Semnarea capitulării la Reims

În dimineața de 7 mai, generalul Alfred Jodl, reprezentantul Germaniei, a semnat actul de capitulare în prezența generalului Dwight Eisenhower, comandantul suprem al forțelor aliate. Inițial, Jodl a încercat să obțină capitularea doar pe frontul de vest, dar amenințarea lui Eisenhower cu reluarea bombardamentelor asupra orașelor germane l-a determinat să accepte capitularea totală.

Capitularea a fost confirmată public de Lutz von Schwerin-Krosigk, șeful interimar al guvernului german, într-un discurs radiodifuzat din Flensburg. Depunerea armelor a fost stabilită pentru 8 mai, ora 23.01.

A doua capitulare, la Berlin

La insistențele lui Stalin, o a doua ceremonie de capitulare a avut loc pe 8 mai la Berlin. Mareșalul Wilhelm Keitel a semnat din nou actul de capitulare necondiționată în prezența mareșalului sovietic Gheorghi Jukov.

Stalin dorea ca acest eveniment să aibă o semnificație propagandistică mai mare pentru Uniunea Sovietică.

Conferința de la Potsdam și viitorul Germaniei

Între 17 iulie și 2 august 1945 a avut loc Conferința de la Potsdam, unde liderii aliați au discutat viitorul Germaniei învinse. S-a decis demilitarizarea, denazificarea și democratizarea țării.

Un document secret infirmă „parteneriatul fără limite” dintre Putin și Xi. FSB consideră China un „inamic” cu „ambiții teritoriale” față de Rusia
Recomandări
Un document secret infirmă „parteneriatul fără limite” dintre Putin și Xi. FSB consideră China un „inamic” cu „ambiții teritoriale” față de Rusia

La Potsdam „s-a stabilit că obiectivul politicii aliaților nu era eliminarea, ci doar reconstrucția vieții politice germane pe baze democratice, pentru a permite germanilor să coopereze pașnic în viața internațională”.

Germania a fost împărțită în patru zone de ocupație controlate de SUA, Marea Britanie, Franța și URSS. Berlinul a fost, de asemenea, împărțit între cele patru puteri.

Consiliul Aliat de Control, format din reprezentanții celor patru țări, a devenit autoritatea centrală în Germania ocupată. Acesta și-a început activitatea pe 30 august 1945.

Distrugerile și consecințele înfrângerii

Înfrângerea a avut consecințe catastrofale pentru Germania. O treime din averea națională a fost distrusă, 20% din clădirile industriale au dispărut complet. Infrastructura de transport a fost grav afectată.

Germania a trebuit să plătească reparații de război substanțiale. Milioane de refugiați și persoane strămutate au creat probleme sociale majore.

Conform sursei citate, „Germania nu mai era o națiune, ci doar o societate în declin (Zusammenbruchgesellschaft). Istoria Germaniei în 1945 a început din nou la ora zero (Stunde Null)”.

Confruntarea cu trecutul nazist

Germanii au fost nevoiți să se confrunte cu crimele comise în timpul regimului nazist. Procesul de la Nürnberg, început în noiembrie 1945, a expus amploarea atrocităților.

Efectele fumatului asupra creierului, explicate de neurochirurgul Andrei Brînzeu. Situațiile în care chiar și o singură țigară poate fi fatală
Recomandări
Efectele fumatului asupra creierului, explicate de neurochirurgul Andrei Brînzeu. Situațiile în care chiar și o singură țigară poate fi fatală

Mulți intelectuali germani, precum istoricul Friedrich Meinecke, și-au exprimat îndoielile cu privire la capacitatea Germaniei de a reveni la valorile umaniste după anii de nazism.

În contextul Războiului Rece, Germania de Vest a avut șansa de a reveni treptat la democrație și de a se integra în comunitatea occidentală. Procesul a durat însă mai multe decenii.

Abia în 1990, odată cu reunificarea Germaniei, s-a încheiat oficial perioada postbelică. Tratatul „doi plus patru” a marcat recâștigarea suveranității depline a Germaniei unificate.

Capitularea din mai 1945 a reprezentat astfel nu doar sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, ci și începutul unei noi ere pentru Germania și Europa.

La 8 mai 2025 se marchează 80 de ani de la momentul în care preşedintele SUA, Harry S. Truman, prim-ministrul Marii Britanii, Winston Churchill, şi generalul francez Charles De Gaulle au proclamat oficial victoria Aliaţilor asupra Germaniei naziste, eveniment ce a pus capăt celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.