Planul Național de Redresare și Rezilienă - PNRR - este un document strategic în baza căruia România va primi bani de la Uniunea Europeană pentru modernizarea și redresarea după pandemia de Covid-19.
În contextul crizei generate de pandemie, Uniunea Europeană a instituit un mecanism de redresare și reziliență pentru a furniza un sprijin financiar semnificativ și eficace menit să accelereze implementarea reformelor sustenabile și a investițiilor publice conexe în statele membre.
Mecanismul structurează intervențiile pe șase piloni astfel : 1. Tranziția verde; 2. Transformarea digitală; 3. Creștere inteligentă, sustenabilă și favorabilă incluziunii, inclusiv coeziune economică, locuri de muncă, productivitate, competitivitate, cercetare, dezvoltare și inovare, precum și o piață internă funcțională, cu întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) puternice; 4. Coeziune socială și teritorială; 5. Sănătate, precum și reziliență economică, socială și instituțională, în scopul, printre altele, al creșterii nivelului de pregătire pentru situații de criză și a capacității de reacție la criză; 6. Politici pentru generația următoare, copii și tineret, cum ar fi educația și competențele
România are alocat un buget de 33 miliarde euro, iar Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a realizat un plan structurat pe trei piloni și 12 domenii.
Premierul Florin Cîțu spune că PNRR reflectă nevoile și situația României din acest moment.