MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

Premierul Tudose vrea sistem de alerte meteo prin telefonie mobilă

Distribuie

Premierul Mihai Tudose a anunțat, duminică seară, la Antena 3, că s-a constituit deja o celulă de criză la nivelul Ministerului de Interne, după furtunile din vestul țării. Prim-ministrul a precizat că valoarea pabubelor va fi însemnată, și că Executivul are bani în buget pentru calamităţi. Se discută de asemenea posibilitatea transmiterii de alerte meteo prin intermediul companiilor de telefonie mobilă, pentru a se evita astfel de tragedii.

”În numele meu personal şi al Guvernului transmit sincere condoleanţe familiilor celor decedaţi. Din punct de vedere guvernamental, este celulă de criză la nivelul Ministerului de Interne şi la nivelul Prefecturii Timiş”, a declarat Mihai Tudose.

Prim-ministrul a menționat că sunt şi copii între răniţi, unul dintre el fiind deja operat, iar răniții au ”traumatisme foarte severe”, pentru că au fost loviţi de copaci, crengi, bucăţi de acoperiş sau panouri publicitare.

Potrivit lui Tudose, pagubele vor fi însemnate. Premierul a dat însă asigurări că există bani în buget pentru astfel de situaţii.  ”Noi avem în buget bani prevăzuţi pentru calamităţi, vom ajuta comunităţile”, a spus premierul.

Prim-ministrul a ținut să precizeze că, în urma furtunii de duminică, din mvestul țării, care a luat prin surprindere pe cetățeni, se ia în calcul transmiterea alertelor meteorologice prin intermediul companiilor de telefonie mobilă. ”Trebuie să vedem ce presupune tehnic un astfel de sistem şi operatorii să transmită avertizări”, a explicat premierul.

Natura s-a dezlănțuit în vestul țării, unde opt oameni au murit și 62 au fost răniți. O furtună violentă a izbucnit brusc, vântul a atins la rafală viteze de aproape 100 de kilometri pe oră.

Sute de copaci au fost culcați la pământ. În zeci de localități, curentul electric a fost întrerupt, iar acoperișurile au fost smulse în timpul vijeliei. Profund afectat, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj atât persoanelor afectat, cât și autorităților din zonă.

Vântul a suflat cu 100 de kilometri pe oră și, în aproape un sfert de oră, a făcut prăpăd în cinci județe ale țării. Meteorologii susțin că urgia a avut loc deoarece un front atmosferic rece s-a abătut asupra vestului țării, unde a fost temperaturi ca în plină vară.

Citește și: UPDATE: Deputatul PNL Marin Anton a mers neinvitat la nunta la care ar fi fost bătut | GALERIE FOTO

Citește mai multe despre furtuni și ministerul de interne pe Libertatea.

Comentarii