea paneuropeană de centru-dreapta Partidul Popular European (PPE) pe termen nelimitat, a anunţat miercuri pe Twitter preşedintele PPE, Joseph Daul, potrivit Agerpres.

„Suspendarea presupune: nu poate participa la nicio reuniune a partidului; nu are drept de vot; nu are drept de a propune candidaţi pentru posturi”, a precizat Joseph Daul în postarea pe Tvitter.

Treisprezece partide din cadrul PPE au cerut expulzarea partidului lui Orban, după ce prim-ministrul Ungariei a luat mai multe decizii considerate anti-europene.

Numit de mulți ”Donald Trump din Europa”, din cauza declarațiilor și măsurilor anti-musulmane luate, Orban a criticat în repetare rânduri deciziile luate de UE și pe președintele Jean Calude-Juncker.

Joseph Daul, președintele PPE, a anunțat la începutul lunii că pe data de 20 martie se vor lua în dezbatere propunerile de eliminare a partidului Fidesz, condus de premierul ungar Viktor Orban, din formațiunea politică europeană.

Eliminarea Fidesz este considerată a fi un gest extrem de drastic după standardele Parlamentului European și vine într-un moment sensibil având în vedere alegerile europarlamentare din luna mai. Excluderea formațiunii maghiare ar putea să slăbească considerabil PPE, o alianță de aproximativ 80 de partide, scrie BBC News.

Contextul excluderii Fidesz din PPE

Orban susține că Europa se află în mijlocul unei lupte existențiale pentru apărarea valorilor „creștine”. El atacă consensul liberal care sprijină instituțiile UE, susținând în schimb o puternică nouă putere central-europeană.

Viktor Orban i-a criticat dur pe cei care au cerut excluderea partidului său, numindu-i „idioţi folositori” ai forţelor politice de stânga și a declarat că urmăresc doar afectarea imaginii Partidului Popular European (PPE, centru-dreapta), în contextul scrutinului europarlamentar din luna mai.

„În realitate, atacurile provin din partea forţelor politice de stânga şi nu au rolul de a ne afecta pe noi, ci Partidul Popular European. Dacă nu ne vor mai ataca pe noi, vor începe să îi atace pe italieni şi pe austrieci. Nu înţelege toată lumea acest lucru, dar în literatura de specialitate sunt numiţi, potrivit lui Lenin, «idioţi folositori». Chiar dacă sunt implicaţi în lupta pentru o anumită doctrină, aceştia servesc interesele altora, chiar pe cele ale adversarilor”, a declarat Viktor Orban într-un interviu acordat publicaţiei Welt am Sonntag.


Citește și: Operează 25 DE ORE pe zi! Conform tabelelor cu programul operator al Spitalului Județean Timișoara, dr. Mihai Ionac a operat și 25 de ore într-o singură dată calendaristică