Ședința în Parlament a început în jurul orei 13.14.

Principalele declarații ale lui Florin Cîțu:

 • În ultimele luni, de când a apărut acest program, am tot fost acuzat că nu vreau să prezint acest plan în Parlament. Azi sunt aici, când am fost invitat. De fiecare dată, ca parlamentar liberal, am ținut să vin și să prezint în fața românilor.
 • PNRR ce înseamnă? Trebuie să știe toată lumea că este un program diferit față de ce am avut noi până acum prin fonduri europene. Este un program care a apărut într-un moment dificil. Este un plan care a apărut ca răspuns la această criză. Liderii Europei au văzut cum a reacționat economia UE la acest șoc. Este un plan diferit, care pe lângă investiții, vine și cu o parte de reformă. O parte de reformă pe care fiecare guvern și-o asumă transparent.
 • Planul cu cele două componente de reformă și de investiții care sunt legate a fost aprobat de toate partidele politice în Comisia Europeană și în Parlamentul European. 
 • Un criteriu foarte important: toate investițiile pe care le facem prin acest program trebuie finalizate până în 2026. Asta înseamnă că sunt proiecte mature, proiecte la care s-a mai lucrat, dacă nu le finalizăm pierdem banii.
 • Ca o paranteză, nu mai strigați că proiectul X sau proiectul Y nu a fost inclus în PNRR, mai ales colegilor din opoziție, pentru că dumneavoastră știți foarte bine cum funcționează planul și că unele dintre ele nu pot să fie incluse, le vom include în alte programe de investiții.
 • A doua parte importantă o reprezintă ceva nou pentru toate țările din UE, în special pentru cele din estul Europei: componenta verde și digitalizarea. Două lucruri de care România are nevoie foarte mult. Aici avem și niste procente foarte clare: 37% pentru economia verde și 20% pentru digitalizare.
 • Bineînțeles reforme, pe care trebuie să le facem și nu pentru că ne spune cineva, ci pentru că România are nevoie să treacă la următorul capitol de dezvoltare. Facem investiții, dar avem nevoie de reforme, pentru că ele garantează că investițiile pe care le facem nu mai sunt investiții doar pe hârtie.
 • Acest plan este un plan care garantează că vom avea o guvernare pe principii liberale cel puțin 8 ani de acum încolo. Vor fi investiții care se vor vedea în buzunarele tuturor românilor. România, prin acest program, atrage 29,2 miliarde de euro în patru ani de zile, rolul meu a fost de a-i asigura pe partenerii noștri că România își va menține cursul asumat. România va continua să corecteze greșelile din trecut.
 • Aceste investiții nu vor fi irosite. Mai mult, acest plan sau reformă nu înseamnă reducerea veniturilor, pensiilor și alte scenarii apocaliptice, din contră reformă înseamnă un mod de a folosi acești bani eficient.
 • Toate zonele din România vor beneficia de pe urma acestor investiții. România are nevoie de toți investitorii, vom putea implementa acest PNRR cu companii, în special românești. Vom lua întreaga sumă.
 • În această guvernare vom trece Carpații cu autostradă. Nu s-a putut în 30 de ani de zile vom face în această guvernare.
 • Reformele asumate sunt cele cu care am mers și în campania electorală: reforma pensiilor, a companiilor de stat, administrației publice, justiție, transport fără emisii de carbon, energie regenerabilă.

Principalele declarații ale lui Marcel Ciolacu (PSD):

 • Domnule premier, sper că reveniți la microfon, ca să ne prezentați totuși planul. De data asta nu ați mai avut pe unde să fugiți. Afară vă așteaptă fermierii să le spuneți de ce agricultura primește zero euro prin PNRR, în timp ce firmele de consultanță primesc 2 miliarde de euro.
 • Luați-l și pe domnul  Orban și spuneți-le oamenilor de ce nu ați plătit despăgubirile pentru seceta de anul trecut.
 • A fost nevoie de institențele PSD ca să veniți azi în Parlament. Ați vrut să ascundeți românilor adevărul despre PNRR. Și nici măcar azi nu ați făcut public planul pentru toți românii.

Principalele declarații ale lui George Simion (AUR)

 • Noi azi o să spunem nu acestui plan care nu ni s-a prezentat. Eram mic în anii 90 când FMI venea și dicta închiderea industriei românești. Atunci nu am avut cum să spun nu. Marele nostru Eminescu avea o poezie care se potrivește votului de azi. Noi nu votăm mărirea alocării bugetare către Bruxelles din banii românilor pentru împrumuturi pe care nu o să le vedem niciodată.
 • Versurile lui Eminescu erau așa: „De ani și ani cădeți în hău, nimic nu vă mai merge, rușine să vă fie în veac că v-ați trădat străbunii de parcă nu ați fi pui de dac, ci rude ați fi cu hunii”.
 • Din păcate, 15 miliarde este împrumutul pe care guvernul si-l asumă în numele românilor. De ce trebuie să luăm niște bani dacă suntem condiționați?

Principalele declarații ale Dianei Șoșoacă (neafiliați)

Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, i-a tăiat microfonul senatoarei, spunând că timpul discursului a expirat. De asemenea, senatoarea a început să recite versuri din Mihai Eminescu, la fel ca fostul coleg de partid George Simion.

 • În sfârșit domnul Cîțu nu fuge, dar o să îl punem pe fugă cât de curând. Stăm și asistăm la cel mai mare circ pe care l-am văzut vreodată. Vorbim despre ceva ce nu există, un act iluzoriu. Suntem împrumutați pe 500 de generații și domnul Cîțu mai vrea să ne împrumute pentru încă 500 de generații. Vreți bani la buget? Impozitați profitul multinaționalelor, cifra afacerilor. Distrugeți CFR Marfă pentru că aveți operatori privați

Florin Cîțu se află în Parlament de la ora 13.00, pentru a prezenta Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Premierul va participa și la dezbaterea documentului.

Ulterior, parlamentarii trebuie să voteze Proiectul de Lege pentru ratificarea Deciziei (UE, EURATOM) 2020/2053 a Consiliului din 14 decembrie 2020 privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii Europene şi de abrogare a Deciziei 2014/335/UE, Euratom, adoptată la Bruxelles (PL-x 98/2021, L30/2021).

Ratificarea Tratatului va permite operaţionalizarea instrumentului de relansare economică propus de Comisia Europeană, potrivit News.

Documentul ar urma să fie transmis, în prima zi a săptămânii viitoare, la Bruxelles.

„Avem PNRR – 29,2 miliarde și fondurile europene de 46 de miliarde. Eu nu le deconectez. Toate proiectele vor avea 3 surse de finanțare – bugetul României, PNRR și fondurile europene. Când te uiți așa, avem resurse pentru toate aceste proiecte. Problema este unde le pui pe fiecare”, a declarat premierul, marți, într-un interviu acordat Radio Guerrilla.

Dacă miercuri în Parlament prezentarea PNRR nu este punct separat pe ordinea de zi, PSD va intra în grevă parlamentară, anunţa preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

Planul de Relansare şi Rezilienţă pe care România l-a elaborate se constituie într-un Document Strategic ce stabileşte priorităţile investiţionale şi reformele necesare pentru redresare şi creştere sustenabilă, corelate tranziţiei verzi şi digitale avute în vedere de Comisia Europeană.

Citeşte şi:

RISE Project: Soția procurorului DIICOT care cercetează plângerea lui Băluță la adresa jurnaliștilor a fost avocata lui Goleac și a fiului lui Goleac!

În prima țară din UE care a atins imunitatea de grup, 84% dintre cetățeni au spus că vor să se vaccineze

Șeful DNA: Procurorul va da o soluție în dosarul Tel Drum, „cât de curând”

Ion Țiriac și-a luat revanșa! Ce cadou i-a făcut Simonei Halep, în ziua în care a împlinit 30 de ani
PARTENERI - GSP.RO
Ion Țiriac și-a luat revanșa! Ce cadou i-a făcut Simonei Halep, în ziua în care a împlinit 30 de ani
IREAL! Florin Zamfirescu, despre divorțul de Cătălina Mustață: ‘Consuma alcool și făcea urât’
Playtech.ro
IREAL! Florin Zamfirescu, despre divorțul de Cătălina Mustață: ‘Consuma alcool și făcea urât’
Răzbunarea migranților. Șoferii europeni râd de vizele pe 3 luni oferite de britanici: Își bat joc de noi. Să iasă singuri din rahatul în care au intrat
Observatornews.ro
Răzbunarea migranților. Șoferii europeni râd de vizele pe 3 luni oferite de britanici: Își bat joc de noi. Să iasă singuri din rahatul în care au intrat
Horoscop 29 septembrie 2021. Fecioarele ar fi bine să fie ele cele care oferă un exemplu pozitiv celor din anturajul apropiat
HOROSCOP
Horoscop 29 septembrie 2021. Fecioarele ar fi bine să fie ele cele care oferă un exemplu pozitiv celor din anturajul apropiat
Două fetițe din Roman își vând plângând jucăriile pe stradă pentru ca părinții să aibă bani de facturi. ”Altfel ne taie curentul”
Știrileprotv.ro
Două fetițe din Roman își vând plângând jucăriile pe stradă pentru ca părinții să aibă bani de facturi. ”Altfel ne taie curentul”
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce spune despre români
Telekomsport
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce spune despre români
Tymbark CarboMix
PUBLICITATE
Tymbark CarboMix