Mergi direct la conținut »
UPDATE/ Audierea prefectului Capitalei și a coordonatorului jandarmilor a fost suspendată din lipsă de cvorum
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > UPDATE/ Audierea prefectului Capitalei și a coordonatorului jandarmilor a fost suspendată din lipsă de cvorum

UPDATE/ Audierea prefectului Capitalei și a coordonatorului jandarmilor a fost suspendată din lipsă de cvorum

Prefectul Capitalei, Speranța Cliseru și maiorul Laurențiu Cazan, coordonatorul acțiunii Jandarmeriei la protestul Diasporei din 10 august, urmau să fie audiați în Senat, luni , la comisia de apărare. Audierea a fost suspendată, din lipsă de cvorum. 

De Valentina Postelnicu,

Peste 650 de protestatari aflați în Piața Victoriei pe 10 august, la Protestul Diasporei, au depus plângeri la Parchetul Militar, instituție care anchetează abuzurile jandarmilor din data de 10 august. Săptămâna trecută, și ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, s-a prezentat la audieri în Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor, în legătură cu violențele înregistrate la mitingul diasporei din 10 august.

Procurorii militari au deschis un dosar penal în care s-a început urmărirea penală in rem pentru săvârşirea infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu în legătură cu modul în care au intervenit jandarmii în timpul protestului din 10 august. Procurorii au anunțat că orice persoană care se consideră lezată de intervenția jandarmilor poate formula plângere penală la sediul PMTB din strada George Georgescu 2 sau la orice secție de poliție, organ judiciar sau pe email.

Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, a fost audiată timp de mai multe ore la Parchetul General, miercuri, 22 august, în legătură cu violențele din 10 august, care au avut loc, din Piața Victoriei, mai ales că pe numele său este depusă o plângere penală pentru abuz în serviciu. 

Luni, 20 august, deputatul Partidului Național Liberal (PNL) Ovidiu Raeţchi a facut apel la preşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor să trimită invitaţiile pentru audierea, în cadrul forului, a ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi a şefilor Jandarmeriei în legătură cu mitingul din Piaţa Victoriei din 10 august.

Piloții uciși în Iran, așteptați în genunchi de colegii lor! Imagini emoționante în Ucraina
Recomandări

Piloții uciși în Iran, așteptați în genunchi de colegii lor! Imagini emoționante în Ucraina

Astăzi (duminică, 19 august – n.r.) mi-a fost prezentat raportul privind evenimentele din data de 10 august, pe care l-am solicitat tuturor strcuturilor ministerului. Vreau să fie foarte clar de la bun început, acest raport nu are rolul de a stabili vinovăţii. Noi nu suntem o instanţă de judecată. Încep prin a prezenta scuzele mele tuturor acelora care au avut de suferit, fie civili, fie jandarmi militari.Nu am nicio ezitare să prezint acest raport comisiilor de apărare din Parlament sau în CSAT. Dacă s-a vorbit zilele acestea despre convocarea mea la Comisia de apărare a Camerei Deputaţilor, vă spun că nu am primit nicio invitaţie până în prezent, dar sunt dispusă să particip. Au fost deschise 21 de dosare penale. Sunt cercetate 20 de persoane. Trei au fost arestate, iar două puse sub control judiciar. Poliţia şi Jandarmeria vă asigur că au lucrat în toate aceste zile pentru identificarea persoanelor violente, însă au avut la dispoziţie doar două zile. Luni vom merge la Parchet cu alte informaţii şi date obţinute în aceste zile. Este vorba de aproximativ doi terabiţi de filmări”, a declarat, duminică, 19 august, ministrul de Interne, într-o declaraţie de presă susţinută la sediul MAI, în cadrul căreia și-a cerut scuze, la nouă zile de la violențele din Piața Victoriei.

Close
Închide
  Close